Напишете дума/думи за търсене

Отслабване и алкохол - приятели или врагове?

Какъв алкохол може да пиете, ако искате да отслабнете

Всяка диета е изпитание пред всекидневието, тъй като налага редица ограничения, особено когато става дума за срещи с приятели и партита. Можете ли да си позволите някое и друго питие, ако искате да отслабнете?

Според диетолозите, алкохолните напитки може са се разделят най-общо на две групи - „приятели” и „врагове” на отслабването. „Приятели”, разбира се, е условно казано - винаги помнете, че липсата на мярка в консумацията на алкохол, неизбежно вреди на отслабването. Но някои напитки в малки дози може да имат дори полезен ефект.

Червено вино

Червеното вино, както твърдят диетолозите, е сред „приятелите” на отслабването - но само при условие, че е сухо и не превишавате дозата от 2 чаши дневно. Причината е, че помага на организма да преработи тежката храна и подобрява храносмилането. Освен това, червеното вино намалява апетита за сладки храни, заради наличието на антиоксиданта ресвератрол, който се съдържа в ципата на червеното грозде. Експерименти с пчели са доказали, че дори при тях намалява апетитът за сладко. В една чаша червено вино се съдържат 120 ккал, което е малко в сравнение с други видове алкохол.

Шампанско

То се смята за една от най-нискокалоричните алкохолни напитки - разбира се, става дума сухите и суперсухите разновидности. Качествените френски и италиански шампанизирани вина се съчетават прекрасно с ястие от риба и месо. В една чаша шампанско (150 мл) има около 100 ккал. Експертите по отслабване смятат, че това е „най-малкото зло” в сравнение с всички други разновидности на алкохола. Както всяка газирана напитка, шампанското бързо попада в кръвта и създава ефект на леко алкохолно опиянение, а заради леко киселия му вкус е невъзможно да се изпият големи количества. Впрочем, във видовете шампанско, на които на етикета е отбелязано brut naturе, няма никаква захар, което значи, че няма и излишни калории.

Бяло вино

В него също се съдържа аналог на полезния антиоксидант ресвератрол, макар и в по-малки количества. Смята се, че бялото вино е нелош избор за хората на диета - в една чаша има около 110 ккал, като и тук се препоръчват сухите сортове. Отличен вариант са младите бели или така наречените „зелени” леки вина - техният вкус е жив и наситен, по-малко силни са и съдържат по-малко количество захар.

Вермут

Ако харесвате горчивия билков вкус, вероятно сте любители на вермута. Според експертите, можете да си позволите някои я друга чаша, ако сте на диета, но важното е да проверите дали в избрания от вас вид вермут има захар, и да подберете максимално „сух” вариант. Има две основни разновидности вермут - френски и италиански, като тук се има предвид не мястото, а начинът на производство. Френският вермут е сух, така че ако се стремите да отслабнете, се спрете на него.

Може ли да пиете твърд алкохол, ако сте на диета?

Ако трябва да сме честни, отговорът е не. Мнозина се заблуждават, че твърдият алкохол не е опасен за фигурата, понеже не съдържа захар. Опасността тук обаче не е захарта, а калориите - в 1 г твърд алкохол има 7 ккал. За сравнение - в 1 г въглехидрати има 4 ккал, в 1 г мазнини - 9 ккал. Така че уискито, водката, текилата и другите твърди питиета, макар че не съдържат захар, са сред враговете на отслабването. В 50 г водка има 120 ккал, в същото количество уиски - 130 ккал. Така че този вид алкохол е в състояние да провали всичките ви усилия да отслабнете. Причината не е само в калориите, но и в биохимичния състав - твърдият алкохол се възприема от организма като отрова, която незабавно трябва да бъде изхвърлена. В резултат на това всички процеси на храносмилателната система се забавят и енергията се насочва към разграждане на алкохола. А лошото храносмилане и бавната обмяна на веществата са най-прекият път към натрупването на наднормени килограми.

Враговете

Още една нежелана напитка в диетичното меню е бирата. Макар че калоричността на 100 г бира е сравнително малка (около 45 ккал), минималната доза е 330 мл. Тъмната и високоалкохолната бира е още по-калорична. Друг сериозен минус на бирата са женските хормони в състава й, които нарушават хормоналния баланс и предизвикват отлагане на мазнини в областта на корема и бедрата. Още едно категорично „не” се налага да кажем на алкохолните коктейли, в които обичайно се добавят сладки сиропи и газирани напитки. Ликьорите също се числят към „враговете” на отслабването заради високото количество захар в тях.

Правилно съчетаване на алкохол и храна

Изборът на правилна алкохолна напитка е само наполовина свършена работа. Важно е да подберете и подходяща храна към нея. За целта винаги се спирайте на пълноценни от хранителна гледна точка ястия: не колбас, а пържола; не чипс, а салата. Още един много важен съвет - винаги съпровождайте алкохола със същото (а най-добре двойно) количество вода. Така ще помогнете на тялото да се справи по-бързо с алкохола и ще се предпазите от злоупотреба с храни и напитки - не е тайна, че алкохолът повишава апетита.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X