Напишете дума/думи за търсене

Боряна - ценната българка в компанията "Тесла”

Боряна Стробъл

Когато през 2011 г. 28-годишната Боряна, която живее в САЩ, започва работа в компанията “Тесла мотърс”, мнозина от колегите ѝ в предишното работно място се усмихват скептично, други се подиграват. Производител на електрически коли? Каква перспектива има в това?

Питали я дали смята да продава употребявани коли.

Тогава за “Тесла” работят едва 600 души.

В Пало Алто в Калифорния, където е централата на компанията, Боряна изкарва общо 5 години и половина на висока мениджърска позиция. За това време “Тесла” постига хиперрастеж от 5000% и се превръща в гигант на автомобилния пазар. В България все още е трудно човек да види такъв електромобил по улиците, но в Норвегия например не можеш да се разминеш от тях.

Боряна Стробъл е родена преди 36 години в Монтана, по баща Динева. Стробъл е фамилията на съпруга ѝ Джей Би, който е съосновател на “Тесла”, човекът, за когото изпълнителният директор Илън Мъск казва “Ако не беше един обяд, който имахме с него през 2003 г., “Тесла” нямаше да съществува”.

Кариерата на Боряна в автомобилната компания минава през ръководене на “Системи за човешки ресурси, операции и анализ на данни”. Участвала е в изграждането на някои от ключовите екипи, като “HR информационни системи”, “Бизнес операции”, “Навлизане на нови пазари”, “Интеграция на сливанията и придобиванията”.

Пътят ѝ до американската мечта

Боряна изкарва голяма част от детството си в Мездра. Сред най-скъпите спомени от родния ѝ дом е усещането за тясната връзка между хората и природата.

“Баща ми ми разкриваше тайните на висшата математика от ранна възраст, а майка ми ме научи, че човек трябва да бъде почтен и да е удовлетворен, че помага на другите - разказва Боряна. - И двамата ми родители имаха талант на предприемачи и запалиха и у мен тази искрица.

Бях на 7 години, когато започнах с редица дребни начинания, носещи малки приходи, които влагах в други свои бизнес идеи. Именно в България за пръв път разбрах, че имам предприемачески талант, и осъзнах голямата икономическа и лична власт, която дава бизнесът.

Родителите ми бяха хора с бунтовен дух – четяха за случващото се по света, анализираха тогавашното държавно управление и обществени правила спрямо онова, което бяха научили за живота на различни чужди места. Затова и често се местехме в търсене на нови възможности. Този непокорен изследователски дух е част и от мен, от онова, което съм аз днес. Живяхме и в Русия – беше период, изпълнен с трудности, които допълнително калиха силата на духа ми.

Престоят ми в Германия бе основополагащ за израстването ми. Германия ме научи колко са важни експертното знание и опит, висококачествените продукти и добрата работна етика.

Вярвам, че фокусът върху академичността и учебната дисциплина в Русия, България и Германия в ранните години на формиране на характера ми, ми даде солидна основа, захрани интереса ми към науката и технологиите, а в професионален план и ме насочи към природо-математическите науки (или STEM – наука, технологии, инженерство и математика).

Сега, поглеждайки назад към последните три десетилетия, си давам сметка, че всъщност съм глобален номад. Говоря 5 езика – и всичките с акцент.

И се възприемам като гражданин на света – навсякъде виждам какво може да се подобри, но по-важното е, че се опитвам да говоря за нещата, които можем да научим един от друг и от всяка една от тези култури”, казва Боряна.

Учи индустриална химия в Техническия университет в София и в Техническия университет във Виена.

От 2005 г. живее в САЩ.

Има бакалавърска степен по икономика от Калифорнийския университет в Бъркли, магистърска степен по мениджмънт от колежа “Слоун” на Станфордския университет и магистърска степен по мениджмънт и инженерство, отново от Станфорд.

Повече от десетилетие работи последователно за “Тесла” и за Фондация “Уикимедия” (там е била вицепрезидент по човешки ресурси). Работата й е свързана с търсенето и стимулирането на човешкия потенциал и поощряването на върховите постижения.

Боряна е ръководила ключови за бизнеса отдели за анализ на човешките ресурси, обработка на данни и системи за управление на човешките ресурси, оперативност на човешкия потенциал, бизнес анализи, привличане на таланти, управление на представянето и интеграция на сливанията и придобиванията.

Сега е изпълнителен директор на Фондация “Стробъл”, която подкрепя лидерите на бъдещето.

Мъжът до нея

Джефри Брайън Стробъл
Джефри Брайън Стробъл

Джей Би (Джефри Брайън) Стробъл е един от основателите на “Тесла Мотърс”, автор на ключови технологии, дълги години главен технически директор (Си Ти О). През лятото на 2019 г. той преминава от изпълнителни към консултантски функции.

Джей Би е автор на над 30 патента, намерили приложение в производството в “Тесла”, включително в основни батерийни, двигателни и контролни системи. Основател е на Redwood Materials, инженерна компания за рециклиращи технологии – бизнес, насочен към прехода към кръгова икономика. Джей Би е лектор в Станфорд.

Боряна и Джей Би Стробъл с  децата си и Илън Мъск на представянето на Модел Х през 2015 г.  Снимки: Личен архив на Боряна Стробъл
Боряна и Джей Би Стробъл с децата си и Илън Мъск на представянето на Модел Х през 2015 г. Снимки: Личен архив на Боряна Стробъл
Фондация “Стробъл”, основана от Джей Би Стробъл и Боряна Стробъл, работи в сферата на образованието, устойчивото развитие, откриването и развиването на таланти и лидери, социалните иновации.

Боряна Стробъл: Работехме непрекъснато, никога не се отказвахме, винаги побеждавахме

- Илън Мъск е един от най-умните хора в човешката история, но и джентълмен със страхотно чувство за хумор

- С удоволствие бихме дали награда “Стробъл” на талантливи българи на възраст между 17 и 33 г. Очаквам с гордост да покажа на света колко талантлива нация са българите

- България трябва да заложи на три предимства: интелектуалния потенциал, природната красота и творческите таланти

- Европа разполага със силен потенциал да стимулира иновациите, но за съжаление, изграждането на стабилен бизнес отнема 2-3 пъти повече време, отколкото в САЩ

- Госпожо Стробъл, като човек, който оглавява фондация с поглед към бъдещето, кажете какви ключови знания и умения трябва да има човек от поколението, което сега завършва образованието си, за да е успешен и лидер в един все по-дигитален и технологичен свят? И на какво трябва да заложат образователните системи?

- В днешния свят са важни три ключови качества: системното мислене, “нагласата за израстване” и способността за ефективно общуване.

Системно мислене: В училище изучаваме отделни предмети – математика, физика, биология... В реалния живот обаче всички проблеми, с които се сблъскваме, всъщност са части от проект, състоящ се от различни, тясно преплетени елементи от тези дисциплини. Вярвам, че педагогическият подход трябва да бъде преосмислен в посока преподаване на умения за решаване на проблеми в рамките на система.

Поставете например на студентите

за задача да намалят сметката за

електроенергия в дома си

– този урок всъщност включва знания за алтернативните източници на енергия, електроинженерството, строителството, енергийните системи, електрическата мрежа, начините за съхранение на енергия, иновативните модели на финансиране. Иновациите се раждат и развиват в пресечната точка на различни дисциплини. Студентите лесно ще запомнят материала, ако разберат приложението му в реалния живот.

Нагласа за израстване: Д-р Каръл Дуек от Станфордския университет ме запозна с ориентирания към израстване начин на мислене или т.нар. нагласа за израстване. Става дума за разбирането, че ученето и личностното развитие продължават през целия ни живот. И тази философия е абсолютно задължителна в днешния свят. Технологиите се променят толкова бързо, че това, което сте учили, може да остарее само за няколко десетилетия. Ако хората свикнат, че трябва непрекъснато да се развиват, т.е. да запазят своята нагласа за израстване, ще бъдат ценени и незаменими през целия си житейски и професионален път.

Ефективно общуване: Една идея може да бъде изразена по милион различни начини, без да загуби същността на посланието си.

Едно от най-важните умения, които

отличават успешните хора,

е, че могат да представят различни неща и ситуации така, че да ви убедят колко са ценни и важни. Някои наричат това умение талант в продажбите или маркетинг – но аз мисля, че става дума просто за ефективен начин на общуване, който е съобразен със ситуацията.

- Ако продължим темата за бъдещето, накъде според вас трябва да търси каузите си България в следващите десетилетия? Неотдавна се навършиха 30 г. от началото на прехода в България и “24 часа” започна проект “Новите 30 години”, в който умни и успешни българи формулират важните теми, които могат да обединят енергията на българите в следващите 30 г. Какъв според вас е моделът, с който България може да постигне ускорено и устойчиво икономическо развитие?

Тя е родена в Монтана, преминава през добри US университети, работи на важна позиция по време на възхода на автомобилния гигант. Съпругът и? е съосновател на компанията на Илън Мъск
Тя е родена в Монтана, преминава през добри US университети, работи на важна позиция по време на възхода на автомобилния гигант. Съпругът и? е съосновател на компанията на Илън Мъск
- България е автентична, истински специална страна. Не казвам това, защото сляпо обичам родината си. Казвам го, защото съм видяла света и мога аргументирано да заявя, че в България има нещо специално. Да си българин, е повод за гордост. България може да предложи: 1) хора с изключителен интелектуален потенциал; 2) разнообразен ландшафт и природа, отличаваща се с красиво великолепие; 3) световни таланти в изкуствата. През следващите 30 години ще ни е от полза да помним всичко това и да изтъкваме тези свои реални предимства.

Интелектуален потенциал: В съвременния свят хората могат да се възползват от съвременните технологии, за да участват в глобалния пазар на труда, без да напускат България. Професионализмът и талантът ни може да имат достъп до широк спектър от професионални възможности, като едновременно с това се възползваме от по-достъпната цена за живота в България. Източна Европа се превръща в дестинация за наемане на квалифицирани професионалисти, с които може да се работи онлайн. Сътрудничим си с няколко американски компании, в които работят български специалисти. Най-често те са в техническите отдели – програмисти и инженери, но ги срещаме и в творческите професии – уебдизайнери или моделиери.

Българите са талантливи

и светът вече го знае

А аз съм много горда, че съм родена в страна, която се отличава с интелекта на гражданите си.

Природна красота: Вместо да се опитва да бъде модерна, България трябва да продължи да подчертава уникалната красота на своето наследство. Светът е отегчен да среща едни и същи марки навсякъде; хората жадуват за уникални преживявания. А България е наистина уникално място, което може да очарова хората от цял свят.

Изкуства: Аз съм човек, който доказано вярва във възможностите на технологиите, математиката и инженерството да променят света, така че съзнавам, че този ми отговор може да изненада някои хора – но, да, аз вярвам, че изкуството е сила. Изкуството е универсален глобален език, подобен на математиката. Музиката, модата, дори архитектурата са изкуства. Ако инвестираме в творческите таланти и ги представяме с гордост пред света, ще очертаем още по-силно идентичността си като уникална страна на таланти и дарования.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X