Напишете дума/думи за търсене

10-те вида психопати

Работата на Курт Шнайдер върху различните типове психопати е класика в криминологията. Описанията му са точни и подкрепени с доказателства.

Шнайдер е немски лекар, психиатър, философ и пионер в своята област. Смятан е за най-изтъкнатия представител на Хайделбергската школа по психиатрия, заедно с Карл Ясперс. Работата му по идентифицирането на 10-те типа психопати е важен крайъгълен камък в историята на този клон на психологията.

Класификацията на Курт Шнайдер на различните видове психопати има важно влияние върху по-късните развития в психиатрията. Основава се на идеята, че психопатът е човек, който нееднозначно се отклонява от нормативното поведение.

„Въпреки липсата на съвест на психопата и липсата на емпатия към другите, той неизбежно е по-добър в заблудата на хората от всеки друг тип нарушител.“
Ана Солтер

1. Хипертимен
Първият тип на Шнайдер е хипертимен. Хипертимните психопати обикновено са щастливи, активни и импулсивни. Шнайдер говори за този тип личност като за сангвиничен темперамент на човек с рядка кръв. Той определя тези психопати като спорни и симпатични измамници, които са склонни да мошеничат, да мамят и да се забъркват в дребни прегрешения.

2. Депресивен
Тези психопати са склонни да бъдат мрачни, въпреки че невинаги е лесно да се разпознаят, тъй като те крият това, което чувстват. За някои основната им емоция е меланхолията, докато за други това е раздразнение или параноя. Този и първият тип често страдат от алкохолизъм. Хората с параноидна депресия могат да бъдат изключително нечувствителни.

3. Несигурен или неуверен в себе си
В рамките на тази група има два типа психопати: чувствителни и обсесивно-компулсивни. Първият тип са много впечатлителни, но им е трудно да изразят емоциите си.

От друга страна, обсесивно-компулсивните психопати превръщат своята несигурност в мании. Те могат да бъдат много негъвкави. Докато хората в тази категория често изглеждат „странни“ и дори „подозрителни“, те рядко извършват престъпления.

4. Фанатик
Психопатите в тази категория придават прекомерна стойност на група от идеи и изживяват това с голяма емоционална интензивност. Някои са пасивни фанатици, а други са бойни фанатици.

Тази типология се среща по-често при зрели мъже и жени. Те могат да извършат леки престъпления въз основа на своите убеждения, но обикновено се ограничават до извършване на неща, които причиняват социални сътресения.

5. Търсещ внимание
Отличителната черта на тази група е суетата. Хората от нея винаги се преструват, че са нещо повече, отколкото са (пред себе си и пред другите). Те изричат умишлени лъжи и хората им вярват.

Търсещите внимание психопати също фалшифицират емоциите си, което прави невъзможно формирането на взаимоотношения с други хора. Те не знаят как да обичат. Тази група има няколко подкатегории. Ексцентрици (тези, които привличат вниманието със странни действия), показни хора (тези, които постоянно се хвалят) и лъжци (тези, които организират структурирани фантазии, за да заблудят другите).

6. Лабилен
Лесно е да объркате този тип с депресивния тип. В този случай обаче индивидът има епизоди на силна тъга или настроение, които започват и спират внезапно. Това е като силна буря, която връхлита неочаквано. Лабилните психопати често са зависими и могат да извършват случайни емоционални престъпления. Този тип се отнася само за млади или много възрастни хора.

7. Експлозивен
Експлозивните психопати имат буен дух и дори незначителни ситуации могат да ги разпалят. Повечето експлозивни психопати са жени под 50 години.
Те се замесват в престъпления от всякакъв вид. Те са непокорни и оказват лошо влияние върху другите. Склонни са да се държат детински, недоразвити са емоционално и имат много малко самоконтрол.

8. Безчувствен
Това е върхът на психопатията. Безчувствените психопати нямат състрадание, срам, неудобство или чувство за вина. Тяхната основна черта е много ниско ниво на самосъзнание. Те са склонни да бъдат мрачни, студени и антисоциални.

Хората в тази категория извършват всякакви престъпления, включително престъпления, включващи бруталност.

9. Слабоволеви
Този тип психопати са лесни за влияние и отворени към всякакви стимули. Те са хубави и разумни, но непоследователни и оформящи се. Индивидите в тази категория често се замесват в грабежи, злоупотреби, измами и проституция. Те могат да извършат престъпления поради социалния натиск в тяхната социална група. Психопатите със слаба воля обикновено са млади хора.

10. Астеник
Някои астении (слабост) са физически, а други са психически. И в двата случая индивидът с астения следи отблизо тялото и ума си. И в двата случая може да започнат да се чувстват много странно в собствената си компания. Те могат да страдат от въображаеми разстройства като хипервигилантност. Те рядко извършват престъпления. Вместо това често са в болницата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X