Напишете дума/думи за търсене

Тънкости при приготвянето на риба (+рецепти)

Хитрини

– За варене избирайте едра и по-тлъста риба. Във водата освен подправки прибавете няколко капки лимонов сок или оцет. Вместо тях може да сложите чаша прясно мляко. Така месото ще стане по-крехко и бяло, а миризмата му ще е по-слаба.

– Ако посолите рибата 10-15 минути преди варене, тя ще се разпада по-малко при приготвянето. Варете я в подсолена вода, така ще намалите загубата на минерални вещества и ще запазите в по-голяма степен вкуса, аромата и хранителните й качества. Слагайте по 7-10 г сол на 1 л вода. От момента на завирането оставете рибата на огъня 5-10 минути според големината й.

– За да не мирише речната или езерна риба на тиня, измийте я със силен солен разтвор, предварително добре изстуден.

– Ако ще използвате рибата за плънка на баница или пай, не е необходимо да я варите предварително. Достатъчно е само да я потопите във вряща вода или да я залеете с нея.

– За да бъде пържената риба по-сочна и да има румена коричка, добре е да потопите в прясно мляко парчетата 30 минути преди пърженето.

– За да премахнете неприятната миризма по време на пърженето, в мазнината сложете обелен и нарязан на парчета картоф.

– Растителната мазнина, в която ще пържите рибата, не бива да е вряла, а само сгорещена. В твърде загрятата мазнина рибата ще прегори отвън, но ще остане сурова отвътре.

– Вместо да препържвате рибките с много костици като каракуда, платика, червеноперка, за да не ги усещате, след като изчистите рибата, с остър нож направете напречни разрези по цялата й дължина, без да засягате гръбнака. В образувалите се отвори сложете нарязан на шайби лук, дафинов лист и други подправки по желание. Загрейте олиото и изпържете за кратко всяка овкусена и оваляна в брашно рибка.

– Когато печете риба, я сложете на силна фурна за 30-50 минути в зависимост от дебелината й.

– Ако правите риба на скара, предварително я намажете отвън с олио или зехтин. Ако рибата е по-суха, я оставете да се накисне в прясно мляко, оваляйте я в брашно и чак тогава я намажете с олио.

– Крехките парчета филе от риба залепват по решетката на скарата и лесно се разпадат. За да го избегнете, сложете резени лимон под рибата. Тази хитринка не само ще предотврати залепването и разпадането, но ще придаде на рибата аромат.

Подходящите сосове

Киселомлечен

Продукти: 180 г кисело мляко, сок от 1 лимон, 5-6 стръка ситно нарязан копър, сол, смлян черен пипер, зърна розов пипер.

Приготвяне: Смесете добре млякото, лимоновия сок и копъра, овкусете със сол и черен пипер. При поднасянето на соса в сосиера го поръсете с 2-3 зрънца розов пипер.

Ментов

Продукти: 1 с.л. сушена мента или джоджен, 4 с.л. олио, половин ч.ч. бял винен оцет, 1 с.л. захар, сол.

Приготвяне: Смесете оцета със захарта и кипнете сместа. Сложете ментата, разбъркайте, дръпнете от огъня и изчакайте да изстине. Разбивайте с миксера на ниска скорост и прибавяйте капка по капка олиото. Посолете и оставете за една нощ в хладилника.

Салса верде

Продукти: 5 филенца аншоа, 1,5 с.л. каперси, 2 скилидки чесън, 1,5 с.л. дижонска горчица, 1,5 с.л. червен винен оцет, зехтин, връзка магданоз, малка връзка джоджен, смлян черен пипер.

Приготвяне: Стрийте в хаванче филенцата аншоа с малко от мазнината им, каперсите, обелените скилидки чесън, горчицата и оцета. Прибавете листата на магданоза и половината листа на джоджена. Отново счукайте добре, прибавете останалите листа джоджен и щипка сол, разбъркайте. Сосът е подходящ за всякакъв вид риби.

Рецепти

Супа от сьомга с кускус

Продукти: 600 г изрезки от сьомга, 4 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 2 с.л. кускус, 2-3 с.л. олио, сол, 5-6 зърна черен пипер, 2 дафинови листа, 3-4 стръка пресен копър.

Приготвяне: От изрезките, сол, черния пипер и дафиновия лист сварете бульон и го прецедете. Кипнете го отново и пуснете нарязания картоф. Отделно пасирайте нарязаните лук и морков заедно с олиото. Внимателно отделете месото от костите. Сложете го в бульона, прибавете пасираните зеленчуци. Оставете супата да заври и след 2-3 минути сложете кускуса. Щом отново кипне, изключете котлона и след 2-3 минути махнете тенджерата. Подправете супата с наситнения копър и сервирайте.

Салата с пушена пъстърва и портокали

Продукти: 3 портокала, 3 с.л. зехтин, морска сол и черен пипер на вкус, 200 г рукола, 250 г филета от пушена пъстърва.

Приготвяне: Изрежете кората на портокалите заедно с ципата. Накрая изцедете добре ципестата част. Прехвърлете парчетата портокали в друга купа. За дресинга добавете зехтина, малко сол и черен пипер към портокаловия сок и разбъркайте. Сложете при резените портокали руколата и накъсаната на малки парченца риба. Залейте с дресинга и объркайте внимателно.

Риба печена с мента

Продукти: 1-2 цели риби (без значение какви – скумрия, пъстъвра и т.н.), 1 ч.ч. листа от мента, 1-2 лимона, сол, 2-3 с.л. зехтин или краве масло.

Приготвяне: Посолете рибата отвън и отвътре. Сложете я в намазано с мазнината алуминиево фолио. Махнете кората на лимона и го нарежете на парченца. Напълнете с тях и с листа от мента рибата. Посипете я щедро отгоре със ситно нарязана мента. Завийте я във фолиото и я опечете във фурната за 15-20 минути. Няколко минути преди да я извадите, разгърнете фолиото и махнете поръсената мента, за да се запече рибата с коричка. Преди сервиране извадете пълнежа и поръсете рибата с пресни ментови листа и лимонов сок.

Пъстърва в меден сос

Продукти: 1-2 едри пъстърви, 1 портокал, 2 с.л. мед, 1 с.л. горчица, 30 г краве масло.

Приготвяне: Загрейте фурната до 180 градуса. Изстискайте портокала и смесете сока с меда и горчицата, посолете. Осолената риба сложете в тава, намазана с мазнина. Залейте я с маринатата и я сложете в загрятата фурна. Печете 20 минути. Още гореща, поръсете рибата с тънки стружки от портокаловата кора. Поднесете я със задушени картофи и зелена салата.

Из „Ястия с риба”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X