Напишете дума/думи за търсене

5 грешки при лечението на децата

Всеки родител е и по малко лекар - познава дали детето има температура само по дишането му, знае как да превърже рана, да спре кръвотечение и винаги носи в себе си лекарства за спешни случаи. Но понякога родителите допускат грешки.

Да се дава аспирин

Въпреки че го наричат чудо, защото помага при широк спектър от болести, като се започне със стандартна настинка, главоболия, артрит и се стигне до новите му приложения като средство в профилактиката на рак, инфаркт, алцхаймер, аспиринът всъщност е опасен за децата. Често родителите не го възприемат като лекарство и са готови да дадат на малчуганите от чудното хапче при настинка или болки.

Според последните препоръки на Световната здравна асоциация на деца до 12 години аспирин не бива да се дава дори инцидентно. При децата черният дроб не е напълно структуриран и този медикамент може да го увреди трайно.

Преди две години Британската служба за контрол на лекарствата поиска официално възрастовата граница за прием на аспирин да се вдигне на 16 години. Те подчертават, че при вирусни заболявания с температура аспиринът може да доведе до т.нар. синдром на Рей, който се характеризира с повръщане, сънливост, загуба на съзнание и дори изпадане в кома.

При диария - кока-кола

Доста популярно е родителите да дават разгазирана кока-кола на децата си при диария. Твърди се, че напитката помага при неразположение, прави ни по-бодри и възстановява след загуба на течности, което се оказва мит. Най-новите проучвания на британски лекари доказват, че кофеинът в сладката напитка стимулира бъбреците, които започват да отделят течности и тялото се обезводнява още. Колата не съдържа сол, а точно тя трябва да се набавя при загуба на течности. По-добре е на малките да се дава повече вода с малко сол.

Флуорните добавки

При появата на първия кариес, майките веднага купуват паста за зъби с повече флуор и дават на детето си от този препарат и под формата на таблетки. Дълги години се твърдеше, че децата трябва да приемат флуор като добавка за здрави зъби. Флуорни капки се изписваха на бременните и на новородените, което не е полезно, а може да е и опасно. Учените са установили, че предозирането на флуора при приема му под формата на таблетки или капки може да доведе до натрупването му в костите и да ги направи слаби и чупливи, да причини артрит, нарушение в метаболизма, зъбна флуороза (бели, жълти или кафяви петна по зъбите) и дори до нарушения в развитието на мозъка и увреждане на моторната функция.

До 6 месеца на бебетата не бива да се дава никаква флуорна добавка, а максималните дневни количества, които най-често се набавят с храната и водата, са: за деца от 1 до 3 години - 0,8 mg; от 3 до 6 - до 1 mg, от 6 до 10 години - 1,3 mg, а за възрастни - 2 mg.

Мляко като противоотрова

Често майките се съветват една друга: “При натравяне дай на детето прясно мляко и предизвикай повръщане”. Никой не оспорва лечебните качества на млякото, но употребата му като противоотрова крие доста рискове. То е биологично средство за борба срещу някои хранителни отравяния, но за да го прилагате без риск, трябва да знаете точно при кои действа добре и с какво е било натравянето - с киселина, с основа или със съставка, разтворима в мазнина. Не бива да се забравя, че млякото подпомага храносмилането и ускорява транспортирането и усвояването на токсичния елемент, а при предизвикано повръщане, особено ако натравянето е с киселина, може да се стигне до изгаряния на хранопровода.

Затова при поглъщане на нещо токсично не бива да се дава на детето да пие нито мляко, нито вода, а веднага да се заведе в център за спешна помощ за промивка на стомаха.

Навеждане на главата назад при кървене от носа

При кръв от носа първото, което правят родителите, е да накарат детето да легне или да наведе глава назад и да стиска ноздрите с пръсти. Това е погрешно, защото в тази поза кръвта от носа се стича в гърлото и може да предизвика задавяне или повръщане.

Специалисти съветват при кървене от носа, малките да се поставят да седнат (в никакъв случай да легнат), да наведат главата леко напред и да я подпрат с ръце. Ако е много малко, за да подпира само главата си, трябва да бъде поставено легнало, но на една страна и с глава обърната странично и леко наведена напред. През това време възрастните поставят на врата на детето студен компрес, за да се свият кръвоносните съдове и кървенето да спре. Не се препоръчва детето да притиска ноздрите си, вместо това поставете в ноздрата суха марля, навита на фунийка, но така че да стърчи извън нея поне 1-2 см. Памукът не е за препоръчване, защото лесно може да бъде натикан навътре и да предизвика повече проблеми.

Ако кървенето не спре до двайсетина минути, се консултирайте с лекар. Това се налага и когато детето се затруднява да диша, въпреки че е навело главата напред, когато започва да се чувства все по-отпаднало или когато е под 3 години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X