Напишете дума/думи за търсене

Шест навика преди лягане, които помагат на отслабването

През нощта тялото изгаря между 300 и 400 калории. Това почти се равнява на количеството енергия, което губите при едночасово бягане. Специалистите твърдят, че качественият сън може да допринесе за отслабване, точно както физическите упражнения. Важно е да се придържате към определени навици, които могат да засилят метаболизма ви, докато спите.

1. Охладете се

Експертите препоръчват да поддържате температурата в спалнята си около 18°C през нощта, за да засилите метаболизма си. По-хладната среда активира мастните клетки, които са отговорни за терморегулацията. Когато спите в студена стая или спите голи, тялото започва да гори повече енергия, за да поддържа топлината. Ето защо може да се окажете по-кльощави сутрин.

2. Отпийте малко гроздов сок

Гроздовият сок помага за изгарянето на калории благодарение на специално вещество, наречено ресвератрол. Той превръща лошата бяла мазнина в кафява мазнина. Когато спите, тялото ви използва нея, за да се стопли. Изпиването на чаша гроздов сок преди лягане ще ви принуди да се отървете от излишната мазнина, вместо да я съхранявате. Консумирайте прясно изцедени сокове, за да избегнете ненужния прием на захар.

3. Лягайте и ставайте по едно и също време

Нерегламентираният график за сън е свързан с прекомерно наддаване на тегло. Обикновено хормонът мелатонин ни казва кога да си легнем. Освен това помага да се активират кафявите мастни клетки, които спомагат за изгарянето на калории.

Ако режимът ви е непоследователен, вие пречите на производството на мелатонин и се лишавате от качествен сън. В резултат на това може да се почувствате изморени сутрин и да посегнете към висококалорични закуски, за да увеличите енергията си. Ако искате да избегнете това, лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден.

4. Забравете за умните си устройства

Прекомерната светлина от смартфоните, таблети и лаптопи е друга причина, поради която не може да спим правилно. Доказано е, че синята светлина от нашите смартфони забавя производството на мелатонин. Затова ви отнема повече време да заспите и се събуждате уморени.

Опитайте се да избягвате джаджите поне 2 часа преди да си легнете и поставете екраните им на нощен режим. Заменете таблета с книга и скоро ще почувствате мелатонина, който ви призовава да спите.

5. Пригответе си протеинова закуска

Няма нищо лошо в похапването преди лягане, ако го направите правилно. Консумирайте храни, богати на протеини, като кисело мляко, извара с ниско съдържание на мазнини, постно пуешко. Те ще увеличат метаболизма ви и ще помогнат на мускулите ви да растат.

6. Пийте билков чай

Определени видове чай може да ви помогнат да отслабнете през нощта. И не, не говорим за съмнителни диетични чайове, които ви обещават вълшебни резултати за една вечер. Естествените билкови чайове подобряват здравето по различни начини. Канелата се бори с възпалението и предпазва от подуване сутрин. Ментата намалява апетита и ви помага да избегнете закуската, а лайката подобрява храносмилането и отпуска нервите.

Започването на тези ритуали може да ви помогне за добрата фигура, но те няма да вършат чудеса, ако не спортувате и не се храните здравословно през деня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X