Напишете дума/думи за търсене

Кога детската стая е осветена правилно

Лампите не трябва да са близо до легълцето на бебето.

Знаете ли, че непосредствено след раждането си бебетата виждат в черно и бяло с нюанси в сиво? Те могат да фокусират едва на 30 см, и то с неясни очертания. След като с времето се научат да съсредоточават погледа си върху лица, постепенно започват да го местят върху интересни светещи и ярки обекти, които са близо до тях. Ето защо е толкова важно да съобразим силата на осветлението в стаята, в която спи детето, още от най-ранна възраст. По този начин не само ще гарантирате правилно развитие на зрението, но и спокойствие за своето бебе.

Влизайки в магазина за осветителни тела, няма как да знаем коя крушка точно би ни свършила работа, без да сме предварително подготвени. Обикновено разчитаме на консултантите, които да ни дадат правилни насоки. Това обаче невинаги се случва, затова е добре да сме подготвени какво точно търсим.

“Основно внимание трябва да се обърне на самото помещение. В повечето случаи родителите купуват всякакви ненужни украси, защото на тях им се струват интересни и красиви, но става претрупано и натоварващо зрението дори и на възрастен човек, а какво остава за едно бебе. Относно светлината и осветителните тела - всичко е от значение, дори и цветовото решение на стаята. Тя трябва да е в

по-пастелни и меки нюанси

Очите на децата са свръхчувствителни, затова осветлението трябва да е добре подбрано.
Очите на децата са свръхчувствителни, затова осветлението трябва да е добре подбрано.
Очите на децата са свръхчувствителни и трябва да се подхожда с особено внимание. Може да ви се стори излишно, но съветвам, ако е възможно, самите мебели да не са с гланцирани повърхности. В днешно време има доста добри решения с матови”, разказва дизайнерът инженер Йордан Момчев, който е специалист в областта на промишления дизайн и е тясно профилиран в проектирането и изграждането на електрически инсталации, осветителни тела за дома, градската среда и промишлеността. “Ако вече сте купили лампи, не се притеснявайте - всичко си има решение. Дори да е прекалено силна, светлината може да се коригира с поставяне на подходящи крушки. Или може да се монтира димиращ ключ”, допълва той.

Между 2700-3000 келвина (2700°K - 3000°K – бел.авт.) – с такава характеристика трябва да бъдат крушките в детската стая. За нея трябва да търсим светлина, максимално доближаваща се до естествената. Ако температурата е 2000°K, тя отговаря на светлина на свещ. Ако е до 3000°K - на дневна светлина. Ако е до 5500°K, е като слънчевата светлина по обяд.

“Съветвам поне през първите две до три години да се спазват изискванията, а и след това”, казва инж. Момчев. “Осветителното тяло не трябва да е в прекалена близост до креватчето на детето, освен ако това не се налага. Помислете логично - само по себе си

вашето бебе няма нужда от нощна лампа

Тя в повечето случаи е за вас, когато трябва да го обгрижвате. Дори и да имате нощна лампа, нека светлината не попада директно върху него. Осветителното тяло трябва да е разположено така, че то да не може да види крушката, а само остатъчната светлина. Това не означава да затворите детето си в някаква тъмна стая”, обяснява той.

На бебето не му трябва нощна лампа. Тя е по-скоро за родителите, които трябва да го обгрижват посред нощ.
На бебето не му трябва нощна лампа. Тя е по-скоро за родителите, които трябва да го обгрижват посред нощ.
Светлината се измерва в лумени. Колкото повече лумени, толкова по-ярка крушка. В стандартен дом крушката произвежда около 800 лумена, което е еквивалентно на 60 вата. Колко лумена ще са ви необходими за всяка стая, ще зависи от големината ѝ, цвета на стените и интензивността на осветлението, които предпочитате. Но ето някои груби изчисления за потребността на различните части от дома: кухня: 5000 - 10 000 лумена, баня: 4000 - 8000 лумена, спалня: 2000 - 4000 лумена, дневна: 1500 - 3000 лумена, трапезария: 3000 - 6000 лумена. По тези диапазони можете да се ориентирате, когато търсите осветление за вкъщи, за да сте абсолютно сигурни, че няма да ви е прекалено тъмно или пък твърде светло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X