Напишете дума/думи за търсене

Особености на спорта в студено време

Навън вече стегна зима, стъмва се рано и всичко във вас ви казва, че имате желание единствено да се излежавате някъде на топло и да ядете повече. Това може и да е нормалния биологичен ритъм за някои животни, но не и за вас – особено, ако не искате да се превърнете в дебеланка в края на зимата.

Най-важно е облеклото
Когато спортувате през студените месеци, трябва да обърнете особено внимание на облеклото си. Но не само, ако тренирате навън. Защото изпотяването в зала, съчетано със студа навън, със сигурност няма да се отрази добре на здравето ви, ако не се грижите за себе си. Винаги се преобличайте след тренировка и дори и да чувствате, че ви е много топло, винаги си обличайте след това допълнителен пуловер, дебело яке и задължително шапка.

Усещането, че ви е топло е предизвикано от положените усилия и е прекрасно, но точно когато сте загрети, рискувате много повече да настинете или да получите схващане на мускул или крампи, заради рязката смяна в температурата. Така че забравете да се прибирате до дома с облеклото от тренировка, дори и да живеете близо до залата или да се прибирате с кола.

А ако сте от тези, които спортуват навън, бъдете още по-внимателни в избора си на облекло. Не може да практикувате джогинг или колоездене с обикновените си дебели дрехи, с които ходите из града. Любителите на ските отлично знаят, че им трябва специално облекло и то не просто ски и щеки, а термоблузи и подплатени якета. Но дори и за тези, които не спортуват сериозно, а просто практикуват джогинг или дори само се разхождат с бързо темпо в парка, им трябват специални дрехи за студеното време.

Винаги избирайте облекла за спорт, които са от дишащи материи, за да не се запарва тялото ви, както и от панталони, които едновременно са топли, но не и прекалено стягащи. Бъдете много внимателни и при избора на обувки. Най-важното е да са стабилни и да се пързалят.


Разгряването е най-важно
Както е от значение да се облечете добре след тренировка, през студените месеци е от огромно значение как разгрявате. Сега това трябва да е задължителна и продължителна част от тренировката ви, независимо дали тренирате навън или в зала. Защото в студа мускулите са подложени на много по-тежък стрес и ако от дъжда и снега веднага се хвърлите в залата да правите любимите си упражнения без загряване, рискувате да получите разтягане или крампи. Затова отделете поне 15-20 минути за разгряване.

Пийте солена вода
Истината е, че когато спортувате през студените месеци, имате нужда от също толкова количество вода, както и през лятото. Дори и понякога да не усещате чак такава жажда, както през жегите, всъщност трябва да приемате течности. Когато въздухът е сух и има вятър, дори се дехидратирате по-бързо. Затова, ако не можете да приемате по много вода през студено време, може да заложите на един трик и да пиете вода с малко сол – една щипка в половин, един литър. Приемайте от тази течност преди и след тренировка. А ако температурите са прекалено ниски и спортувате продължително, може да си позволите и по една лъжичка мед преди и след тренировка, за да не изпаднете в хипогликемична криза.

Не се натоварвайте прекалено
Все пак студените месеци са стрес за организма, затова не бива да се претоварвате. Добре е да намалите продължителността на тренировките си и да тренирате по възможност не прекалено рано, нито прекалено късно, когато е тъмно. И имайте предвид, ако сте настинали, по-добре си починете, вместо да се втурвате да спортувате, защото може да предизвикате негативен ефект.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X