Напишете дума/думи за търсене

Нарцисизъм и избягване на привързаността във взаимоотношенията

Нарцисизмът е разстройство на личността, характеризиращо се с това, че индивидът си придава прекомерно значение. Това често се комбинира с прекомерно търсене на внимание. Тези черти усложняват личните взаимоотношения, които стават инструмент за нарцисиста.

С други думи, те са просто средство за постигане на цел.
Нарцистичният човек вярва, че той наистина е по-добър и очаква преференциално отношение. Той смята, че другите са отговорни за неговото благополучие и за задоволяване на неговите желания. Освен това той е склонен да установява връзки, които не са особено симетрични.

Обикновено нарцисистите са арогантни хора, които преувеличават постиженията си, завистливи са и често се обиждат лесно.

Преди всичко те не са в състояние да възприемат и вземат предвид нуждите и емоциите на другите. Поради тази причина в една връзка е вероятно да се отнасят към партньора си с известно завоалирано презрение и да не показват никаква емоционална отговорност.

Избягваща привързаност
Избягването на привързаността е стил на свързване, научен от ранна детска възраст. Благодарение на връзката си с родителите и някои ранни преживявания, децата развиват определен стил на привързаност.

Избягващото привързване се характеризира с дистанцирано отношение и подчертана независимост. Индивидът често е подозрителен, страхува се и избягва да бъде емоционално обвързан с околните. Те трудно изразяват емоциите си и са уязвими и предпочитат да запазят отношенията си повърхностни.

Този страх от интимност прави взаимоотношенията трудни, тъй като те не могат да покажат привързаност или възхищение към останалите. Следователно, хората с избягваща привързаност се опитват да не се ангажират твърде много във връзките си.

Приликата между нарцисизма и избягващата привързаност
Ето някои от поведенията и нагласите, които хората от двете категории могат да представят, когато са във връзка:

• Трудности при изразяване на емоции и обич към партньора. Те могат да бъдат нелюбещи и демонстративни, дори когато любимият им казва, че имат нужда от повече внимание и любов.
Когато във връзката възникнат несъответствия, несъгласия или различия в мненията, те отказват да говорят за тях. Всъщност те няма да водят разговори за чувства или за отношенията. Те предпочитат да ги избягват или дори ще избягат, ако партньорът им настоява да говори за тях.
• В напрегната или неприятна ситуация те могат напълно да избегнат пресичането на пътищата с партньора си. Ако го направят, те няма да говорят с него или дори да го погледнат.
• Ако връзката преминава през труден момент, те са склонни да избягат. Това може да включва прекарването на повече време в други дейности (вместо да бъдат с партньора си) или директно изчезване за няколко часа, дни или дори за неопределено време.
• Те обикновено не са твърде ангажирани във връзката и предпочитат да прекарват времето си далече от половинката. Поради това техният партньор може да се почувства пренебрегнат, сякаш няма никакво значение.

Разликите между нарцисизма и избягващата привързаност
Лицето с избягваща привързаност не е в състояние да управлява емоциите си. Благодарение на неговия стил на свързване той се научил да не изразява чувствата си или да изглежда уязвим и е развил самодостатъчност. Такъв човек се страхува от емоционална интимност и може да се почувства претоварен в определени ситуации.

Ако не е в състояние да изрази привързаността си, да избягва конфликти и отказва да говори, и ако е дистанциран и се фокусира върху други области от живота си, това е защото емоционалният свят го плаши. Той се чувства наистина неудобно от твърде много интимност или емоционална интензивност.

Следователно, ако избягва или пренебрегва партньора си, то е за да се отдалечи от този дискомфорт.

Нарцисисти
Нарцисистите мислят само за себе си и собствените си желания. Те вярват, че техният партньор е там, за да ги задоволи и че всякакви претенции или спорове от тяхна страна са неприемливи, тъй като им създават проблеми. Така че ги третират с мълчаливо отношение, за да ги накажат и обвинят.

Освен това те пренебрегват половинката си и не вземат предвид чувствата й. Те не само бягат и отказват да говорят, но и обвиняват партньора си, че се оплаква, преувеличава и създава проблеми.

Нарцисистите може да проявяват противоречиви нагласи. Някои дни те са студени, отбягващи и дистанцирани, а в други дни са изключително интензивни, внимателни и пълни с комплименти. Всъщност те са мотивирани само от собственото си удобство и желания.

Човекът с избягваща привързаност, който се страхува от интимност, може да създаде впечатлението, че не се интересува от връзката си, въпреки че е точно обратното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X