Напишете дума/думи за търсене

Ако детето заеква

По данни на Световната здравна организация около 25% от всички деца заекват в различен етап от детството си, а възрастните заекващи са около 1% от населението в света. Този проблем, който смущава живота, може да се разреши ако не в ранна детска възраст, то със сигурност в тийнейджърството.

Започва най-често на възраст между 3 и 5 години

Заекването се забелязва по-често при момчетата. Освен това 100% от децата, които имат комуникативен проблем, са ходили на детска градина, а не са отглеждани само у дома. Ако хлапето започне да заеква, е добре родителите да му осигурят спокойна среда. „Нека говорят бавно с него, за да го провокират и то да говори като тях, да го поощряват в разказването на филмчета или приказки, да проявяват интерес към това, което го вълнува и да му задават въпроси“, съветва логопедът Атанас Стоев, който също е заеквал като дете. Но се излекувал сам, след като дълго е чел уроците си на глас. Той обяснява, че проблемът може да е резултат от увреждане в централната и периферната нервна система.

Може и да е вследствие на стрес. Детето може да е проговорило нормално, но след уплах - най-често от животно, след кошмарен сън, преглед при зъболекар или от отношението на строги преподаватели в детската градина, да е започнало да повтаря гласни, съгласни и срички, да удължава звукове. Това може да е съпроводено с тикове, тревожност и непостоянен очен контакт със събеседника.

Всеки има предразположеност към заекване

„Да, така е, но не при всеки става отключване на проблема“, е мнението на логопеда Мариана Спасова. Спомагаща причина може да бъде генетичен фактор, например, ако някой в рода заеква. Заекването се усилва най-често при разговор с непознат събеседник или при стресова ситуация. А телефонът е най-страшното нещо за заекващите. Разговорът по него многократно усилва вълнението и речта се влошава. Говорът става по-гладък, когато се пее, шепне или чете. За да помогнат на децата в изглаждането на речта, двамата логопеди са създали метода

Loggita. Той e комплексна програма за изграждане на трайни навици за правилен говор само за 30 дни. Миксира слухови, дихателни, говорни и компютърни упражнения, съчетани с четене, разказване и развлекателни занимания.

Терапията започва с десетдневно мълчание

Когато момичетата и момчетата не говорят, не изпитват страх и притеснение от комуникацията, спокойни са и не заекват. Общуването става с кратки бележки. Паралелно с мълчанието започват индивидуални упражнения с компютърната програма. Четат се и се изговарят текстове, по начина, по който са изписани на екрана. Темпото и мелодията се задават от интерактивен глас, с който четящия произнася написаното в синхрон. Това е единственото време, през което заекващият говори.

След около две седмици започва общуването в група. Всички деца сядат в кръг, упражняват научените нови навици в говора, четат, говорят, мъмрят се един друг, че трябва да се упражняват повече. Участниците задават и отговарят на всякакви въпроси - лични, сложни, неудобни, за да автоматизират плавния си говор и в стресови ситуации.

----

Логопедите не работят с деца под 7-8 години, защото след навършване на 8-9 г. при всеки 2 от 3 деца този проблем отшумява. Освен това малките все още не могат да четат добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X