Напишете дума/думи за търсене

5 лекарски съвета за отглеждане на здраво дете

Когато човек стане родител, почва да губи разума си малко по малко. И не става дума само за безсънни нощи. Един от най-големите страхове на всяка майка и баща е, че нещо не е наред с детето им. Всеки дъх на детето се измерва с “мисля, че е добре” или с паниката в гласа “какво беше това?”.

Въпреки това всеки добър педиатър би казал, че повечето деца растат и се развиват по абсолютно нормален начин. А работата на родителите е да останат спокойни и да правят най-необходимите неща, за да отгледат здрав човек.

„Мила“ събра за вас 5 от най-важните съвета на педиатрите за детското здраве, които всички родители трябва да знаят.

1. Не предписвайте лекарства сами

Няма ситуация, в която да може да давате лекарство без рецепта. Дори ако детето на съседите е имало скоро същите симптоми като вашето и дадени хапчета са му помогнали. Дори обикновените капки за нос може да причинят повече вреда, отколкото полза.

2. Подобряване на имунната система

За да сте сигурни, че детето расте по здравословен начин и може да се бори с вируси и бактерии, трябва да създадете най-добрите условия за развитие на имунната система.

За да направите това, правете това:

- Опитайте се да продължите да кърмите детето поне 6 месеца;

- Създайте комфортни условия у дома (температура не по-висока от 22?С, влажност - не по-малко от 50%, проветрявайте помещението редовно);

- Излизайте навън всеки ден;

- Не пренебрегвайте физическата активност;

- Уверете се, че детето спи добре и достатъчно;

3. Бъдете търпеливи

При някои деца здравословните проблеми се израстват с годините. В това число влизат коликите и непоносимост към някои храни.

4. Не пренебрегвайте ваксините

Съвременното антиваксърско движение обърка много деца и възрастни. Преди няколко десетилетия полиомиелитът, тетанусът и дифтерията убиват много деца. А туберколозата е все още сериозен проблем в доста страни.

Нито един квалифициран и адекватен лекар няма да препоръча на пациента си да не се ваксинира. И колкото томове с литература да прочете един родител, едва ли ще знае достатъчно за ваксините, а това би изложило децата му на риск от заболяване.

5. Запомнете симптомите

Дори и да се грижите за децата си безкомпромисно добре, те пак ще се разболяват. Няма нищо по-нормално. Това е начинът, по който имунната система се учи. Но всеки родител трябва да е наясно със симптомите на най-популярните болести, които изискват възможно най-скоро медицинска помощ:

- Пневмония: затруднено дишане, промяна на цвета на кожата, лош апетит, тревожност, треска (може да се появи много късно).

- Ротавирусна инфекция: загуба на апетит, умора, тревожност, повишена температура, повръщане, диария, хрема, кашлица.

- Бронхит: треска, затруднено дишане, кашлица, слабост, загуба на апетит, главоболие, изпотяване, промяна на цвета на кожата.

и още

Езикът на тялото при децата

Наистина е важно да се обърне внимание на езика на тялото на децата.

Въпреки че бебетата не може да говорят, те общуват по свой собствен начин. Когато са гладни, те обикновено са напрегнати, което ги кара да стискат юмруци.

Ако дланите на детенцето са отворени, няма нужда да се притеснявате - бебето е спокойно и сито.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X