Напишете дума/думи за търсене

Отслабва ли се от дъвчене на дъвка

Много хора вярват, че дъвката е ефективно средство за отслабване.

Някои казват, че дъвченето им помага да се държат далеч от безсмисленото ядене, докато други се кълнат, че обуздава апетита им, а трети вярват, че дъвката помага за оформянето на лицето им, като тонизира мускулите им.

Какво мисли науката?

Въпреки че не всички проучвания са еднопосочни, някои от тях показват, че дъвките може да подпомогнат отслабването.

Дъвката може да ви помогне да не сте така гладни и да държите под контрол апетита си.

Скорошно проучване потвърждава, че дъвката намалява глада и апетита толкова ефективно, колкото и пиенето на богата на калории напитка.

Друго проучване казва, че процесът на дъвчене може да стимулира отделянето на специфични чревни хормони, които намаляват глада.

Въпреки това не всички проучвания са наблюдавали подобни ефекти от дъвченето. Дори има данни, че дъвката може да намали желанието ви да ядете плодове, като по този начин намалява качеството на диетата ви.

Много хора се питат дали дъвченето на дъвка помага да се горят повече калории. Няколко малки проучвания предполагат, че това е възможно, но става въпрос за наистина пренебрежимо малки разлики.

И последно, някои от застъпниците на дъвченето твърдят, че дъвката може да помогне за оформянето на лицето, защото тонизира мускулите. Нито едно изследване обаче не подкрепя това твърдение.

Какъв е изводът?

Дъвката може да ви помогне да се чувствате малко по-малко гладни и да ви донесе ситост за по-дълго време. На свой ред това може да ви помогне да ядете малко по-малко калории през деня.

Въпреки това ефектите от дъвченето изглеждат незначителни и е малко вероятно да причинят някакви дългосрочни резултати от загуба на тегло, без да са съчетани със значителни промени в диетата или начина на живот.

Освен това няма научни доказателства, които да предполагат, че дъвката може да помогне за оформянето на лицето ви, като тонизира мускулите ви.

Дъвка без захар е малко вероятно да осигури допълнителни предимства спрямо обикновената дъвка. Съдържащата кофеин дъвка може да е малко по-полезна, но трябва да се използва пестеливо.

Освен ако не се опитвате да откажете цигарите, дъвченето на никотинова дъвка в опит да отслабнете трябва да се избягва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X