Напишете дума/думи за търсене

Как да сготвим китайска храна у дома (+рецепти)

По целия свят китайската кухня е обичана от всички поколения. Децата с апетит хапват китайски спагети и пилешки хапки в сладко-кисел сос, докато възрастните се облизват от своите пикантни свински хапки и обират едно по едно последните зрънца крехък ориз в чинията си. Да приготвяме китайско у дома, не само не е трудно, но може да бъде и страшно забавно.

Какво ви е необходимо?

Китайският уок е известен на българската домакиня вече от години. Той е чудесен и за типичното пържене по китайски с постоянно разбъркване, но в него може и да се задушават зеленчуци, риба и ориз и да се приготвят традиционните китайски супи. Автентичният уок е със заоблено дъно, но той не е удобен за нашите котлони и затова рядко се продава по магазините ни. Вземете си уок с плоско дъно (то е плоско само отвън) и най-добре е да бъде кован от стомана или чугунен. Ако купите този уок заедно с капак, ще може да задушавате в него, освен да пържите.

Шпатула също ще ви е необходима. Най-вероятно си имате такава сред кухненската посуда, но ако се сдобиете със специалната за целта шпатула, която е със заоблени краища, ще може още по-лесно да боравите с храната в уока.

Тъмен соев сос е най-важната подправка и е най-добре да инвестирате в качествен соев сос, защото той освен своите вкусови качества има немалко предимства и за здравословното хранене. Ако близо до вас има китайски магазин, вземете от техния соев сос, защото в големите вериги се предлагат предимно японски соеви сосове, които са по-сладки и бягат от автентичния вкус и аромат.

Петте подправки са... комбинация от пет подправки, разбира се. Изключително типични за множество китайски ястия. Ако не може да ги откриете по магазините, пригответе си ги вкъщи, като комбинирате семена от копър, звездовиден анасон, сечуански пипер, карамфил и канела. Може да добавите и една шеста подправка – джинджифил на прах, за още по-плътен аромат.

Оризов оцет и оризово вино не се намират лесно, освен ако нямате подръка китайски магазин, но са важни за приготвянето на някои ястия. Ако не разполагате с оризов оцет и вино, в краен случай може да ги заместите с ябълков оцет и сухо бяло вино.

Бамбукова кошница за готвене на пара трябва да имате на всяка цена, ако сте любители на нискокалоричното и здравословно хранене. В нея може да приготвяте на пара зеленчуци, ориз и риба.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X