Напишете дума/думи за търсене

Средиземноморски ястия, които всеки може да приготви

Снимка: Pexels

Все повече специалисти препоръчват да се храним балансирано и здравословно. Точно тези две условия напълно изпълнява средиземноморската диета. Този хранителен режим е известен с полезните си съставки. Диетата е богата на пресни зеленчуци, плодове, зехтин, пълнозърнести храни, риба и ядки. В същото време е бедна на преработени храни, наситени мазнини и рафинирани захари. Затова ви предлагаме три различни и много вкусни ястия, които да си направите у дома. 

  Испанска паеля с морски дарове

  • Необходими продукти (за 4 порции):

300 г ориз за паеля (или друг кръглозърнест ориз)

400 г микс от морски дарове (скариди, миди, калмари)

1 малка глава лук

1 зелена чушка

1 домат (обелен и настърган)

2 скилидки чесън

600 мл пилешки или рибен бульон

1 ч.л. пушен червен пипер

Щипка шафран или куркума (за цвят)

Зехтин, сол, черен пипер

Лимон за сервиране

  • Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в широка, плитка тава (паеля или тиган). Нарежете лука, чушката и чесъна на ситно. Задушете лука и чушката до омекване. Добавете чесъна, пушения пипер, домата и гответе още 5 минути. Прибавете ориза, разбъркайте добре, за да поеме ароматите. Добавете шафрана (или куркумата) и налейте горещия бульон.

Оставете ориза да къкри на среден огън, без да го разбърквате. След около 10 минути подредете морските дарове отгоре. Гответе още 8–10 минути, докато течността се абсорбира. Ако използвате миди, ги добавете с черупките — те трябва да се отворят при готвене. Оставете паелята да почине 5 минути, покрита с чиста кърпа. Поднесете с резени лимон и свеж магданоз.

Гръцки мусака  – слоеве удоволствие от патладжани, картофи и ароматен кайма-сос

Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

  • Необходими продукти:

За зеленчуковия слой:

2 големи патладжана

2 големи картофа

Зехтин за пържене или печене

Сол

За месния сос:

500 г телешка кайма (може и смес)

1 глава кромид лук (ситно нарязана)

2 скилидки чесън (пресовани)

400 г домати от консерва (може и пасирани)

1/2 ч.л. канела

1 ч.л. риган

2 с.л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

За бешамела:

50 г масло

50 г брашно

500 мл прясно мляко

1 жълтък

Щипка индийско орехче

50 г настърган кашкавал или пармезан

  • Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните на кръгчета, посолете ги и оставете за 30 минути да се отдели горчивината. Изплакнете ги и ги подсушете. 

Картофите нарежете също на кръгчета. Запържете патладжаните и картофите в зехтин до златисто или ги изпечете във фурната, ако предпочитате по-лека версия. За соса, загрейте зехтина и запържете лука до златисто. Добавете чесъна и каймата, гответе, докато месото промени цвета си. Прибавете доматите, канелата, ригана, сол и черен пипер. Оставете да къкри около 20 минути, докато се сгъсти.

За бешамела, сложете маслото в касерола, добавете брашното и бъркайте 2 минути. Постепенно налейте млякото, като непрекъснато разбърквате, за да избегнете бучки. Когато сосът се сгъсти, свалете от огъня и добавете жълтъка, индийското орехче и кашкавала. В намаслена тава подредете първо картофите, след това половината патладжани, месния сос, останалите патладжани. Залейте с бешамела и изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 45 минути или до златиста коричка. Оставете да почине 15 минути преди сервиране.

Италианска „Печена ципура с розмарин и лимон"

Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

  • Необходими продукти (за 2 порции):

2 цели ципури (почистени, по около 300–350 г всяка)

2 скилидки чесън (разрязани)

2 резена лимон (за всяка риба)

2 клончета пресен розмарин

4 с.л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

1/2 чаша бяло вино (по избор)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C. Измийте рибата и подсушете с кухненска хартия. Направете 2–3 разреза отгоре на всяка риба, за да поемат подправките по-добре. Посолете и поръсете с черен пипер отвътре и отвън. Вътре в коремчето поставете по резен лимон, половин скилидка чесън и клонче розмарин. Поставете рибите в тава, намазана със зехтин. Полейте с останалия зехтин и, ако желаете, добавете малко бяло вино на дъното. Печете 20–25 минути, като по средата може да обърнете рибата внимателно. Поднесете с гарнитура от зелена салата, печени зеленчуци или кус-кус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X