Напишете дума/думи за търсене

Самонадеяните хора - черти и поведение

Познавате ли хора, които си мислят, че винаги са прави? Имате ли усещането, че се отнасят към другите с презрение или превъзходство?
Ако отговорът е „да”, тогава със сигурност си се занимавате със самонадеян човек.

Самонадеяните хора боготворят себе си толкова, колкото презират другите.

Суетата се определя като прекомерна гордост и надценяване на собствените достойнства и способности. Заради това самонадеяните хора предполагат, че другите ги качват на пиедестал, защото просто са по-добри от тях. Тяхната личност е изградена от прекомерна арогантност и тщеславие.

3 личностни черти на самонадеяните хора

Арогантност
"Не хвърляйте пръст в кладенеца, който ви е дал вода." Този цитат от Уилям Шекспир перфектно обобщава една от основните психологически черти, които всички суетни хора имат: арогантността.

Самонадеяните хора не могат да се прикрият, защото тяхната арогантност ги издава. Щом попаднат в малко по-затруднено положение, тяхната неконтролируема арогантност показва своето лице.
Забележка: Разликата между арогантността и гордостта е, че последната не е свързана с необходимостта да гледа отвисоко на другите хора.

„Трябва да оставим суетата на тези, които нямат какво друго да покажат.”
-Оноре дьо Балзак-

Нарцисизъм
Самонадеяните хора обичат себе си твърде много и живеят във фантастичен свят, където са най-успешните, най-могъщи и най-красиви. Това ги прави претенциозни и самоважни.
Въпреки това тяхното величие крие несигурност и много недоверие. Ето защо те постоянно искат да са наясно какво мислят хората за тях, макар че създават привидно вид, че сякаш не ги интересува никакво мнение, освен тяхното.

"Добре нахранената суета е доброжелателна, гладната суета е деспот."
- Мейсън Кули-

Мегаломания
Въпреки че е тясно свързана с нарцисизма, мегаломанията има малко по-патологичен нюанс. Счита се за психично разстройство, защото се проявява като твърд модел на поведение, основан на фантазии, заблуди за величие и постоянно търсене на самоудовлетворение.

Самонадеяните хора с мегаломански наклонности смятат, че са много социално важни. Те смятат себе си за способни да извършват велики дела и за притежатели на огромно богатство. Тези вярвания обаче са едновременно ирационални и надценени.


Как се държат самонадеяните хора?
Суетата кара самонадеяните хора да действат арогантно и да изпитват нужда околните да им се възхищават.

Те вярват, че винаги са прави
Липсата на скромност и смирение кара тези хора да вярват, че винаги са прави, просто защото са те. Заради това те често използват позиции на фалшива сила или авторитет, за да защитават и налагат своята гледна точка на останалите.

Те крият, че са наясно с обществения си имидж
Изпитват постоянна нужда да знаят какво мислят другите за тях. Те обаче се опитват да скрият тази нужда и да изглеждат безразлични към общественото мнение. Значението, което тези хора придават на социалните медии, е забележително. И именно в тези платформи виждаме техните илюзии за величие.

Те винаги искат да бъдат център на внимание
Самонадеяните хора искат да се откроят и правят всичко около тях да изглежда драматично. Всъщност понякога изглежда, че са във филм. Тези хора са склонни да добавят драма и да „захаросват” всичко в живота си.

Те се разстройват за малки неща
Арогантността им ги кара много лесно да се ядосват за най-малките неща. Например, ако смятат, че не им обръщате достатъчно внимание, те несъзнателно ще търсят някакво извинение, за да се изправят срещу вас.

"Суетата е сляпата склонност да се смяташ за индивид, а не да бъдеш такъв."
-Фридрих Ницше-

Те обективират другите
Самонадеяните индивиди се отнасят към хората около тях като към предмети или прости средства за постигане на техните цели. Обективирането на другите подхранва техните претенции и представата, която имат за себе си като висши същества.

Помнете обаче, че самолюбието не е същото като нарцисизъм или самонадеяност. Това е знак, че вашето самочувствие и себеоценка са здрави. Въпреки това вярването, че имате моралния авторитет да стъпвате върху другите, е доказателство не само за арогантност, но и за липса на смирение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X