Напишете дума/думи за търсене

Дао диета за отслабване и подмладяване

Идва лято, а с него и морските ваканции. Цяла зима сме си повтаряли, че тази година ще бъдем неустоими на плажа, но фигурата ни е далеч от задоволителна, камо ли от перфектна. 

Въпреки желанието си за красив силует, няма нужда да изпадаме в крайностите на строгите диети и хранителните ограничения, които отслабват имунната система. Затова ви предлагаме да свалите килограми и да се подмладите според практиките в китайската традиция дао.

Според дао здравето и добрият външен вид зависят от това доколко енергията циркулира добре в тялото. Енергията ци (или чи) представлява количеството сили, което тялото ни има в момента. Ако искаме да отслабнем, не бива да се изтощаваме с гладуване, а да възстановим и да натрупаме ци в определени органи, които непосредствено влияят върху формата и обема на тялото.

Възстановяване на ци в бъбреците

Ако този орган е изтощен, човек усеща тотален срив на силите. Струва ви се невъзможно сутрин да станете от леглото и сте неспособни да се концентрирате върху работата си. И всичко това е съпроводено от напълняване. Наднормените килограми се натрупват, защото тялото се опитва да възстанови баланса на енергията. Когато човек няма сили, изпитва желание да похапва бързи въглехидрати – тестени изделия, сладкиши, които дават усещане за бърз прилив на енергия. Те обаче създават само илюзия за зареждане със сила.

Как да действате?

1. Спете. Нямаме много начини за снабдяване с енергия, а сънят е най-добрият източник. Качественият сън нормализира хормоналния баланс, понижава изработването на хормона на глада и излишните килограми се топят без особени усилия. Спете поне 8 часа на денонощие и всеки ден си лягайте по едно и също време. Ще видите, че скоро ще започнете да се будите без аларма, изпълнени със сили и добро настроение.

2. Не спортувайте. Вероятно това правило ще учуди всеки, който иска да отслабне. Но ако нямате сили, физическото натоварване само ще влоши ситуацията. Затова почнете с редовен сън и здравословно хранене и чак след като почувствате, че тялото ви е в нормален ритъм, започнете да спортувате.

Възстановяване на ци в стомаха

Изтощаване на ци енергията в стомаха сигнализира чрез симптоми като болки и подуване на корема. При нарушения в храносмилателния тракт според китайката медицина в тялото се натрупва студ. В този случай организмът има нужда от топла храна, за да събуди вътрешните процеси. Затова тялото изпитва нужда от сладко – захарта създава илюзия за сгряване и скорост. Това обаче води до наднормени килограми и резки колебания в нивото на кръвната захар.

Как да действате?

1. Не яжте сурови зеленчуци. Те се препоръчват за отслабване, но изтощеният стомах просто не може да се справи с тях. Затова през зимата суровите зеленчуци се явяват още един източник на студ. Консумирайте приготвени на пара или печени зеленчуци, сушени плодове, супи.

2. За да може паралелно с нормализацията на храносмилането да активирате и процеса на топене на мазнини, хранете се на малки порции на всеки 2,5–3 часа. И пийте поне по 1,5 л вода дневно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X