Напишете дума/думи за търсене

Как да контролираме емоциите си, за да запазим връзката си

„Ако вашите емоционални способности не са ви подръка, ако нямате самосъзнание, ако не сте в състояние да управлявате тревожните си емоции, ако не изпитвате емпатия и нямате ефективни взаимоотношения, тогава без значение колко сте умен, вие няма да стигнат много далеч.”

Даниел Гоулман

Да се научите как да поддържате под контрол емоциите си е един от най-добрите начини да поддържате връзката си здрава.
Често партньорите вместо да могат да говорят за нещата, които ги тревожат, дават превез на емоциите, нараняват се и нищо не се решава. В резултат на това проблемите се избутват надолу, само и само за да изплуват отново и отново. Тази нестихваща болка в крайна сметка ще унищожи всяка връзка, без значение колко любов има в нея.

Затова е добре да сме наясно как да държим на каишка емоциите си, за да поддържаме отношенията си живи и здрави.

1. Отдалечете се, но не се отдалечавайте
Филмите ни учат, че за да изразим мнението си, трябва да го заявим гръмко и след това да си тръгнем. След това изявление единият от героите получава прозрение, че е сгрешил, извинява се и всички живеят щастливо до края на дните си.

Има и друг сценарий – единият се е отдалечава, другият го преследва, защото го обича толкова много и иска да оправи нещата.
Но в действителност шумното напускане на любовната сцена не води до никъде. Това съкращава всеки разговор и служи само за отлагане на всяка възможност за разрешаване на проблема.
Като се има предвид всичко това, много е важно да се отдръпнете, ако откриете, че емоциите ви крадат най-доброто от вас.

Ако усетите, че чувствата ви излизат извън контрол, кажете на половинката си, че имате нужда от пет минути, отдръпнете се и поемете дълбоко въздух. Отидете на разходка, погалете домашния любимец или си вземете душ.
Така че, отстъпете, но не се отдалечавайте. Това ще даде и на двама ви шанс да се успокоите малко, за да може да се върнете към разговора по по-спокоен, по-продуктивен начин.

2. Дишайте дълбоко
Знам, че звучи много банално, но дишането е един от най-добрите начини да запазите контрол над емоциите си.

Сетете за последния път, когато сте се скарали с партньора си. Трудно ли ви беше да изразите себе си? Бяхте ли затрупани от сълзи, толкова ли бяхте разстроени, че едва си поемахте въздух? Усетихте ли, че сърцето ви бие по-бързо?

Всички тези неща могат да бъдат резултат от липса на кислород в мозъка. Без достатъчно кислород е трудно да се мисли. Без достатъчно кислород нервната система се активира и емоционалното регулиране може да бъде много трудно. Без достатъчно кислород тялото може да премине в режим на битка или бягство, което само ще влоши нещата.

Когато се окажете в конфликт с партньора си, спрете за секунда и да поемете дълбоко въздух, като дишате с корема. Поемането на дълбоко въздух ще помогне на мозъка ви да получи необходимия кислород, за да може да мислите ясно и, да се опитате да контролирате емоциите си.


3. Следете как се чувствате
Когато осъзнаете, че емоциите може да излизат извън контрол, направете споменатите две упражнения по-горе.
Може да отнеме много време и усилия, за да се опитате да регулирате емоциите си, но осъзнаването им е много важна стъпка към това.

4. Не се фокусирайте върху една дума или изречение
Когато сте в спор, откривате ли, че сте склонни да се фокусирате върху грозна дума или едно неуважително изречение, което е било казано?

Една ключова част от поддържането на контрол над емоциите си по време на конфликт е да не се фокусирате върху малките неща. Да, всички ние казваме неща в разгара на момента, неща, за които съжаляваме. Ако помните, че всички ние сме само хора и казваме неща, които нямаме предвид, това може да ви помогне да простите.

5. Не започвайте скандал
Ако се е случило нещо, което ни разстройва, имаме два избора – да говорим спокойно с партньора си или да се скараме. Повечето от нас избират кавгата.

Ако изберем битка, разговорът ще дерайлира още преди да започне. Градусът на емоциите ни вече е повишен и партньорът ни веднага влиза в защита. Скандалът ще ескалира и няма шанс да бъде разрешен, което може само да влоши всичко.

Ако нещо ви тревожи, кажете на половинката си, че трябва да говорите за това. Не бъдете пасивно-агресивни или злобни. Просто се дръжте зряло и говорете за проблемите си.
Вярвайте ми, че ако успеете да контролирате емоциите си по време на конфликт с партньора си, връзката ви ще бъде по-здрава и ако е изпитва трудности, може да бъде спасена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X