Напишете дума/думи за търсене

Спазми в краката: причини и лесни лечения

Какво да направите, ако получавате крампи в краката?

Сред основните причини за тези спазми са дефицит в организма на магнезий, калций и витамини от група В. Но има и други причини за тях - бременност, вегетарианство, тютюнопушене, пиене на зелен чай, алкохолизъм и мускулна умора.

В 70% от случаите хората получават спазми в краката (особено през нощта) поради дефицит на магнезий. Този проблем се решава, когато започнете да приемате този минерал. Освен крампи са възможни умора, раздразнителност, нарушение на съня.

Друга причина за тях е недостигът на калций. Как да определим липсата му в организма? Косата оредява, ноктите стават чупливи, а човек става по-сприхав.
Третата причина е дефицит на витамини от група В. При такъв недостиг се забелязват изтръпване, слабост, раздразнителност.

Още фактори за крампи в краката

- Прием на лекарства: медикаменти за понижаване на холестерола, диуретици, противозачатъчни хапчета.
- Вегетарианство, или когато в диетата няма храни, съдържащи протеини.
- Алкохолизъм. Употребата на алкохол в големи дози "изхвърля" сложните витамини от група В.
- Пушенето в големи обеми. В такива случаи спазмите могат да бъдат придружени от куцане и периодични проблеми с ходенето.
- Стрес. Когато човек изпитва хроничен стрес, той има мощна консумация на магнезий и сложни витамини от група В.
- Активен прием на зелен чай. Този продукт има диуретичен ефект, така че тялото губи магнезий и калций.
- Мускулна умора.

Как да се отървем от крампи в краката

Първа фаза
Прием на лекарства с магнезий и витамин В6. Приемът продължава 2-3 седмици. Ако спазмите вече не ви притесняват, проблемът бил именно в дефицита на магнезий. В този случай продължете да приемаме магнезий (от 3-4 седмици до 1,5 месеца).

Втора фаза

Ако пристъпите не изчезнат след прием на магнезиевите препарати, може да пристъпите към инжекциите с витамините от група В. Ако състоянието не се е подобрило след 5-6 процедури, преминете към третата фаза.

Трети етап

Прием на калциеви добавки (по възможност с витамин D). Пийте ги 2-3 седмици. Ако конвулсиите отшумят, продължете с лечението още 1 месец. Ако спазмите продължават да се случват, спрете приема на тези лекарства.

Ако горните методи не са дали положителен ефект, може да се предположи, че крампите възникват поради проблеми с вените.

Четвърти етап

Препоръчва се въвеждане на медикаменти за укрепването на вените. Тези лекарства са полезни, но е важно да наблюдавате как тялото реагира на тях.

Сведете до минимум тютюнопушенето и пиенето, ако има такива.
Тези прости съвети ще ви помогнат да се справите с крампи на краката. Ако проблемът продължава да ви притеснява, се консултирайте с лекар за целите на диагнозата и последващото компетентно лечение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X