Напишете дума/думи за търсене

Криптовалутите и типовете хора, които ги използват

Ethereum, Cash, Tron, Stellar, Dogecoin, Bitcoin, Eosio, Iota, Hedera Hashgraph, Aave... Има много различни видове криптовалути и всички те имат имена, с които биха могли да се кръстят космически кораби или онези ракети, които ще ни отведат до Марс след десет или петнадесет години. Истината обаче е, че ако тези пътувания до други планети са противоречиви, тези криптовалути от дигиталния свят са още по-спорни.

Има хора, които са станали богати, като ги „добиват“.
От друга страна, има и много индивиди, които са били съсипани финансово, тъй като са смятали, че криптовалутата ще бъде лесен начин за печелене на пари.

Всъщност криптовалутите са мания, в която голяма част от научната общност има сериозни съмнения. С две думи, психологията е започнала да се фокусира не върху самите криптовалути, а върху хората, които са ги интегрирали в живота си.

Какво се крие зад някого, който се интересува толкова от валута, която нито е емитирана, нито одобрена от някой централен орган или правителство? Да видим.

Биткойн е най-търгуваната криптовалута в света, а също и най-уязвимата. Тя е тази, който страда най-много от хакове, и тази, която предлага и най-много приходи.

Психологически ключове на криптовалутите
Може би, когато мислите за криптовалута, визуализирате компютърна светнат тип, който оставя компютрите му да работят в услуга на блокчейн мрежата. Или казано иначе - „копаене“. В действителност обаче вселената на тези дигитални валути е огромна и има много видове хора с пръсти в баницата.

Само преди няколко седмици новината, че двама братя на девет и 14 години печелят повече от 25 000 евро на месец от „добив” на биткойни и етер, стана вайръл. Тези термини за непосветените звучат като нещо от научнофантастичен филм. Още по-интригуващото обаче е да се опитате да разберете какво кара тези деца, младежи и възрастни да пребивават с такова умение в тези светове, където преобладава несигурността.

Стремежът към новост и желанието за печалба
Психологията се фокусира върху криптовалутите и тяхното използване от няколко години по няколко причини. Първо, заради въздействието им върху част от населението. Второ, за да разбере какъв тип хора се възползват от тях, поемайки такива сложни рискове.

В Университета на Аделаида се провеждат изследвания, които показват, ние все още имаме много да учим за това конкретно явление. И до днес има само съмнения, че използването на криптовалута може да доведе до поведенчески зависимости като хазарт.

Обяснението за това се намира в много често срещан модел на поведение при тези, които използват криптовалути. Те обикновено са хора, които обичат да експериментират.
Криптовалутите стават част от нашата идентичност
Криптовалутите, като биткойн, са почти религия за много от хората, които ги използват.

Самата култура на криптовалутите в много случаи е голямата атракция за нейните потребители. Това е начин да се потопят в друг начин на живот, на който отделят времето, усилията и мечтите си.

Тръпката на нестабилността
Преди малко повече от година Хонконгският политехнически университет и Университетът в Летбридж проведоха проучване, което се опита да отговори на въпрос. Учените искаха да установят дали хората, които инвестират в криптовалути, се различават от техните по-класически и традиционни колеги, които играят на традиционния фондов пазар, за да правят своите инвестиции? Те заключиха, че:

• Средно тези, които инвестират в криптовалути, притежават личности, търсещи новости. Те също имат по-голяма склонност към хазартно поведение.
• Общото е, че те формират общности в социални мрежи и са потребители на Twitter, TikTok и Reddit. Това са пространства, които са склонни да засилват популярността на криптовалутите.

В допълнение към това, тези хора са склонни да се определят от емоцията, която идеята за променливостта на този тип валута буди. Фактът, че днес те могат да струват много, а утре могат да загубят цялата си стойност. Това чувство на риск и вълнение ги пристрастява.

Приливът на биткойни, хилядолетия и надеждата да забогатеете
Златната треска започва през 1848 г. и продължава до 1960 г., разпространявайки се на няколко континента. Хиляди хора мигрират в Калифорния, Юкон, Аляска, Мексико, Невада, Орегон, Австралия или Нова Зеландия, водени от първостепенна нужда: да забогатеят от този благороден метал. В момента криптовалутите поставят технологиите в услуга на хората, така че всеки, който иска да направи скока, има „възможността“ да забогатее.

Ентусиазмът за криптовалутите е голям сред милениумите. В известен смисъл криптовалутите дават надежда пред малкото текущи възможности за работа. Без съмнение рано или късно сте стане ясно дали с появата на блокчейн технологията и този нов начин на инвестиране, около който е създадена цяла субкултура, представлява някакво психологическо въздействие. В момента проучванията са неубедителни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X