Напишете дума/думи за търсене

Жертва ли сте на емоционален хищник?

През живота ни изграждаме взаимоотношения, които ни канят да дадем най-доброто от себе си, но също така може да намерим себе си, потопени в опустошителни връзки, които ни консумират. Понякога дори се озоваваме в клетки, построени от емоционален хищник.
Точно както има хищни животни в природата, които унищожават други, които са по-слаби от тях, и при хората може да срещнем подобно явление.

Тези емоционални хищници не се хранят с по-слаби индивиди, а с онези, притежаващи дарба, на която завиждат.

Профил на емоционалния хищник
Животът на емоционален хищник е стратегическа игра с егоистични цели. Въпреки че всеки емоционален хищник има своите особености, те споделят поредица от характеристики.

Те са майстори на маскирането
Емоционалният хищник е майстор на маскировката, която може да се разпространи във всички възрасти, полове и социални класи, като техните стратегии са най-ефективни в най-близките отношения, като тези с интимен партньор. Точно както хамелеонът може да преобрази външния си вид, за да се впише в цветовете на заобикалящата го среда, хищникът също има способност да се адаптира така, че да причини дълбока вреда на жертвата, без хората около него да го забележат.

Те абсорбират енергия от другите
Това са хора, жадни за енергията, която другите притежават. Потънали във вселена на омраза и негодувание към онези, които са способни да чувстват и да блестят ярко в пространството.

Техните жертви са мили, радостни, честни хора с голяма жизненост и ентусиазъм, онези, които показват характеристики, които липсват на емоционалния хищник. Затова той завижда, защото светлите хора представляват всичко, на което той не е способен. Ето защо той изпитва нужда да събаря, унищожава, унижава всеки, който му напомня за това.


Те са неспособни да се чувстват
Основната характеристика на емоционалния хищник е неспособността му да влезе в контакт с чувствата си, причинена от липсата на емоционална връзка между ума и емоциите му. Тази липса обикновено започва в ранна възраст, поради което хищникът се е приспособил към нея и не я вижда като дисфункция.

Много от тези разединения намират своя произход в детството, когато този тип хора са се чувствали обзети от собствените си чувства и откъснати от тях като защитен механизъм. Така техните емоции са изчезнали от света и им е останала логика, че околните могат да бъдат третирани като обекти, за да постигнат целите си.

Те се отхвърлят
Емоционалните хищници изпитват силно отхвърляне и отвращение към себе си поради неспособността си да се чувстват, скривайки се зад маска, така че да не бъдат разкрити.
Те се чувстват дезориентирани, различни и в много случаи като жертви на съдбата си. По някакъв начин те разбират, че начинът, по който се отнасят с околните, е просто копие на отношението, което са получили в миналото.

Те са страхотни актьори
Тяхната стратегия е преднамерена и подла, ходейки незабелязано сред всички, които са около тях.
Първо, те съблазняват жертвите си чрез близост, но с течение на времето успяват да им въздействат и накрая да ги доминират, лишавайки ги от всяка свобода и автономия. Сложен и безшумен процес, при който те създават стратегия за паяжина, за да заловят жертвите си.

Как да установим, че имаме връзка с емоционален хищник?
Жертвата може да поддържа връзка с емоционален хищник за много дълго време, без никога да забележи. Понякога тя дори не го знае, докато не е изтощена емоционално и не почувства, че е загубила цялата същност на това, което някога е била.

За да разберете дали сте замесени в този вид токсични отношения, било то с вашия партньор, член на семейството или приятел или дори в работна среда, е добре за вас да помислите върху следните въпроси:

• Чувствате ли се изолирани? Загубили ли сте контакт с близките си? Имате ли проблеми със семейството и приятелите си?

• Променили ли са се вашите ценности и начини на мислене? Смятате ли, че тези промени ви накараха да се дистанцирате от човека, който бяхте преди? Вярвате ли, че сте загубили самоличността си?

• Колко цените себе си? Чувствате ли, че сте пълни с вина? Страхувате ли се да изразите себе си или да дадете мнението си?

Ако се окажете изолирани без емоционална подкрепа, към която да се обърнете, вашите ценности са се променили, страхувате се да изразите себе си и вашето виждане за себе си е отрицателно, може да имате връзка с емоционален хищник.

Избягване от емоционалната клетка
Избягването на хватките на емоционален хищник не е проста задача, защото страхът, несигурността и вината са успели да се настанят в жертвата по много дълбок начин. Тя вече не е човекът, който е била, и ще трябва да преструктурира мислите и емоциите си.

Свободата от тази ситуация се състои преди всичко от бавен процес, при
който професионалната помощ е неизбежна, за да се възстанови.

Да си наясно е първата стъпка към освобождаването. За да избяга от този капан, жертвата трябва да го забележи. Възможно е тя да не разпознае ситуацията като опасна или железните решетки на вина да са дори твърде силни, за да й позволят да види изход.

Жертвата трябва да идентифицира процеса на емоционално хищничество, който я кара да изпитва отговорност и вина за конфликта, за да може след това да вложи цялата си енергия в своето спасяване. Тя трябва да разбере, че има нужда да се защити и затова трябва да спре да оправдава агресора.

След като човекът осъзнае ситуацията, в която е попаднал, търсенето на мрежа за подкрепа е от основно значение. Особено връщане в контакт с онези хора, с които преди са имали силни емоционални връзки и които хищникът е прекъснал. Тези хора могат да бъдат емоционалната подкрепа, от която човек се нуждае, за да му помогне да се освободи от клетката си.

Ходенето при специалист става задължително в тези случаи. Жертвата има затруднения да избяга и когато го направи, осъзнава, че вече не е същият човек. Тя натрупва огромни страдания заедно с чувство за вина и страх.
Психологът може да й помогне по пътя към това да се открие отново и да възстанови своето благосъстояние и лична автономия.

10 типа емоционално насилствени хора

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X