Напишете дума/думи за търсене

Капаните и подаръците на емпатията

Емпатията е специално свойство на енергията и психиката, способността да чувстваме моралното, емоционалното и физическото състояние на друг човек като наше собствено. Най-често това състояние се активира без нашето желание, в онези моменти, когато някой около нас изпитва негативни емоции.
Всеки от нас има съпричастни способности, но те се проявяват в различна степен. Емпатията понякога може да бъде предизвикателна и отнема време за овладяване.

Емпатията - подарък или наказание?

Радостта не „привлича“ вниманието на емпата, защото не предизвиква нуждата от спасителен пояс. И затова емпатията има своите подводни камъни.
Емпатията може да е вродена (което е изключително рядко) или да се събуди сама и да се развива заедно с постоянно нарастващия жизнен опит на човек.

4 нива на съпричастност


• Нулево съпреживяване - характерно е за онези хора, на които частично или напълно липсва способността за съпричастност. То се проявява при хора с аутизъм, социопати, психопати и т.н.
На първо място, това се дължи на нарушения в структурата или броя на огледалните неврони. Те са тези, които интерпретират информацията, получена от външния свят. За такива хора е трудно да разберат как се чувстват околните и как да си взаимодействат с тях.

• Просто ниво на съпричастност - основава се на обичайното възприемане на мимиките на другите.

• Средно ниво на емпатия - присъщо е за повечето хора и се характеризира с интерес към състоянието на човек. В опит да го разберем, разпитваме подробно събеседника. Научаваме предисторията, причините за действия и реакции, което помага да се поставим на мястото на друг.

• Най-високото ниво на съпричастност - при наличие на силно развита емпатия, човек е способен бързо да „разчита“ хората, тяхното емоционално състояние, реакции. Мощен емпат усеща всички нюанси на чувствата, вижда няколко „нива“, за съществуването на които отсрещният дори не подозира.

Емпатите от това ниво ясно определят кога са излъгани и знаят от кои хора си струва да стоят настрана. Благодарение на такива способности, такива чувствителни индивиди се превръщат в спасителна жилетка не само за близките, но и за напълно непознати.

Колкото по-високо е вибрационното ниво на човек, надарен с такива способности, толкова по-мощни са усещанията, които той изпитва.

Има и друга характеристика на емпатите. Те са един вид лупа, тоест отразяват и подобряват състоянията, в които са привлечени.
Сред силно чувствителните хора има и такива, които са развили „професионална” съпричастност.
В трудни емоционални ситуации такива хора интуитивно усещат какво трябва да се каже или направи, за да обезвредят ситуацията, да успокоят или да облекчат физическата болка. Понякога присъствието им е достатъчно за това.

И ако вече се чудите дали си струва да развиете съзнателно съществуващата ви способност за съпричастност, трябва внимателно да проучите „подаръците“ и „клопките“ на емпатията.


КАПАНИТЕ

1. Несъзнателна съпричастност

Не осъзнавайки способностите си, амбициозните емпати често приемат чуждите емоции, чувства, дори физическата болка на другите хора като свои.
Те не са в състояние да спазват необходимото разстояние, което е изпълнено с внезапни промени в настроението, безсъние или кошмари и депресия.

2. Трудност при разграничаването на собствените преживявания и емоции от преживяванията и емоциите на останалите


Дори когато осъзнаете, че сте емпат, често е трудно да определите дали емоциите, които изпитвате, всъщност са ваши.
Особено трудно е за онези, които от голяма съпричастност към неразположенията на другите са способни да развият физически симптоми - болки в тялото, признаци на настинки и дори инфекциозни заболявания.

3. Трудности при изграждане на приятелства и любовни взаимоотношения

Поради способността си да „четат хора”, емпатите могат да изграждат взаимоотношения само на принципите на абсолютна откритост, искреност и доверие. Затова емпатите не обичат неангажиращите срещи или връзки.
Те искат да видят до себе си само някого, на когото могат да се доверят сляпо, на когото могат да разчитат напълно.

4. Невъзможност за „изключване“ на съпричастност

Веднъж развил такава чувствителност в себе си, е невъзможно да се върнете в предишното състояние.
Дори Сократ е казал: „Пътят към мъдростта и щастието лежи чрез самопознанието“. И ако сте тръгнали по този път, е време да научите за даровете, които съпричастността може да ви дари.


ПОДАРЪЦИТЕ

• Емпатите имат по-измерено възприемане на света. Животът им е светъл, оживен. Такива хора никога не виждат нещата и хората като примитивни.
• Развитата емпатия показва високо ниво на емоционална интелигентност и огромна креативност.
• За представителите на редица професии (медицински специалисти, учители, психолози) емпатията е необходима лична характеристика и едно от водещите професионални качества.
• Тази способност улеснява създаването на приятели. Емпатите просто са обожавани от деца и домашни любимци.
• Способността да усещате фино истинските мотиви на хората, ясно да улавяте лъжи с думи и действияь, ви позволява лесно да филтрирате обкръжението си, да избягвате неприятни и дори опасни ситуации.
• След като се срещне с партньора си, съпричастността изпълва емпата и живота му с искреност, доброта, любов и грижа.

Възприемащите емпати буквално четат мислите на хората, докато другите са принудени да изучават жестове, да изследват детайлите в поведението.

Как морската вода помага на емпатите?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X