Напишете дума/думи за търсене

Сръбската кухня – изумителен микс от ориенталски аромати и гурме (рецепти)

Сръбската гастрономия е интересна смесица от вкусовете на Европа, Балканите и Изтока. В нашата западна съседка небцето ви ще бъде ухажвано от ароматите на ястия, завещани ни от предпочитанията и обичаите на южните славяни. Ще се срещнат и с гастрономическото изящество на Стария континент.

Днешните сърби ценят високо добрата храна и обръщат внимание както на свежестта и качеството на съставките, така и на начина, по който са приготвени.

Те виртуозно съчетават старите традиции с новаторските тенденции в света на вкусната храна.

Задължителни продукти за сръбската скара

Основните продукти, които винаги присъстват в кухнята на съседите, са точените кори. Те се използват предимно за приготвянето на популярните бурек и гибаница.

Това е тяхната баница с плънка, която в класическата си версия е от сирене и яйца, но може да се намери и във вариант със спанак, месо, лук и икартофи. Има и сладка разновидност, която се състои от сметана, маково семе, ябълки и счукани ядки. С името бурек се нарича не едно, а цял род изделия с плънка от сирене, мляно месо и зеленчуци. Често той се поръсва със сусамено семе. Може да бъде поднесен и като сладък и изключително вкусен десерт с лека ароматна нотка на лимон или портокал. Друг специалитет е желяницата с плънка от листа от цвекло или спанак.

Сърбите не сядат на масата без сушени и прясно смлени зърна от черен, зелен и бял пипер. Тази подправка придава характерната нотка на безчет сръбски ястия. Лютивината му много добре подчертава вкуса на месото, така обичано от сърбите.

Лукът е зеленчукът, без чийто открояващ се аромат сръбската кухня не може.

Чушките са друга задължителна храна на трапезата на съседния народ.

В зависимост от сорта чушките се използват по различен начин в сръбската кухня.

Сушената и стрита на прах люта чушка е направо задължителна подправка. Сладките чушки се правят с различен вид плънки.

За сърбите медът винаги е бил много ценен хранителен продукт. Те го използват за приготвяне на десерти.

Не може да става дума за тази кухня и да пропуснем боба, или пасул, както го наричат сърбите. Традиционно ястие от тази култура е Пасул на старински начин. Твърди се, че има толкова варианти на гозбата, колкото са семействата в Сърбия.

Мащерката е на особена почит сред сръбските готвачи. Тази подправка се ползва при приготвянето на различните видове месо, за саламура на маслини и корнишони и за ароматизиране на оцет. Повече за нея четете на 73 стр.

Джодженът е другата билка, без която не могат супите и зеленчуковите ястия от турски произход, които са широко застъпени в сръбската кухня. Той се ползва и при гозби от агнешко месо и различни видове салати.

Негово Величество Хлябът. За сърбите е немислимо да се хранят без хляб. Тяхната домашна погача много причина на италианска фокача. За съседите хлябът е като мезe. Поднасят го топъл с подправки или с плънка от заквасена сметана. Едно от автентичните сръбски печива е разновидност на кръглия хляб, която се нарича погачице – хлебчета с хрупкава коричка, типични и за унгарската и словашката кухня. Обикновено им се добавят различни продукти като свего полумеко или сухо твърдо сирене, место, ситно нарязано зеле, чесън. Деврекът е любимо в цяла Сърбия изделие от вкусно тесто с различен вкус и аромат. Това е разновидност на нашия геврек, който преди изпичане се потапя във вода.

Лангуш се наричат изкусителните мекици с кисело мляко или заквасена сметана. Освен от брашно се правят и от картофено пюре. Отгоре се поръсват със сирене, слага им се сос и се хапват горещи.

Хлябът „Проя“, замесен от царевично брашно и студена вода, се поднася със заквасена сметана и кисело зеле.

Яйцата са задължителни за кухнята на сърбите. Те консумират тази храна ежедневно, но ги предпочитат най-вече под формата на яйе на око (яйца на очи), ровито яйе (рохки яйца) и кувано яйе (твърдо сварени яйца).

Каймакът е нещо, без което сърбите не може да живеят. Каймак е дума от турски произход, отнасяща се за най-горния мазен и гъст слой на прясното мляко. В Сърбия обаче така се нарича кремообразното прясно сирене, направено от каймак. То има различни вкусове и масленост, зависещи от региона, в който е произведено. Това сирене намира място в салати, използва се като плънка за бурек и гибаница (баница).

Месото безспорно е императорът на сръбската кухня. Събрия е страна на върли месояди. Най-прочута е тяхната скара. В повечето региони предпочитат свинското месо, но агнешкото и телешкото също са на почит. От тях се приготвят ароматни кюфтета и кайма, с която пълнят прочутия бурек.

Друг превъзходен деликатес, любимо мезе на сърбите, е пушено и сушено на открито месо.

Може да ви се стори странно, че сърбите са виртуози и в приготвянето на рибни специалитети заради афинитета им към месото.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X