Напишете дума/думи за търсене

Как да избегнем самосаботажа във връзката

Самосаботажът в любовта се случва, когато, без да го осъзнавате, приемате определени нагласи и поведения, които пречат на гладкото протичане на връзката ви. Не че искате да я приключите или да я повредите. Всъщност точно обратното: искате тя да процъфтява. Въпреки това често се държите така, сякаш искате да свърши.

Друга форма на самосаботаж в любовта се случва, когато, също без да го осъзнавате, започнете да търсите или измисляте причини да обезцените връзката си или откриете грешка, която не съществува. Изпитвате любов към партньора си и искате всичко да върви добре, но също така изпитвате идеи за отхвърляне или дискомфорт по отношение на отношенията си.

Едно и също нещо се случва многократно. Връзките, в които се забърквате, обикновено не успяват да придобият истинска ангажираност и вие съжалявате за този факт. Освен това наистина не разбирате защо.

Самосаботажът в любовта ви пречи да се развивате като двойка и възпрепятства отношенията да станат по-стабилни.
Вие бойкотирате собственото си благополучие и щастие, както и това на партньора си.

Това се случва, защото самосаботажът действа като защитен механизъм. Вие се защитавате от невероятно тревожното присъствие на любовта, тъй като не искате да излезете от зоната си на комфорт. Вие не искате промяна. Дълбоко в себе си чувствате страх и несигурност. В крайна сметка, в любовта винаги има някакъв компонент на болка, защото нищо никога не е перфектно. Може би ви липсва половинката ви, когато не е с вас. Или невинаги реагира по начина, по който бихте искали. Може би дори се страхувате, че не ви обича достатъчно и ще ви напусне.

Следователно, несъзнателно вие се защитавате от възможността да страдате, да се промените и да поискате нещо за себе си. У вас има двусмислено желание. Искате с цялото си сърце връзката ви да расте и процъфтява, но в същото време се страхувате, че няма да стане. Рискът и чувството ви на несигурност ви се струват изключително високи. Следователно самосаботажът в любовта е начин да се защитите.


Други възможни причини за самосаботаж в любовта
• Тревожност поради несигурност за бъдещето.
• Усещане за липса на контрол над ситуацията.
• Ниско самочувствие.
• Недоумение пред лицето на промяната.
• Желание за самонаказание поради чувство на несъзнавана вина.

Основният недостатък на хората, които се самосаботират в любовта, е, че те не приемат, че се страхуват.

Как да го преодолеете?
Когато се самосаботирате, не можете да се насладите на връзката си, дори ако тя ви дава това, което търсите. Чувствате се по-уязвими от обикновено и това кара да нараства безпокойство във вас, което се трансформира в страх. Проблемът е, че не признавате, че се страхувате.

За да разрешите тази ситуация, първо трябва да признаете и толерирате тези чувства на уязвимост и страх.

Обичайно е този тип поведение да се появи при хора, които са имали детство с емоционални недостатъци, които са част от дисфункционални семейства или са имали предишни негативни любовни преживявания, които са ги белязали. В тези случаи изходът не е в отричането на любовта, а в разрешаването и преодоляването на миналото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X