Напишете дума/думи за търсене

3 знака, които издават несигурните хора

Няма начин да не сте срещали поне веднъж в живота си човек, който ви е карал да се чувствате непълноценни, може би дори като тотален слабак и загубеняк, защото той е всичко, което искате да бъдете вие. Преди обаче да потънете в самосъжаление, имайте предвид, че зад демонстрираната увереност и величие често се крие несигурен човек.

Неуверените хора нерядко крият притесненията и страховете си зад отношението на престорена сигурност, което обикновено ги подтква да карат другите да се чувстват непълноценни. Това не е липса на смирение, а е комплекс за малоценност.
Хора, които се чувстват по-нищожни, се опитват да компенсират това чувство чрез борба за превъзходство. Единственият начин те да се справят със собствената си несигурност и да се чувстват добре в кожата си, е да направят другите нещастни.

Несигурност и нарцисизъм
Днес се смята, че тази борба за превъзходство е характеристика на нарцистичното разстройство на личността. Това включва отклонение от нормалното развитие на индивида, превръщайки го в човек, който непрекъснато се стреми да повиши самочувствието си.
В нарцисизма можем да открием два вида модела: грандиозни и уязвими.

Грандиозният нарцисист се характеризира със своята екстровертност, господство и търсене на внимание. Уязвимият нарцисист, от друга страна, е много чувствителен към критика или разочарование, до степен, че критиката може в крайна сметка да обсеби ума му. Освен това социалните му отношения се влошават поради неговата претенциозност и постоянна нужда от възхищение.

И в двата случая, когато имате работа с някого, който ви кара да се чувствате непълноценни, е много вероятно нарцисизмът и липсата на самочувствие да са истинските виновници. Въпреки че нарцисизмът невинаги се издига до патологични нива, той е много често срещан.

Самочувствие и нарцисизъм
Някои изследователи смятат, че нарцисизмът може да бъде по-добре характеризиран с помощта на концепциите за отворен нарцисизъм и забулен нарцисизъм, вместо като грандиозен нарцисизъм и уязвим нарцисизъм. Лечението ще варира в зависимост от вида, който лицето представя.

Психологът Джеймс Брукс от университета в Дерби в Обединеното кралство проучва как хората със силна нарцистична склонност виждат себе си по отношение на самочувствието, собствената си ефективност и доверието в способността си да бъдат успешни. Използвайки извадка от студентите си, Брукс анализира връзката между отворения и забулен нарцисизъм, самочувствието и ефективността на човека.

Нарцистични черти, които издават несигурен човек


1. Опитва се да ви накара да се чувствате несигурни
Често ли поставяте под въпрос собствената си стойност, когато сте с определен човек? Дали този човек винаги говори за собствените си способности и силни страни? Ако сте човек, който обикновено не се чувства несигурен, но който започва да се съмнява или да се чувства непълноценен, когато сте около до определени хора, е много вероятно тези личности да проектират своята несигурност върху вас.

2. Показва своите постижения
Много пъти е достатъчно несигурните хора да се похвалят със страхотния си начин на живот, невероятното си образование или колко фантастично е семейството му. Това е неговият начин да се убеди, че наистина има стойност неговото съществуване.

3. Склонен е да се оплаква от неща, които не са достатъчно добри
Хората с комплекс за малоценност не се чувстват годни, за да бъдат щастливи. Като се има предвид, че се чувстват несигурни в настоящето, те се фокусират върху много високи цели. Те са обсебени от престижа, който ще ги направи известни в очите на другите. По този начин те показват своето превъзходство чрез уж превъзхождащи цели, които в крайна сметка ще засилят несигурността им, когато не ги постигнат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X