Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно - осма част

Сякаш най-големият проблем на днешния ден е липсата на достатъчно времеви ресурс за всичко, което искаме и трябва да свършим. Все бързаме за някъде, все закъсняваме, все изпускаме срокове. В същото време осъзнаваме с всеки изминат ден все по-ясно необходимостта да се храним по-здравословно. В нашата поредица ви представяме лесни и здравословни идеи, които може да приготвите на две, на три, но хем да ви е вкусно, хем да не ви е гузно, че отново сте направили компромис със здравето си. досега ви представихме вкусни барчета за деца и големи, пица от карфиол, закуска за офиса, бързо азиатско на тиган, разядки, салати за цялата седмица, десерт за нула време. Освен това планирахме менюто за седмица напред, замразихме някои продукти, усвоихме остатъците от храната. Днес продължаваме с идеи за това какво да приготвите с остатъци от месо.

Макар че повечето от нас просто претоплят вчерашното пиле или пък пържолите, е далеч по-вкусно, ако успеем да сътворим с остатъците чисто нова манджа. Също добър вариант е да замразите остатъците от месо във фризера и да имате храна в резерв. Когато тя вече е била готвена, ще ви е необходимо половината време за подготовка.

Къри за минути

Ако са ви останали пържоли, късове от шишчета или пък от някой гювеч, както и пиле или риба, може да си направите къри. Това е ястие, което носи наимнованието на едноименната подправка, и като цяло наподобява нашенските яхнии. Кърито произхожда от Азия и се среща в десетки разновидности. Най-общо то е пикантно, съдържа доста подправки, типични за азиатската кухня - куркума, кориандър, пипер, кимион, кардамон и др. Може да бъде зеленчуково, месно или рибно.

За да си приготвите къри, може да смесите типичните азиатски подправки или пък да си купите къри паста, с която готвенето става за минути. Добре е да имате и уок тиган. Принципът е следният:

1. Загрявате тигана с малко мазнина.

2. Хвърляте шепа зеленчуци: лук, чесън, моркови, тиквички, гъби, броколи - каквото ви се намира. Дори да е само една глава лук, нарязана на едро, ще получите чудесен вкус. Джинджифилът и лютата чушка пък биха придали абсолютна автентичност.

3. Добавяте остатъците от месо, нарязани на парчета.

4. Тъй като "къри" означава "сос", е добре да добавите и нещо течно, но не е задължително. Това би могло да е доматен сос, кокосово мляко или бульон.

5. Овкусявате с къри на прах или с къри паста.

В някои рецепти подправките се добавят по-рано, още в загрятата мазнина, за да "пуснат" максимално аромата си. Най-добре е да опитате и по двата начина и да решите как ви е по-интересно.

Всяка една от тези стъпки трябва да трае кратко, защото в силно нагорещен уок ястията следва да бъдат приготвени за минути при непрестанно бъркане или обръщане в тигана.

Сервирайте кърито със салата, върху ориз, с арабски питки или просто така. Ако добавите повече течност, например бульон, може да се превърне в гъста супа. Благодарение на кърито на прах или пастата това ястие има много силен аромат и често е по-вкусно от други варианти като месо с ориз или яхния. Чудесно разнообразие, приготвено за минути.

Фритата с това-онова

Всъщност фритата е омлетът на италианците. Както знаем, няма нещо, което италианецът да слага на трапезата си и да не си струва да бъде опитано. Освен това е идеалният вариант за оползотворяване на всякакви остатъци - и месни, и зеленчукови. Въпреки че в превод означава "пържено", вие може да го приготвите, без да се налага да подлагате ястието на агресивно запържване. Принципът е, че първата част от готвенето се случва в тиган на котлона, а след това ястието се запича във фурната. Ако използвате тиган с незалепващо покритие, както и мазнина, подходяща за пържене, като например олио от грозводи семки, може да сте спокойни, че ястието ви е напълно здравословно.

За да си приготвите класическа фритата, подгответе смес от 6 яйца, 250 мл течна сметана или прясно мляко, 1/2 ч.ч. настърган кашкавал или сирене, овкусете с черен пипер и сол.

1 Загрейте дълбок тиган с незалепващо покритие и олио (по възможност от гроздови семки) и/или масло.

2 Добавете остатъците от месо, накъсани или на парчета.

3 Добавете и зеленчуци по избор - лук, гъби, тиквички, спанак, карфиол, броколи, чушки и т.н.

4 Когато зеленчуците омекнат, залейте с яйчната смес и прехвърлете в загрята фурна.

5 След като извадите от фурната, може да настържете допълнително сирена и да украсите със зелении - магданоз, босилек, мащерка, рукола и т.н.

Фритатата поема и други видове остатъци - една от класическите видове фритата е с картофи, а италианците не пропускат да добавят вътре и останала от предния ден паста.

Лятна фритата

Необходими продукти:

остатъци от колбаси и от месо, накъсани или нарязани на парчета

1 червена чушка на ситно

1 зелена чушка на ситно

шепа замразен грах

2-3 гъби на ленти

2 стръка пресен лук на дребно

6 яйца

250 мл течна сметана

1/2 ч.ч. настърган чедър

1 с.л. олио от гроздови семки или зехтин за готвене

сол и черен пипер на вкус

пресен магданоз

Начин на приготвяне:

1 Загрейте мазнината в дълбок тиган и запържете за 1 минута парчетата месо.

2 Добавете зеленчуците и при често разбъркване изчакайте да поомекнат.

3 Смесете яйцата, млякото и чедъра и ги овкусене със сол и черен пипер.

4 Залейте с яйчната смес и оставете 1-2 минути на котлона.

5 Прехвърлете тигана в силно загрята фурна и печете 6-7 минути до зачервяване на краищата на фритатата.

6 Поръсете с магданоз и сервирайте на парчета със салата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X