Напишете дума/думи за търсене

Избелване на зъбите у дома

Причина за промяната в цвета на зъбите може да е генетична, свързана със заболяване или след приемане на антибиотици от групата на тетрациклина. Възрастта също оказва влияние, както и редовната консумация на кафе, какао, кока кола, черен чай, червено вино. По принцип пигментите в редица храни и напитки, повечето, от които са изкуствени оцветители атакуват белотата на зъбите. Но те потъмняват и след като се наложи да бъдат умъртвени, както и при недостатъчност на емайла и дентина.

Предлагат се различни избелващи продукти – лентички, гелове, моливи, пасти за зъби. Съветът на стоматолозите е да се консултираме, преди да вземем някой от тях. У дома можем да използваме и сода бикарбонат.

С лимон и сода „терапията” е успешна, когато е с мярка

Малко количество се нанася върху четка за зъби или върху показалеца и в продължение на около 5 минути трием зъбите, след което обилно изплакваме с вода. Но това не бива да се прави непрекъснато, за да не се увреди емайла им, а веднъж в месеца.

Лимонът също върши работа, но и интервенцията с него е позволена само 5-6 дни в месеца. Сокът на изцеден лимон се разрежда с малко вода, четката се потапя и действаме минута-две. Може и само с парче лимон да ги изтрием и след това хубаво да изплакнем устата.

Важно е и качеството на четката, а ако имаме финансова възможност, стоматологичните клиники предлагат няколко варианта за избелване. За предпочитане е самостоятелното избелване, при което се изработват индивидуални шини от зъболекаря, в които се нанася активен избелващ гел. То продължава няколко дни и отнема по час-два.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X