Напишете дума/думи за търсене

Ще живеете по-дълго, ако се заобиколите с такива хора

Затворете очи и си я представете за момент: чистата радост. Може би седите на слънце в топъл ден, наслаждавайки се на мисълта, че вашите пораснали деца ще дойдат тази седмица на гости. Или може да е точно обратното: най-накрая децата да са заминали на лагер и вие се наслаждавате на спокойствието и тишината в къщата. Радостта може да изглежда мимолетна, но има начини да се доближаваме до нея, да я изпитваме всеки ден.

Много хора бъркат радостта с щастието и въпреки че са тясно свързани и често се случват едновременно, тези емоции не са синоними. Щастието е емоция, която носи изблици на интензивно удоволствие, вълнение и удовлетворение, докато радостта е по-силно, дългосрочно състояние, което води до чувства на вътрешен мир и задоволство.

"Щастието може да бъде породено от хубава чаша кафе сутрин или забавен филм. Радостта, от друга страна, е по-трудна за отглеждане - казва д-р Форест Тали, клиничен психолог в Калифорния. - Това е непрекъснат процес, който отнема време.“

И все пак си заслужава  да я търсите и създавате заради всички ползи за здравето, които получавате с радостта. Многобройни проучвания показват връзката между щастието и радостта и сърдечното здраве, нормалното кръвно налягане, както и по-силната имунна система. Намирането на радост води и до по-дълъг живот. Изследвания, публикувани в Journal of Happiness Studies, установяват, че по-щастливите хора са имали тенденция да живеят по-дълго в 53% от случаите.

Как да добавим повече радост в днешния си ден, във всеки наш ден?

1. Търсете смисъла

Ако ви е трудно намирането на смисъл в тази глобална пандемия, опитайте се да намерите все пак нещо добро в нея. Може би сте разбрали, че всъщност харесвате да прекарвате повече време със семейството си и не искате да се връщате в офиса пет дни в седмицата. Разбирането на това, на което ви е научила карантината, може да направи по-трудните дни полезни и дори радостни.

2. Изправете спиралата на тъгата

Когато сме разстроени, ние сме склонни да мислим за всичко останало, което не е наред в живота ни, а това се превръща в една спирала на тъгата. Така че се опитвайте да не задълбавате прекалено в проблемите и да не търсите проблем в проблема. Не се впускайте в самосъжаление, а направете точно обратното – всеки ден отделяйте по малко време да си спомняте за какво сте благодарни. Направете го като ритуал – може да си го казвате наум, докато си миете зъбите или докато сте на разходка с кучето. Защото не радостта ни прави благодарни, а благодарността ни прави радостни.

3. Направете място за страст

Ако денят ви е пълен с отговорности, помислете как може да отделите дори 15 минути за занимание, което ви харесва - независимо дали става въпрос за шиене на кукли или четене на нова книга с вашето дете. Вашата радост идва от това, което ви носи страст – то е вашата цел. Намирането на радост в живота ви кара да разберете защо сте тук и какво кара живота ви да бъде устойчив, смислен и целенасочен.

4. Поставете си цел извън зоната си на комфорт

Всеки ден – едно и също. Това е удобно, но понякога ни „приспива“. Имате нужда от нещо, което ви вълнува. Което ви вади от обувките и ви кара да полетите. Набележете си нова цел, която е интересна и предизвикателна - нещо, което ви изважда от статуквото - като бягане на маратон или скачане с бънджи. След като постигнете целта си, ще изпитате огромно чувство на радост и удовлетворение.

5. Бъдете тук и сега

Обикновено или мислим за миналото, или планираме бъдещето, но нито едното мислене няма да ви донесе такава радост като изживяването на момента сега. Ако успеете да се научите да съществувате в сегашния момент, да се наслаждавате на всяко малко нещо, което ви е дадено днес, ще тренирате радостта да ви навестява редовно.

6. Изберете си автентичност

Задайте си въпроса: живеете ли, за да угаждате на другите, или живеете така, както искрено желаете? Изборът на вашето автентично Аз ще ви помогне да постигнете радост. Защото ще премахне бариерите, с които често ние сами се ограждаме.

7. Правете добри дела

Независимо дали ще вземете участие в някоя доброволческа програма или ще помогнете на възрастен съсед с пазар, или ще качите по стълбите количката на някоя майка, която не познавате, но срещате на улицата – да правиш добро е чиста проба радост.
Психотеравевтите потвърждават, че правенето на добро за другите наистина има положителен ефект върху психичното ни здраве.

8. Свържете се с природата

Излизането в природата е от решаващо значение за намирането на радост. Проучване сравнява настроенията на участниците след разходка в природата с такива, които са минали през градска обстановка, и установява, че първите са изпитвали по-малко безпокойство и отрицателни ефекти като цяло. Те също така изпитват повече положителни емоции и се представят по-добре в задачи по памет.

9. Създайте си повече ситуации за смях

Независимо дали ще гледате много комедии или ще четете забавни книги, ще разказвате вицове всяка вечер по време на вечеря, тези ситуации трябва да присъстват всеки ден в „менюто“ ви. В интернет е пълно със забавни клипчета – събирайте ги и ги показвайте на семейството си всеки ден или веднъж седмично в специална вечер на смеха.

10. Заобиколете се с позитивни хора

Хората, с които се заобикаляме, до голяма степен ни превръщат в хората, които сме. Не прекарвайте време с песимисти и мрънкащи. Когато сме около щастливи хора, ние самите сме склонни да се чувстваме по-щастливи. Защото радостта е заразна. Заразете се! Бъдете здрави! Живейте дълго и честито!

8 разлики между истинските и фалшивите хора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X