Напишете дума/думи за търсене

6 лесни начина да спрем прекомерното споделяне в разговори

В днешния свръхсвързан свят импулсът да споделяме своите мисли, преживявания и емоции е станал дълбоко вкоренен в нас. Социалните медии са привлекателни платформи, където може да изразим себе си, да потърсим потвърждение и да се свързваме с други в глобален мащаб.

Обаче очарованието на постоянното саморазкриване често води до размиване на личните граници и персоналните подробности са изложени пред широката публика. От работното място до взаимоотношенията, прекомерното споделяне може да повлияе на живота ни по много начини.

Какво е свръхсподеляне?
Свръхсподелянето се отнася до акта на разкриване на прекомерно количество лична информация, често извън това, което се счита за подходящо или необходимо. Това се случва, когато хората съобщават интимни подробности за своя живот, мисли или преживявания, без да обмислят потенциалните последствия.

Свръхсподелянето се случва по няколко различни начина и контекста. Може да се проведе в платформи на социални медии, в междуличностни разговори и в професионална среда. То размива границата между общественото и личното, което често води до отрицателни въздействия като повредени взаимоотношения, компрометирана поверителност и потенциална вреда за нечия репутация.

Тогава защо хората го правят? Може да е по всякаква причина, но най-честите включват:
• Желание за утвърждаване
• Емоционално освобождаване
• Култура на социалните медии
• Липса на граници
• Търсене на внимание
• Липса на социално съзнание
• Надценяване на доверието
• Емоционална уязвимост

Как да спрете свръхсподелянето
Преди да споделите нещо на някого, независимо дали е виртуално или не, помислите дали бихте споделили личния си гардероб с него. Ако отговорът е „Не”, тогава не споделяйте личните си мисли с този индивид.

1. Добавете филтър „сега“ към въпроса
Филтърът „сега“ е начин да усетите дали отсрещният трябва да знае информацията точно сега.
Може да вярвате, че този човек трябва да знае въпросната информация, но трябва ли да е сега? През повечето време отговорът е „Не". Така че, ако стигнете до това заключение, не споделяйте това, което първоначално сте възнамерявали. Това ще ви помогне да запазите повече от личните си мисли за себе си.

2. Спрете да подценявате „цената“ на думите си
Една снимка струва хиляда думи, нали? Но нашите думи също имат цена.
Хората често подценяват стойността на думите си, когато споделят твърде много. Дори когато отговорите на безобидния въпрос как е минал уикендът ви, зададен от колеги.

Това позволява на другия човек да "създаде възприятие за вас за добро или лошо и това идва на много висока цена. Така че не забравяйте, че думите ви струват нещо и направете пауза, преди да ги използвате.

3. Разберете, че истинската връзка рядко идва от говорене за себе си
Няма да имате пълноценна връзка, ако всичко, което правите, е да говорите за себе си. Така че поемете дъх, забавете темпото и слушайте какво имат да кажат другите хора. Това ви предпазва от предоставяне на лична информация, която потенциално може да бъде амуниция за вашите врагове.

4. Установете граници и се придържайте към тях
Може да е клише, но работи. Определянето на лични граници е от решаващо значение, когато става въпрос за споделяне на персонална информация. Отделете време, за да помислите какво чувствате удобно да споделяте с другите и какво смятате за лично. Определете границите си и полагайте съзнателни усилия да се придържате към тях.

Не всичко трябва да се споделя с всички. Научете се да приоритизирате и да бъдете селективни по отношение на подробностите, които разкривате на другите, независимо дали е лично, чрез социални медии или друга форма на комуникация.

5. Прегледайте настройките си за социални медии
Коригирайте настройките за поверителност на вашите социални медийни платформи, за да сте сигурни, че само предназначените аудитории имат достъп до вашата лична информация. Редовно преглеждайте и актуализирайте тези настройки, за да поддържате контрол върху това, което споделяте онлайн.

6. Практикувайте редовно самосъзнание
Развитието на самосъзнание е от ключово значение за разбирането защо може да сте склонни да споделяте прекалено много. Помислете върху мотивацията си и върху това дали сте склонни да споделяте прекалено много поради търсене на утвърждаване, внимание или желание да се свържете с другите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X