Напишете дума/думи за търсене

50-те най-влиятелни личности в света през 2017 г.

Ники Хейли гласува в Съвета за сигурност на ООН. СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ

От финансите и политиката до техниката и забавленията - тези хора определиха  глобалния бизнес през 2017 г. според “Блумбърг”

Кой определя събитията през тази година? Какво ще стане, ако хората, които винаги намират място в тези списъци, не бъдат включени този път? Това са въпросите, на които “Блумбърг” отговаря със своя списък на 50-те най-влиятелни хора за 2017 г. В него са включени лидери, предприемачи, експерти и артисти, заслужили аплодисменти и признание за работата си през годината.

ПОЛИТИКА

Ники Хейли - посланик на САЩ в ООН. На 11 септември г-жа Хейли прокара в Съвета за сигурност на ООН резолюция, която наложи най-тежките досега санкции срещу Северна Корея, които я лишиха от 90% от приходите ѝ от износ. В първия си ден в ООН през януари назначената от Тръмп дипломатка предупреди колегите си: “Тези, които не ни подкрепят, трябва да знаят, че си правим списък”. Смелите изявления белязаха и работата ѝ и Хейли се превърна в доверен глас на Белия дом.

Принц Мохамед бин Салман - престолонаследник на Саудитска Арабия. През ноември принцът разпореди арестуването на 11 свои братовчеди, десетки настоящи и бивши министри, депутати и известни бизнесмени в корупционна чистка за консолидиране на властта. Най-мощният инструмент на принца за преструктуриране на саудитската икономика остава планът му да продаде дял в държавния петролен гигант Saudi Arabian Oil Co., което може да се окаже най-големият публичен търг в историята.

Принц Мохамед бин Салман
Принц Мохамед бин Салман
Бин Салман продължи да разбива традицията в страната, като настоя да бъде позволено на жените да шофират - решение, което ще добави $ 90 млрд. към икономиката до 2030 г.

Сюзън Колинс и Лиза Мурковски - сенаторки в щатите Мейн и Аляска. Двете републиканки нееднократно блокираха опитите на партията им да отмени “Обамакеър”. Така предотвратиха резултата, при който 22 млн. американци щяха да загубят здравните си застраховки.

Маргрете Вестагер - еврокомисарка по въпросите на конкуренцията. През юни наложи глоба от 2,3 млрд. евро на “Гугъл” - най-голямата парична санкция, налагана някога на компания от страна на ЕС. С това Вестагер втвърди своята позиция като враг №1 на американските интернет титани.

Скот Прут - ръководител на Американската агенция за опазване на околната среда (EPA). След години на борба срещу нея, Прут вече се бори отвътре, намалявайки 15 000-ия персонал на агенцията с една трета. Той предложи да се отменят ограниченията върху емисиите на въглероден диоксид, за да спести на компаниите $ 33 млрд. разходи.

Беатрис Фин - нобелов лауреат и председател на Международната кампания за забрана на ядрените оръжия. Шведската адвокатка имаше ключова роля при приемането през септември на Договора на ООН за забрана на ядреното оръжие - споразумение, подкрепено от 122 страни, което ще стане международен закон, след като бъде ратифицирано.

Беатрис Фин
Беатрис Фин
Така ще се въведат потенциални финансови последици за компании и държави, които спомагат за производството на ядрени оръжия.

Робърт Мюлер - специален прокурор в Министерството на правосъдието на САЩ. Неговото разследване за евентуалното сътрудничество с Русия на кандидат-президента Доналд Тръмп и приближените му го превърна в един от най-силните играчи с власт във Вашингтон. Разследването продължава, насочвайки се и към съветниците на Тръмп, включително бившия мениджър на кампанията му Пол Манафорт, обвинен в пране на $ 18 млн. и други престъпления.

Рейчъл Мадоу - водеща на тв предаването “Рейчъл Мадоу шоу”. Храненето на Америка с ежедневна дажба анти-Тръмп увеличи аудиторията ѝ със 75% през 2017 г.

Мишел Барние - главен преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит. Бившият външен министър на Франция обедини капризните европейски правителства около набор от принципи за излизането на Великобритания от ЕС.

Мишел Барние
Мишел Барние
Главното искане е Лондон да изпълни финансовите си задължения, което може да доведе до трансфер от над 50 млрд. евро към държавите членки.

Джери Браун - губернатор на Калифорния. През юли подписа закон за удължаване до 2030 г. на държавната програма за строги мерки за борба с глобалното затопляне. Така Браун гарантира, че Калифорния ще продължи да генерира приходи от разрешения за всеки тон парников газ, който фирмите изхвърлят в атмосферата. Мозъчен тръст в Сан Франциско определи тези приходи на $ 24 млрд. Това затвърди ролята на американския политик като най-енергично борещия се срещу изменението на климата.

Луиса Ортега Диас - бивш главен прокурор на Венецуела. В месеците преди отстраняването на г-жа Диас през август екипът ѝ започна около 2000 разследвания на насилие и нарушаване на човешки права, свързани с антиправителствените демонстрации в цялата страна. Това отвори дълбока пукнатина в чавизма.

Руски ботове - откритието на фейсбук, че фалшивите профили, свързани с Русия, са достигнали до 126 млн. души от юни 2015-а до август 2017 г., показва дълбочината на информационната война, водена през социалните медии в САЩ.

БИЗНЕС

Боби Котик - главен изпълнителен директор на “Активижън”, която разработва конзолни игри. Котик спечели $ 240 млн., като продаде 12 франчайза за първото градско професионално първенство по електронни спортове, свидетелство за сериозността, с която традиционната спортна вселена гледа на конкурентните игри.

Кен Фрейзър - главен изпълнителен директор на MERCK & CO, най-голямата фармацевтична компания в света. Стана първият изпълнителен директор, който подаде оставка от Американския съвет за производство на Доналд Тръмп заради внасящите разкол коментари на президента за насилието в Шарлътсвил, и така предопредели разпадането на групата.

Йошиаки Коизуми - генерален мениджър на отдела за планиране на развлечения и разработки на “Нинтендо” - най-големия производител на игрални конзоли в света. Японецът революционизира индустрията, пращайки акциите на “Нинтендо” с 96% нагоре, откакто представи следващото си поколение игрова конзола “Нинтендо Суич”.

Мерилин Хюсън - главен изпълнителен директор на “Локхийд Мартин” - американска компания, специализирана в самолетостроенето. През май Саудитска Арабия подписа договор за $ 15 млрд. за система за противоракетна отбрана, която “Локхийд” разработи под надзора на Хюсън - същата, която Южна Корея разгърна, когато Ким Чен Ун започна да пуска ракети над Япония.

Маркос Галперин - съосновател и главен изпълнителен директор на MercadoLibre - латиноамериканския eBay. Платформата за електронна търговия отбеляза ръст на приходите от 61% тази година - най-бързия темп за десетилетие, благодарение на това, че Галперин разшири услугите ѝ в областта на финансовите пазари.

Алико Данготе - главен изпълнителен директор на холдинга “Данготе груп” - една от най-големите компании в Африка, занимаваща се с производство на хранителни продукти, както и с производство, внос и износ на цимент. Най-богатият човек в Африка планира да инвестира $ 4,6 млрд. през следващите 3 г., за да увеличи производството на храни в родната си Нигерия.

Марк Лор - президент и главен изпълнителен директор по електронната търговия на “Уолмарт” - една от най-големите вериги магазини за търговия на дребно в САЩ. Лор регистрира ръст на продажбите от поне 50% за всяко от първите три тримесечия на 2017 г.

Андрю Зоблър - основател на “Сидел Груп”. Лондонският му хотел “Нед” е разположен на 320 000 кв. м - нечуван размер за имот, който предлага луксозно бутиково усещане и укрепва репутацията на Зоблър като катализатор за глобално урбанистично съживяване.

Джеф Безос - главен изпълнителен директор на “Амазон”.

Джеф Безос
Джеф Безос
Придобиването на търговската верига Whole Foods Market за $ 13,7 млрд. показа, че на Безос не му стига “Амазон” да е №1 само в онлайн търговията на дребно. Когато не увеличава обхвата на компанията, Безос работи върху други мисии, като изпращане на туристи в Космоса и следене на действията на Доналд Тръмп чрез собствеността си върху “Вашингтон пост”.

Пол Гаудио - глобален творчески директор на “Адидас”. Изобретателността на Гаудио помогна на “Адидас” да надмине “Найк” като №2 в продажбите на маратонки в САЩ - огромен скок за германския гигант за спортни облекла.

Мери Бара - главен изпълнителен директор на “Дженеръл мотърс”. Спести на компанията $ 1 млрд. годишни капиталови разходи, като изведе автомобилния производител от Европа и Индия и пренасочи тези средства към нови технологии и пазари.

Шариф Суки - председател на енергийната компания Tellurian. Стойността ѝ се повиши с около 800% от август 2016 г., когато Суки предприе първите стъпки към позиционирането на компанията като един от основните износители на шистов газ в САЩ.

Алесандро Мишел - креативен директор на “Гучи”. Смелите стилове на Мишел, обожавани от потребителите на инстаграм, изпратиха към върха залязващите продажби на модната къща и те надхвърлиха 45% през 2017 г. 

Алесандро Мишел
Алесандро Мишел

ФИНАНСИ

Дейвид Сийгъл и Джон Овердек - съоснователи на Two Sigma - хедж фонд, базиран в Ню Йорк, който използва разнообразни технологични методи, включително изкуствен интелект, за своите търговски стратегии. С помощта на компютърно управляван количествен анализ Сийгъл и Овердек натрупаха портфолио от $ 50 млрд. - с $ 35 млрд. повече в сравнение с май 2016 г., а традиционните фондови мениджъри претърпяха значителни загуби.

Марти Чавес - финансов директор на “Голдман Сакс” - една от най-старите инвестиционни банки в света. Чавес движи най-добрите инвестиционни облигации на “Голдман” чрез необичаен публичен план за генериране на допълнителни приходи в размер на $ 5 млрд. до 2020 г.

Марти Чавес
Марти Чавес
Той използва масивната финансова база данни на компанията, за да подобри комуникацията с акционерите.

Дейвид Отър - икономист в Масачузетския технологичен институт. Изследването на Отър хвърля светлина върху унищожаването на производството в САЩ от евтините китайски стоки, започнало от 1990 г., което доведе до намаляване на цялостната плодовитост на населението. Същевременно се повиши делът на ражданията от тийнейджърки и несемейни майки, в някои области с половин процент.

Игор Тулчински - основател и управител на “УърлдКуант ЛЛС” - международен хедж фонд и фирма за управление на количествени инвестиции със седалище в Кънектикът, САЩ. Започна годината с 4 млн. прогнозни алгоритъма за търговия и очаква да има още 6 млн. в библиотеката си до края на годината, което укрепва репутацията ѝ на изгряваща звезда сред хедж фондовете.

Виталик Бутерин - създател на Етериум - криптовалута и платформа с отворен код, която позволява създаването на децентрализирани приложения. Етер, цифровата валута, която Бутерин създава, за да позволи на потребителите да имат достъп до неговия Етериум блокчейн софтуер, спечели над 3600% от стойността си през 2017 г. - знак, че инвеститорите още виждат мрежата като потенциално революционен инструмент, независимо от опасенията за сигурността.

Наташа Ламб - директор за изследвания на справедливостта и участието на акционерите в Arjuna Capital. Фирмата работи с индивиди, семейства и фондации, за да създаде набор от устойчиви инвестиции, които имат значение за клиента. Активистката инвеститор Наташа Ламб принуди големите американски компании да премахнат разликата в заплащането между половете.

Рафаел Бостич - президент и главен изпълнителен директор на Федерална резервна банка на Атланта. През юни Бостич стана първият чернокож и първият открит гей, който ръководи една от 12-те федерални резервни банки, като се ангажира с програма за развитие на работната сила и финансовата грамотност. 

Рафаел Бостич
Рафаел Бостич

ТЕХНОЛОГИИ

Масайоши Сон - основател на японския телекомуникационен гигант SOFTBANK GROUP CORP. Сон събра $ 93 млрд., за да създаде най-големия технологичен инвестиционен фонд - запас от капитал, който ще му позволи да залага на бъдещето на изкуствения интелект, свързаните устройства, спътниците и интеграцията на компютрите и хората.

Даян Грийн - главен изпълнителен директор на облачното звено в “Гугъл”. През изминалата година продажбите в облака на “Гугъл” нараснаха с повече от 80%, изпреварвайки лидера в отрасъла “Амазон” по данни на Synergy Research Group. 

Даян Грийн
Даян Грийн

Джефри Хинтън - главен научен съветник в института за изкуствен интелект “Вектор”. Изследователският център в Торонто на стойност $ 180 млн. оправдава твърдението на Канада, че е суперсила в разработването на изкуствен интелект и поддържа репутацията на Хинтън като топексперт в областта.

Ричард Паджур - директор на Института по хематология и онкология в Центъра за оценка и изследване на лекарствата в САЩ. Отделът на Паджур увеличи скоростта, с която се одобряват за употреба лекарствата за рак и медикаментите, които се борят с болестта, съставляваха 31% от одобрените нови лекарства към средата на ноември - увеличение с 27% в сравнение с миналата година.

Франческо де Рубертис - съосновател на MEDICXI. Репутацията на Де Рубертис за намаляване наполовина на времето за възвращаемост на инвестициите в биотехнологии накара Силициевата долина да иска да влезе във фонда му на стойност $ 300 млн., който той направи за новосъздадени стартъпи.

Сюзън Фаулър - главен редактор в американското сп. INCREMENT. След като бившата инженерка в “Юбер” описа половата дискриминация и хаоса на работното си място, компанията проведе независимо разследване, което препоръчва 47 стъпки за реформиране на културните ценности.

Антъни Тан - главен изпълнителен директор и съосновател на ГРАБ - малайзийска технологична компания, която предлага превози и логистика чрез приложението си в Малайзия и съседните страни Сингапур, Индонезия, Филипините, Виетнам, Тайланд и Мианмар. Компанията държи 72% от транспортния пазар в Югоизточна Азия, което я прави ключов играч в анти-“Юбер” настроенията в региона.

Лухан Янг - съосновател на “еГенезис”. Използвайки CRISPR системата за генно редактиране, “еГенезис” преодоля основното препятствие по пътя към трансплантирането на животински към човешки органи и от 40 ембриона на прасета отстрани 62 вируса, към които хората са чувствителни.

Илън Мъск - главен изпълнителен директор на “Тесла” и главен изпълнителен и технически директор на “СпейсЕкс”. Компанията на “Тесла” във Фремонт, Калифорния, може да произвежда по 5000 седана Модел 3 на седмица - част от амбицията на Мъск да ни превърне в същества, каращи електрически автомобили и пътуващи с космически кораби. 

Илън Мъск
Илън Мъск

Мартин Лау - президент на китайската интернет мрежа “Тенцент Холдингс ООД”. Лау ѝ помогна да достигне пазарен капитал от над $ 400 млрд., превръщайки я в една от 10-те най-големи компании в света.

ЗАБАВЛЕНИЕ

Джил Солоуей - създател и продуцент на американския комедиен сериал “Прозрачен” и филма “Аз обичам Дик”; и Пати Дженкинс - режисьор на епичния приключенски екшън “Жената чудо”. Солоуей получи 7 номинации за “Еми” за “Прозрачен” и подписа 3-годишен договор с “Амазон Студиос”, за да разработи 20 оригинални серии и игрални филми. Дженкинс от своя страна е първата жена, която ръководи студиен филм за супергерой и едва втората, която разпределя бюджет от $ 100 млн. Дженкинс доминира в международния боксофис, откакто “Жената чудо” изкара $ 822 млн., смазвайки рекорда за най-скъп филм на жена режисьор.

Лили Сингх - звезда в ютюб и автор. Трансформира се от интернет звезда до медиен магнат с книгата си “Как да бъдеш оправен”, кръстена на едноименния ѝ канал в ютюб, с който тя спечели популярност. 

Лили Сингх
Лили Сингх

Творбата стана първа в списъка на най-продаваните книги на “Ню Йорк таймс” през май, докато авторката беше на турне в 11 държави.

Агнес Гунд - филантроп. Гунд основа фонд от $ 100 млн., за да намали пренаселеността на затворите и планира да удвои дарението през следващите 5 години.

Ашли Джъд, Роуз Макгоуън и Лорън О'Конър - жените, които не запазиха тайната си. След историята на “Ню Йорк таймс” от октомври, която разкри продължаващия с десетилетия сексуален тормоз срещу жени, упражняван от филмовия продуцент Харви Уайнстийн, над 40 влиятелни мъже от развлекателната гилдия, медиите и политиката бяха обвинени в същото, разкривайки модела на тормоз, използван често в тези светове.

Джордан Пил - основател на продуцентската компания Monkeypaw Productions. Хорър комедията Get Out, която е режисьорският дебют на Пил, спечели $ 252 млн. в световен мащаб с бюджет от само $ 4,5 млн. и затвърди на 38-годишния актьор, писател и продуцент заслужено място като най-язвителния сатирик в Холивуд.

Адам Силвър - комисар на Националната баскетболна асоциация. Благодарение главно на националната тв сделка НБА отбеляза, че приходите за края на сезона през юни са нараснали с 23% спрямо предходната година - знак, че ръководството на Силвър е поставило лигата в предните позиции на професионалните спортове.

Шансълър Бенет (известен още като Шанс Рапърът) - музикант. Бенет спечели три нагрди “Грами” за Coloring Book - самостоятелния му албум, който остана в класацията за най-добри продажби в САЩ “Билборд 200” в продължение на над 75 седмици и е бил изтеглен над 1,5 млрд. пъти.

Шансълър Бенет
Шансълър Бенет

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X