Напишете дума/думи за търсене

Защо клюките са полезни за жените

Редно е да признаем, че обвиненията относно това, че „жените сме най-големите клюкарки“, не са съвсем безпочвени. Когато седнем с приятелките си на кафе или на рестоарнт, почти винаги се случва да разменяме клюки по адрес на други хора. Аз лично често съм по средата на разговори, които протичат по следния начин: „Аз, ако знаете какво разбрах онзи ден за еди кого си...“ или пък „Ако знаете с кого се е хванала еди коя си“ или пък „Мимето има нова кола“ и така нататък.
Звучи ви познато нали? Да, защото всички го правим, че дори и мъжете.

Клюкарстването винаги е било част от човешката комуникация, но пък и винаги си е вървяло с лошата репутация. Обикновено ние, жените, сме набедени и критикувани от мъжете, че единственото, което правим, е да се бъркаме в работата на други хора. И въпреки, че напълно разбирам критиките, реших да напиша тази статия, за да оборя общоприетото мнение, че клюките имат само и единствено лоша страна. Напротив, и ние, жените, че и хората като цяло, имаме нужда от тях в нашите взаимоотношения.

Естeствено, има много случаи, в които хората нарочно говорят зад гърба на другите, защото искат да ги злепоставят и това със сигурност не е нещо, което подкрепям. Но по-често клюкарят, просто защото това да обсъждаш другите е лесна тема за разговор. Те служат и за това да си припомним за даден човек и да го обсъдим с добро.

Да речем, че сте седнали с група приятели и някой от вас каже нещо за ваш познат в чужбина, с когото отдавна не сте се чували. Когато питате приятелите си дали някой e чувал нещо за него, всеки започва да подхвърля кой каквато информация има за живота на този човек. Разгорещено се дискутира кой от къде и какво е чул и дали е вярно или не. Става ви мило, че сте се сетили за този човек, че сте възродили старите спомени и че сте пообсъдили това-онова. Добре, тогава защо клюките имат толкова кофти репутация? Аз мисля, че на моменти те показват, че се интересуваш от живота на даден човек, което по-скоро говори за грижа и близост, а не за лошо възпитание.

Обичаме клюките и понеже са интересни. Хората по природа сме безкрайно любопитни същества. Обичаме да знаем как живеят другите. Затова и толкова се наслаждаваме на истории, филми и книги, те ни пренасят в други светове. Ами замислете се, същото е и с клюките - те също ни разказват истории за чужди хора и животи и ние им се наслаждаваме, без значение дали ни засягат пряко или не. Историите, които си споделяме в отношенията ни с други хора, ни свързват и ни карат се чувстваме по-близки.

Никоя от нас не може да отрече, че донякъде клюките наистина доставят огромно удоволствие и засилват връзките помежду ни. Доказано е, че жените най-добре задълбочават връзките си с други жени, когато говорят и споделят за интимни мисли и преживявания.
Затова клюкарстването също има силата да задълбочава женските приятелства. В женската комуникация това да споделяш информация за други хора се приема като знак на доверие. Затова и често има надпревара между нас относно това кой е чул пръв и кой знае най-много. Когато някой ти споделя някоя клюка, това значи, че този човек ти е поверил тази тайна и разчита, че ти ще я съхраниш. Между жени това да клюкарим често означава, че си вярваме, а това е изключително важно в женските отношения.

Когато си разменяме клюки, ние споделяме нещо общо и това ни сближава още повече. Това, което ние разменяме като информация между приятелките си, е като обща тайна, която ние сме се съгласили да пазим заедно и това прави връзката ни истински специална.

Клюките може да предизвикват всякакви емоции - да ни накарат да се смеем, да се изненадаме, да се ядосаме, да се замислим, да се поучим от нечий чужд опит. Каквото и да е, ние изпитваме тези емоции заедно и това истински задълбочава всяко приятелство.

Клюкарстването понякога ни създава чувство за общност. Клюките имат силата да сплотяват групи от хора и това ни кара да се чувстваме, сякаш истински принадлежим едни към други. Дори когато не си комуникирате редовно с даден колега, клюките до някаква степен ще ви накарат да се почувствате една идея по-близо до него, тъй като знаете повече за това какво се случва в живота му.

Това, което немного хора осъзнават, е, че клюките са всъщност част от културата и манталитета ни. Не само в България, но и във всички Балкански държави, както и в много от южните държави, хората имат навика да обсъждат другите около себе си и това не е непременно нещо неприятно. Например често може да видим бабите, които са накацали пред входа на блока, да обсъждат каквото са чули и видяли. Това е тяхната общност и техният начин да имат развлечение в своите дни.

Едно е сигурно - клюки има в почти всички взаимоотношения - от бабите пред блока до шефовете на големите корпорации, това е част от комуникацията. За нас жените е важна част, защото ни кара да се чувстваме свързани. Няма нужда да го правим пошло, нито да го възприемаме като такова. Просто още един канал за информация, от който понякога протичат много приятни връзки и събития.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X