Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за кожата на бебето

Естествената защита на кожата на бебето е много ниска. Затова се налага през първата година да се грижим за кожата му ежедневно и с голямо внимание. Така ще го предпазим от болести.

Важно е да използвате само качествени и фини продукти с релаксиращо и кожно защитно действие, специално създадени за новородени и малки деца (детска козметика, перилни препарати, омекотители). Не бива да прекалявате с почистващите средства. Кожата може да се раздразни не само от използването на даден продукт, но и от неговата концентрация. Възпаления се получават и от продължително и често къпане, от неподходяща температура на водата, качеството на използваната при къпането кърпа или гъба. Педиатрите препоръчват кожата да се пудри или да се маже с крем и масла само когато е необходимо. Защото прекомерното мазане може да предизвика образуване на корички.

Независимо дали използвате пелени от плат или памперси, няма начин напълно да избегнете мокрите и изцапани дрехи, чаршафи, одеяла и кърпи. Затова е добре първо да ги изплаквате с подходящ продукт, а след това да ги перете отделно от останалото пране. След това трябва да ги сушите на слънце и въздух, а не върху радиатор.

Обрив поради дразнене

Точно това имат предвид повечето хора, когато говорят за подсичането – червена и болезнена кожа на дупето и от вътрешната страна на бедрата, причинена от дразнене от урината или от изпражненията, както и от триенето между памперса и кожата. Най-добрият начин да се предотврати и да се излекува този обрив е честата смяна на пелените и редовното оставяне на бебето голичко за кратко. Вазелиновите мазила или тези с цинков окис помагат за защитата на кожата и я предпазват от по-нататъшно дразнене.

Обрив от диария

Причиненият от диария обрив ще откриете на същите места, където е подсичането, но освен това ще го забележите между задните части и концентриран около ануса. Ако е много силен, може да има и леко кървене. Лечението е като при подсичането. При децата, които се хранят от шише, леко дразнене около дупето е съвсем нормално, дори и ако малкото няма диария. Обикновено изчезва, след като твърдите храни станат основна съставка в менюто.

Важно!

Ако бебето ви има обрив, който не се дължи на дразнене, добре е да го заведете на педиатър, за да сте сигурни, че няма някаква инфекция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X