Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с нервните тикове

Работа, учене, новини, здраве… ежедневието ви често ви подлага на стресови ситуации, които в някои случаи могат да предизвикат неволни движения на очите ви или да ви накарат да си гризете ноктите. Може също да почувствате сърбеж в носа или изтръпване в някои части на тялото. Те са известни като нервни тикове.

Това са бързи мускулни движения, които обикновено са локализирани и резки. Те се проявяват по неволен, изолиран и неочакван начин. Склонни са да се повтарят безцелно и се появяват на редовни интервали.

Нервните тикове обикновено се диференцират по вида (моторни, вокални или комбинация от двете) и тяхната продължителност (хронични или преходни).

Видове нервни тикове
Моторните тикове се характеризират с движение. Например страдащият може да прехапе езика или устните си, да сбръчка носа си, да изплези езика си или да оближе устните си. При очите те включват намигвания и прекомерно мигане.

Нервните тикове са разделени на прости и комплексни.

• Прости. Те са ограничени до движения, в които участва определена мускулна група. Например мигане, повдигане на вежди или рамене, завъртане на главата и др. Те могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често се появяват по лицето, шията и раменете.

• Комплексни тикове. Те се характеризират с последователно и непрекъснато свиване на няколко различни мускулни групи. Това води до по-сложни движения, като резки и усуквания на врата или раменете.

Вокалните тикове са вокални звуци. Страдащият може да си тананика, да прочисти гърлото си или да каже определена дума или изречение. Както двигателните, така и вокалните тикове често се предхождат от това, което някои теоретици наричат сензорни тикове. Това са неприятни усещания като сърбеж, гъделичкане или чувство на натиск.

Трябва да се отбележи, че за разлика от други двигателни нарушения, тиковете могат да бъдат намалени за кратък период от време.

Тиковете също се категоризират според продължителността им.

• Преходни. Те продължават няколко седмици или месеци, след което обикновено изчезват.
• Хронични. Издържат повече от година. За разлика от преходния тип, те никога не изчезват напълно. Понякога обаче те могат да се засилят или избледнеят.

Причини
Тиковете често се предизвикват от фактори на околната среда, които причиняват стрес. Например работа, семейство или учебно заведение. Но точната причина за тиковете не е известна.
Някои експерти твърдят, че не само факторите на околната среда оказват влияние. Те предполагат, че нервните тикове могат да се дължат и на следните фактори:

• Хранителни разстройства. Анорексия нервоза или булимия.
• Инфекциозни или автоимунни фактори. При пациенти с тикове са открити повишени нива на антиневронни антитела.
• Лекарства. Доказано е, че приемът на определени лекарства причинява нервни тикове. Например при лечение на алергии.
• Храна. Липсата на определени хранителни вещества, като магнезий, благоприятства появата на повтарящи се натрапчиви движения.
• Външни фактори. Преминаване през видовете стрес или безпокойство, които водят до ситуации на изключително напрежение или нервност.
• Стимулиращи напитки. Злоупотреба с кафе, енергийни напитки или други вещества като наркотици. Те предизвикват свръхвъзбуждане на нервната система.
• Фамилна обремененост. Ако майката, бащата, баба и дядо, чичовци или лели на потърпевшия също страдат от тикове.
• Съпътстващи заболявания. В някои случаи тиковете са индикатори за по-големи психични проблеми. Например разстройство с дефицит на вниманието или обсесивно-компулсивно разстройство.


Как да премахнете нервните тикове
Когато тиковете пречат на нормалния живот на страдащия, в идеалния случай той трябва да потърси професионална помощ. Това ще му осигури диагноза и подходяща интервенция за подобряване на качеството му на живот. Това са някои от най-честите лечения:
• Когнитивна поведенческа терапия. Тя се стреми да елиминира поведението, което причинява дискомфорт.
• Техники за релаксация. Страдащият се научава да контролира безпокойството си и развива по-голяма осведоменост за тялото си, за да може да се справя с отключващи ситуации.
• Фармакологично лечение. Невролептици и катехоламинови деплетори.
• Бионеврофийдбек. Чрез електроенцефалографски вълни страдащият контролира дейността на мозъка си.
• Промяна на навиците. Страдащият осъзнава кога се появява тикът. Веднага след това той извършва поведение, което е физически несъвместимо с него.

Препоръки за лечение на тикове у дома
• Медитация. Изследванията твърдят, че дихателните упражнения помагат за намаляване на нервните тикове.
• Храна. Разпознаването на стимулиращите напитки и намаляването на консумацията им ще благоприятства нервната ви система, докато тя може да се стабилизира. Консултацията с диетолог за възможен дефицит на магнезий също може да бъде полезна.
• Самоосъзнаване. Идентифицирането на ситуации, които причиняват най-голям дискомфорт и избягването им, може да намали вашите симптоми. Също така гледането в огледалото, за да разпознаете и идентифицирате тиковете, ще ви помогне да генерирате по-голямо самосъзнание. Това ще спре неволната поява на тиковете.

Заключение
Ако изпитвате нервни тикове, това може да е индикатор, че нещо не работи добре в живота ви. Поради тази причина е препоръчително да се консултирате с опитен специалист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X