Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно - девета част

Сякаш най-големият проблем на днешния ден е липсата на достатъчно времеви ресурс за всичко, което искаме и трябва да свършим. Все бързаме за някъде, все закъсняваме, все изпускаме срокове. В същото време осъзнаваме с всеки изминат ден все по-ясно необходимостта да се храним по-здравословно. Вече ви представихме вкусни барчета за деца и големи, пица от карфиол, закуска за офиса, бързо азиатско на тиган, разядки, салати за цялата седмица, десерт за нула време. Освен това планирахме менюто за седмица напред, замразихме някои продукти, усвоихме остатъците от храната. Днес ще готвим с яйца.

Обикновено никога не оставяме хладилника без яйца. И това не е случайно - яйцата са продукт, с който може да се приготвят всевъзможни ястия и рядко това отнема повече от половин час. Ето някои вдъхновения за бързи манджички с яйца.

Голяма палачинка за всеки повод и за всеки вкус

Палачинка за вечеря? Сигурно си мислите, че сме полудели да ви предлагаме подобно безумие. А чували ли сте за йоркширските пудинги? Те се правят на същия принцип и се сервират обикновено към месо със сос. С голямата палачинка вие може да сервирате всичко - докато я печете, извадете каквото ви се намира в шкафа и импровизирайте. Може да й настържете сирена, да я комбинирате с всякакви салати, печени зеленчуци, зеленчуци на пара. Може да загребвате с парченца от палачинката различни разядки. Те също се приготвят бързо и може да ги направите по време на печенето й. Да речем, отваряте буркан с варен нахут, пасирате го с малко чесън, кисело мляко, лъжица тахан, поръсвате със зехтин и имате топла, питателна и напълно здравословна вечеря!

Голямата палачинка е чудна и с пушена сьомга, да речем, и някакъв сметанов или горчичен сос. Една бурканче с хрян в хладилинка пък ще влезе в перфектната комбинация с палачинката и пушената риба. Ако нямате сьомга, отворете консерва. Пушени шпроти, скумрия или пък някаква маринована рибка - отчупете си от палачинката, намажете с хрянова паста и поставете отгоре морската храна. Няколко стръкчета копър за финал и ще се учудите колко елегантно е това предложение. Спокойно може да го сервирате и на гости. А ето и как да си приготвите палачинката.

Необходими продукти:

(за тавичка 28-30 см)

3-4 яйца

115 г брашно

330 мл прясно мляко

60 г масло

За да запомните лесно рецептата: разтопете щедра буца масло, а сместта направете от 3-4 яйца, 1 ч.ч. без 1/3 брашно и 1 ч.ч. плюс 1/3 мляко.

Начин на приготвяне:

1. Загрейте маслото в тавичката до пълното му разтопяване. Хубаво е дори съвсем леко маслото да се зачерви, придава още по-добър вкус на палачинката.

2. Разбийте с миксер или с тел продуктите и изсипете върху разтопеното масло.

3. В загрятата фурна печете около 20 мин, или докато повърхността на палачинката се зачерви. Сервирайте веднага, защото тази палачинка спада за минути. Това не променя вкуса й, но когато е „бухнала“, е още по-апетитна.

Шакшука - неподозираният вкус на яйцата

На първо четене това не е нищо друго освен яйца с домати и сирене. Но всъщност е по-различно и ще разнообрази менюто ви приятно в азиатски стил. Може да го обогатите с онези съставки, които имате и които обичате - например със спанак, коприва, броколи, гъби, наденички, остатъци от месо и т.н. Като подправки също може да експериментирате - в оригиналната рецепта обикновено има пресен кориандър, но у нас все още се намира трудно, затова го заменете с пресен джоджен, мащерка или магданоз. Ако сте любители на лютото, няколко поръсвания с чили ще дойдат на вечерята ви перфектно. Ние ви предлагаме един класически вариант на шакшука и ви съветваме да не се отказвате от кимиона, защото той е типичен за рецептата и ориенталският й вкус идва главно от него.

Необходими продукти:

1 глава червен лук на полумесеци (може да ползвате всякакъв лук)

6-7 скилидки чесън на ситно

1 червена чушка на лентички

1 зелена чушка на лентички

1/2 кг домати на кубчета с изчистени семки (може и от консерва)

200 г сирене (краве, овче или козе)

6 яйца

1 ч.л. кимион

1/2 ч.л. пушен червен пипер

1 ч.л. сладък червен пипер

сол и пипер на вкус

пресен джоджен или магданоз

3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1 Сотирайте лука и чушките в загрятия зехтин. Когато са готови, добавете чесъна за 1 минута, както и кимиона и двата вида пипер.

2 Сложете доматите и залейте с 1 ч. ч. вряла вода. Посолете ги и ги оставете да заврат. След като доматите заврат, намалете котлона и ги оставете да къкрят 20-30 минути.

3 Когато сосът се сгъсти, поръсете със сиренето и чукнете яйцата едно по едно - внимавайте да останат цели. Овкусете яйцата със сол и пипер и гответе под похлупак 5-10 минути.

Сервирайте с поръсен пресен джоджен или магданоз.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X