Напишете дума/думи за търсене

Какво има в съзнанието на хората, които практикуват гоустинг?

Защо някой решава да прекрати връзка, без да каже нищо? Дали се дължи на нарцисизъм? За да се избегне конфронтация ли? В действителност често има причини, които са дори напълно разбираеми.

Идеята зад гоустинга е, че когато някой вече не се интересува от определена връзка, той спира да отговаря на съобщенията на партньора си. Прави се, че отсрещният вече не съществува.

Следователно, бившият партньор постепенно се отказва и спира да общува с него. Практикуващият гоустинг премахва от акаунтите си някогашните си любими в социалните медии и се преструва, че дори никога не са били част от живота му. На практика той изчезва безследно и без обяснение.

Гоустингът определя безшумен начин за прекратяване на връзка, независимо дали е приятелство или романтични отношения.

Между 60 и 70 процента от възрастните са претърпели опит от този вид. Експертите подчертават, че като правило този тип поведение се появява в краткотрайни връзки, където обвързването невинаги е ясно. Това обаче по никакъв начин не оправдава постъпката.

Като се има предвид, че тези реалности са толкова често срещани днес, е добре да сме наясно какво има в съзнанието на хората, които прибягват до този тип прекратяване на отношения.

Представете си, че един ден приятел ви се обажда на ръба на отчаянието. Наскоро срещнал някого, когото наистина харесвал, който изглежда го правил щастлив. Изведнъж обаче новото му любовно увлечение спряло да отговаря на мобилния си телефон и тотално игнорирал съобщенията на вашия приятел.

Освен това вече не се появявал в социалните си медии, а след време позвъняванията веднага били препращани към гласова поща.

Вашият приятел в началото бил притеснен и се чудил дали нещо не се е случило на обекта му на желание.
За него не е лесно да приеме, че е жертва на гоустинг, и докато не осъзнае това, има много въпроси.

Феноменът на гоустинга обаче е двупосочна улица. С други думи, много от тези, които са претърпели последствията от необяснимо изоставяне, са правили същото в даден момент. Всеки, който използва тази стратегия, знае, че поведението му е неправилно и че генерира страдание. Въпреки това той го прави.

Какво мислят хората, които практикуват гоустинг?

Избягваща привързаност
Връзките ни с хората, които се грижат за нас през детството ни, често организират типовете взаимоотношения, които изграждаме като възрастни. По този начин е много вероятно много от тези „призраци“ да показват избягваща привързаност. Те са личности, които се справят зле с емоционалната интимност и рядко успяват да изградят дълбоки и трайни взаимоотношения.

Тези, които предпочитат да избягват обвързване и емоционална близост, ще прекарат целия си живот в изграждане на крехки връзки.

Тъмната триада на личността
Човекът, който практикува гоустинг, може да е личност от тъмната триада. Тези индивиди показват черти на нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия.

Като правило те започват приятелство или романтична връзка, за да получат определени предимства. Когато вече няма интерес или другият престане да им бъде полезен, те изчезват, без да кажат дума. Тези хора показват ниски нива на емпатия.

Те предпочитат да дават приоритет на това, което е лесно и бързо
В нашето общество, което е доминирано от непосредственост и ликвидни или крехки връзки, обичайно е отношенията да продължават кратко време. Не всеки е готов да положи усилия, за да се грижи за своето приятелство или романтична връзка.

Търси се незабавно подкрепление, интересите се променят
бързо и това, което не се харесва, се изхвърля, а човеците често се преместват към друг по-интересен стимул или човек.
Много от тези, които практикуват гоустинг, предпочитат да не усложняват живота си и се интересуват само от собствените си интереси.

Гоустингът им позволява да избягват конфликти. Те не трябва да общуват и да се конфронтират с другия човек. Освен това, те не трябва да развиват никакво самосъзнание. Поради тази причина те рядко се замислят върху въздействието на действията си.

Лоша комуникация и необходимост от избягване на директна конфронтация
Незрели психологически ресурси действат в ума на някого, който е призрак. Липсва им емоционална интелигентност и обикновено не са добри комуникатори. Освен това те не знаят как да се изразяват уверено и да избягват конфронтацията на всяка цена. Всъщност им е по-лесно да изчезнат, отколкото да се наложи да кажат на някого, че вече не се интересуват от него.

Те са личности, на които им липсва самосъзнание или способност да разсъждават върху собствените си действия. За тях винаги ще бъде за предпочитане да действат импулсивно, отколкото да спрат, за да размишляват.

Хората, които практикуват гоустинг, приемат за даденост, че другият човек рано или късно ще разбере, че мълчанието им е, защото вече не желаят да поддържат връзката.

Приемат, че това е нормално
Ролята на новите технологии в отношенията е накарала гоустинга да се нормализира. Това не е просто незабавна стратегия за прекратяване на връзка, това е скрита форма на комуникация - практика, която, въпреки че вече е съществувала, сега е като мълчаливо, но ясно послание. „Ако не ти отговоря, свикни с мисълта, че съм те елиминирал от живота си, защото не се интересувам от теб.”

Има ли случаи, в които гоустингът е приемлив?
Често се казва, че хората, които си падат по гоустинга, нямат адекватни социални и емоционални умения. Склонни сме да ги определяме като незрели индивиди, на които им липсват етични принципи и дори емпатия. Има ли обаче някаква ситуация, в която гоустингът е приемлив?

Отговорът е да. В отношенията, при които партньорите изискват промяна и налагат строги ограничения на другия. Например, когато другият е насилник и няма признаци, че поведението му ще се подобри, изчезването яко дим е приемлив изход. Докато всички други стратегии са изчерпани, като настойчива комуникация и разумни искания за промяна, няма друг изход освен да напуснете и да прекратите връзката.

Всъщност неотговарянето на съобщения или обаждания е акт на запазване на психичното здраве на онези, които искат да избягат от вредни връзки. В тези случаи това е гоустинг в интерес на оцеляването.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X