Напишете дума/думи за търсене

Характеристиките на трайните приятелства

Приятелството изисква съзнателно усилие за своето култивиране, но това невинаги се постига.
То е една от най-полезните връзки, на които може да се насладите. Всеки иска да намери съмишленици, с които да поддържа интимност и емоционална близост. Връзките обаче често се оказват повредени и приятелите тръгват по различни пътища. За да предотвратите това да се случи, добре е да знаете характеристиките на дълготрайните приятелства.

Приятелите насърчават вашето щастие и емоционално благополучие, защитават вашето физическо и психологическо здраве и дори увеличават дълголетието.

Какви характеристики трябва да има едно приятелство, за да се появят тези положителни ефекти и да се запазят във времето?

Дълбоко познаване един на друг
Мислите ли, че познавате приятелите си? Често сме склонни да мислим, че приятелството се основава на това колко знаем за нашите приятели, както и на степента, в която може да ги опишем и да разберем какво харесват и се радват. Но едно интересно проучване, публикувано в Psychological Science, установява, че е още по-важно да знаем какво ни притеснява един друг.

Полезно е да сте наясно какви ситуации или събития предизвикват негативна емоционална реакция у вашите приятели. Според констатациите това е свързано с намаляване на чувството за конфликт и увеличаване на чувството за дълбочина във връзката, което води до по-дълготрайно приятелство.

Изрази на благодарност
Всички връзки (приятелски и други видове) преминават през трудни времена, конфликти и проблеми. Следователно, за да продължат, е важно участниците в него да могат да общуват помежду си. В този аспект благодарността е ключова.

Проучване, прегледано от Studies in Psychology, показва, че изразяването на благодарност към приятел увеличава положителното възприемане един на друг. Тъй като това е единственият начин за разрешаване на конфликти по здравословен и уверен начин, това е решаващ елемент в приятелствата за цял живот.

Честота на контакт
Въпреки че не всички хора ценят или имат нужда да прекарват време с приятелите си в еднаква степен, това наистина изглежда важен компонент на едно трайно приятелство. Изследване, публикувано в The International Journal of Aging and Human Development, предполага, че честотата на контакт е свързана с ползите от приятелството.

Приятелите са тези хора, които срещате лице в лице и споделяте повече от времето и дейностите си. Освен това те допринасят за вашето благополучие и здраве. Имайки предвид, че най-здравословните и най-удовлетворяващи взаимоотношения са тези, които най-много искате да поддържате с течение на времето, това дава представа за значението на честото споделяне на моменти заедно.

Саморазкриване
Основната съставка на приятелството е емоционалната интимност. Това се състои от близост, връзка и взаимна симпатия. В едно добро приятелство и двамата се познават, разбират, ценят и уважават. Но това не е нещо, което възниква автоматично. Всъщност тя е изградена чрез саморазкриване.

Саморазкриването се състои в споделяне на подходяща информация за себе си, отваряне към другия човек и предоставяне на достъп до вашия вътрешен свят. Това е един от най-важните фактори за задълбочаване и укрепване на
приятелството и позволяването му да расте.

Сигурност и подкрепа
В крайна сметка приятелствата, които продължават, създават безопасни пространства за своите членове. Това означава, че сте уверени , че вашите приятели ще пазят вашите тайни и ще бъдат на разположение, за да предложат насърчение, признателност и практическа подкрепа, когато имате нужда от нея.

Приятелите осигуряват морална и емоционална подкрепа, както и защита срещу външни заплахи и стрес. Основите на трайното приятелство са взаимността и балансираните усилия на двете страни.

Приятелствата, които продължават, трябва да обогатяват
Дълготрайните приятелства обикновено съдържат определени елементи, които ви карат да се чувствате по-щастливи, подкрепени и по-безопасни в ежедневието си. Това е резултат от съвместните усилия на приятелите да изградят и поддържат връзка с такова качество.

Въпреки това трайните приятелства невинаги са най-здравословните. Например, ако изпитвате трудности при поставянето на граници, ако се увличате от чувство за вина или носталгия по дома, или страх да не останете сами, може да толерирате токсични приятелства.

Ето защо е важно да развенчаем мита, че само дълготрайните приятелства си заслужават. Всъщност трябва да се освободите и да се отворите, за да срещнете нови хора, тези, които може би са по-сходни с това, което сте днес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X