Напишете дума/думи за търсене

5 характеристики на токсичните семейства

Токсичните или дисфункционални семейства пречат на щастието и правилното развитие на своите членове, особено на непълнолетните.
Такива семейства се създават чрез вредни модели на поведение, които не зачитат индивидуалността на всеки член.
Обичайно е децата в тези семейства да бъдат обект на психологическа или физическа агресия. Това вреди на развитието и здравословния растеж на техните взаимоотношения.

Характеристики

1. Липсата на индивидуалност
Токсичните семейства не зачитат личното пространство на своите членове. Следователно те в крайна сметка превръщат свободната динамика за изразяване на чувства в принудителна афективна динамика.
Токсичното семейство се обединява от задължение, а не от преданост. Освен това членовете му, заразени от токсични контакти, които подкопават тяхната индивидуалност, стават жертви на нуждата от одобрение.

Това води до поемане на дисонантни и нездравословни отговорности. Членовете на семейството приемат крайни нагласи на свръхзакрила или агресия. Те затрудняват тяхното здравословно емоционално и социално развитие.

2. Свръхзащита или пълно пренебрегване
Нито едно от двете не е добро. Свръхзащитата е противоположният полюс на автономията и свободата, поради което генерира голяма зависимост и емоционални щети.

Ако спасим нашите близки от всяко зло, тогава ние ги лишаваме от възможността да растат и да се научат да развиват свои собствени стратегии за разрешаване. Това генерира интензивно и опустошително усещане за безполезност.

Свръхзащитените хора получават големи вторични „бонуси” от прекомерните грижи. По този начин те правят свръхзащитения човек зависим.

В рамките на токсичното семейство има и пълно пренебрегване към родителството или емоционалния контакт. Това е почти същото като изоставянето - една от големите рани на детството, които продължават и в зряла възраст.


3. Правилото „това, за което не се говори, не съществува“
Избягването на справяне с проблем е една от най-честите и вредни характеристики на токсичното семейство. Това е нарушена комуникация в най-чистата й форма.

В тези случаи това, което тишината предава, е напрежение и опасност. Това съжителства с противоречивото и саморазрушително послание „Няма нищо лошо“.

Освен това генерира истински емоционални бомби. Те стават все по-големи с течение на времето, докато изведнъж не експлодират. Това включва унищожаване на всяко благополучие.

4. Липса на гъвкавост и размити граници
В токсичните семейства липсва гъвкавост във всички аспекти. Ако някой от членовете на семейството се промени, драмата се увеличава. Без съмнение, ако някой от тях започне да променя отношението си и да проявява любов, други членове на семейството ще задействат алармата.
Ролите се установяват с помощта на неписани правила. Всичко, което застрашава семейния комфорт, предизвиква екстремни и драматични нагласи.

Възможно е също така да има пълна и абсолютна липса на граници. Това води до липса на емоционална регулация в членовете на семейството. Отново има тенденция към драматичност, независимо дали е завоалирано или не.

5. Наличие на злоупотреба
Логично, всички тези дисфункции в комуникацията, привързаността и отговорността карат членовете на семейството да извършват злоупотреби. Въпреки това в рамките на токсичното семейство те обикновено се разглеждат като нормални конфликти, но не са.

Тези злоупотреби могат да бъдат физическо или емоционално насилие, или самонанесено. В последния случай се появяват зависимости и самонараняване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X