Напишете дума/думи за търсене

Сръбската кухня – изумителен микс от ориенталски аромати и гурме (рецепти)

Необходими прибори и съдове

В Сърбия обичаят храната да се готви и поднася в съдове от печена глина датира още от каменната епоха. Затова гювечът е задължителен съд в кухнята на съседите ни. Често слагат върху капака на съда горещи въглени и го използват за приготвянето на хляб, риба или зеленчуци.

Гърнето е друга огнеупорна съдинка, която се ползва в сръбската кухня. Ползва се най-вече за задушаване на ястия от зеленчуци и месо. В него продуктите се готвят бавно, което прави храната много вкусна.

Ножът за месо трябва да е безкомпромисно остър. Сърбите никак не обичат безполезните кухненски предмети, но за сметка на това добре наточеният нож присъства във всеки дом.

Точилката и дъската за точене са задължителни за всички пекари, а белачката за зеленчуци върши работа на домакините, за да режат тънки филийки сирене.

Плескавица в питка

400 г свинско месо

400 г агнешко месо

250 г лук на ситно

1 люта чушка на ситно

4 с.л. вода

4 питки

1 червен боб от консерва

2 домата на кубчета без семки

1/2 връзка накълцан пресен лук

8 листа маруля

1 с.л. олио

сол

черен пипер

1 Загрейте олиото в тиган. Добавете нарязания лук. Сотирайте до прозрачност. Накълцайте двата месо с помощта на нож или смелете в месомелачка. Смесете го със сотирания лук. Овкусете със сол и черен пипер. Прибавете лютата чушка. Налейте водата и омесете добре каймата.

2 Оставете овкусената кайма да престои 3 часа в хладилника. Оформете от каймата тънки кюфтета. Изпечете на грил-тиган или скара. Разрежете питките по средата. Затоплете ги леко във фурната. Сложете по едно листо маруля върху всяко хлебче, а отгоре от боба и доматите. Накрая поставете плескавицата мегду двете половинки на питката.

* Плескавицата е кюфте, което се приготвя и като самостоятелно ястие. Ще са ви нужни 1/2 кг телешко месо, 1/2 кг свинско месо, 2 люти чушки, 150 г пушено сирене, 150 г сланина или пушен бекон, 3 глави лук на филийки, сол и черен пипер.

Чевапчичи

700 г телешка кайма

300 г агнешка кайма

1/2 ч.л. кимион

125 мл вода

1 глава лук на ситно

щипка сол

щипка черен пипер

за гарниране:

2 домата на шайби

1 глава лук на ситно

щипка сол

щипка черен пипер

1/2 връзка магданоз на ситно

1 Омесете двата вида кайма. Овкусете със солта, черния пипер и кимиона. Прибавете лука и разбъркайте добре. Сипете водата постепенно, като не спирате да бъркате. Добавете лука и отново омесете. Оставете каймата на студено за един ден. Оформете тънки кебапчета. Печете на скара. Сервирайте с продуктите за гарнирането.

Сръбска боб чорба

250 г боб

2 глави лукна ситно

2 с.л. свинска мас

500 г пушени свински гърди на кубчета

2 л бульон

4 моркова на кубчета

4 стръка праз на шайби

1 зелена чушка без семки на тънки ивици

1 малка глава целина на кубчета

1 щипка мащерка

1 дафинов лист

3 зърна от хвойна

1 Накиснете боба в студена вода през нощта. Отцедете на сутринта.

2 Разтопете маста в тенджера. Добавете лука и го сотирайте до прозрачност. Прибавете свинските гърди и боба. Налейте бульона и оставете да ври на умерен огън.

3 След 60 мин сложете праза към чорбата. Прибавете зелената чушка, морковите и целината. Накрая подправете с всички подправки без солта и оставете да къкри на слаб огън около час. Ако е необходимо, добавете малко вода. Малко преди да свалите от котлона, осолете.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X