Напишете дума/думи за търсене

TikTok тикове - тревожният синдром при децата

През последните две години в педиатричните болници в Съединените щати, Канада и Австралия се наблюдават случаи на юноши, които внезапно проявяват необичайни тикове. Това неволно поведение е особено забележимо при момичетата.

В началото лекарите не можеха да намерят причина. Това е така, защото симптомите не отговарят на всички диагностични критерии за синдрома на Турет. Въпреки това не отнема много време на експертите да открият, че всички пациенти имат нещо общо. Това е непрекъснатото излагане на видеоклипове на хора със синдром на Турет в TikTok.

Мигане, повтарящи се или резки движения, нежелани звуци и странни жестове. Това са симптомите на TikTok тиковете. Това са необичайни поведения, показвани от стотици деца, когато постоянно са изложени на видеоклипове на хора със синдром на Турет в TikTok. Феноменът за първи път намери място в медиите през октомври, когато в материал на The Wall Street Journal се спомена за пръв път.

TikTok тикове
Феноменът TikTok тикове започна през 2019 г. и се засили по време на пандемията.

Един от експертите, които говорят за него, е д-р Кирстен Мюлер-Вал. Тя е професор по психиатрия в Медицинския факултет в Хановер.
Като експерт по синдрома на Турет, тя твърди, че едно нещо, което се откроява е, че това конкретно състояние най-често се диагностицира при деца. Обикновено се появява в много млада възраст, около шестгодишна възраст. Освен това всеки индивид проявява свои собствени отличителни видове тикове.

Как се проявява?

Тиковете са несъзнателни и неволни. С други думи, засегнатите млади хора (главно момичета) нямат контрол върху тези конкретни жестове и изражения.
• Те демонстрират повтарящо се прочистване на гърлото
• Правят неволни гримаси и примигват
• Появяват се резки движения
• Те изразяват думите произволно с различни ударения

Има един общ елемент от всички тези неочаквани поведения. През последните години стана модерно младите хора да гледат видеоклипове в TikTok на млади хора, страдащи от синдрома на Турет. След това интернет алгоритмите предизвикват появата на подобно съдържание на техните екрани. Това излага децата и юношите с часове на неконтролирани тикове, спазми и вербализации, които в крайна сметка несъзнателно имитират.

Каква е причината?
Като начало трябва да изясним, че обикновеното излагане на TikTok не причинява този синдром. Д-р Кирстен Р Мюлер-Вал и нейните колеги обясниха това в скорошно изследване.

TikTok тикове и тревожни разстройства
Изследователите твърдят, че много от децата, страдащи от феномена, известен като TikTok тикове, вече са били диагностицирани с тревожност или депресия. Тази симптоматика се засилва допълнително по време на пандемията. Изглежда, че основният проблем е не друг, а крехкото емоционално здраве на младите хора.


Състояние, предизвикано от социалните медии
Изследователите също така въведоха етикета „масово социогенно заболяване“, за да дефинират това психологическо състояние, известно като TikTok тикове. Освен това те не изключват възможността през следващите години да се появят и други прояви на това състояние, които да бъдат дефинирани със същия термин.

Живеем в общество, в което децата и юношите разбират и се занимават с новите технологии. Това не е непременно отрицателно. Въпреки това чувства като самота, ниско самочувствие, засилена емоционалност и желанието да се чувстват интегрирани обикновено се подчертават чрез тези канали.

Злоупотребата със социалните медии оформя поразителни нови психологически разстройства.

Тиковете изчезват, но основният проблем трябва да се лекува
Знаем, че постоянното излагане на тези видеоклипове кара някои деца да в крайна сметка несъзнателно имитират всички жестове. Следователно проблемът би бил разрешен, ако можеха постепенно да спрат да ги гледат. Въпреки това най-важното нещо всъщност не е да се спре появата на самите тикове.

Основното нещо е да се лекува латентната болка в умовете на тези млади хора. Тревожността, тъгата, самотата и ниското самочувствие са истинските корени на проблема, а не толкова самият TikTok.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X