Напишете дума/думи за търсене

Снимките в Instagram и нарцисизъм - има ли връзка?

Качването на снимки в Instagram и другите социални медии придобиха важна роля в социалното функциониране на нашата култура. Далеч от това да е механизъм за просто споделяне на хубави моменти, качването на снимки предполага определени желания, амбиции и личностни черти, които нямат нищо общо с основната функция на социалните мрежи – да свързва хората.

Множество проучвания се опитват да намерят връзката между нарцисизма и Instagram. Доказано е, че хората с високи нива на нарцисизъм са склонни да бъдат много по-активни в социалните медии. Те го използват за самореклама с по-голяма честота и интензивност, отколкото хората без тази черта (Dumas, et al., 2017).


Нарцистичните хора притежават раздута представа за себе си и патологично утвърждаване на „аз“-а. Освен това те смятат, че са уникални и специални. В търсенето на власт над околните и възприятието си за контрол върху поведението на другите хора, нарцисистите са склонни да „харесват“ снимките на другите с цел да получат реципрочно „харесване“. В интерес на истината селфитата изглеждат особено типични за нарцистичните хора. Това се дължи на тяхната нужда от възприемане на лидерство и авторитет (не непременно отрицателни характеристики) и демонстрация на грандиозност.

Нарцистичните хора трябва да контролират начина, по който останалите ги виждат и смятат. Психолозите откриват, че колкото по-голям е нарцисизмът, толкова повече време се инвестира в редактирането на снимка. Това не е само за да се контролира какво мисли другият човек, но и за да си помисли, че нарцисистът е „готин“ и креативен.

Уязвимият и грандиозният нарцисист в Instagram
Установена е положителна връзка между грандиозния нарцисист – доминиращ и екстровертен – и споделянето на снимки на физически външен вид. Наблюдава се и връзка между уязвимия нарцисист – невротичен и несигурен – и искането за последователи и нови приятели.

В тази насока изследователите Парамбукис, Скюс и Уайз правят проучване през 2016-а, в което установяват, че хора с високи нива на уязвим нарцисизъм използват Instagram, за да увеличат своята популярност. От друга страна, грандиозните нарцисисти се стремят да привлекат вниманието към себе си в търсене на възхищение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X