Напишете дума/думи за търсене

проф. Донка Байкова: Спирулината и лещата ускоряват метаболизма

Дори и да спазваме най-перфектния хранителен режим, понякога се налага да помогнем на храносмилането си да се справи по-бързо с преработването на храната и с тежестта в стомаха.

Започваме храненето с прием на зеленчук

Ако ни предстоят обилни трапези заради рождени дни ли други празници, то не е зле да подготвим стомашно-чревния си тракт. „Изпийте чаша билкова отвара с лимон и мед. Течността преди хранене отмива остатъците от предишни хранения и действа детоксикиращо на организма“, съветва специалистът по хранене проф. Донка Байкова. След това се приемат зеленчуци, може и туршия, защото фибрите ще събудят червата, а и имат пургативен ефект. За да помогнем на метаболизма, важно е да хапваме разделно – например да не съчетаваме месото с картофи, а със зеленчуци и да има интервал от половин час между различните ястия. Ако искаме да опитаме от всичко, може да си вземем по една хапка. Честото хранене, но по малко също е важно.

Зелен и джинджифилов чай

За да помогнем на храната да се обработи по-бързо, е полезно да пием по 3-4 чаши зелен чай дневно. В него се съдържат полифеноли, които ускоряват метаболизма, той е богат на антиоксиданти, полезен е за сърцето и бори наднормените килограми. Чаят с джинджифил ускорява метаболизма с около 20%, а и благодарение на него храната в организма не ферментира. Водораслото спирулина на прах с малко вода или в шейк значително забързва храносмилането и създава усещане за ситост. А триците с кисело мляко сутрин засищат, те са като метла за червата и понижават теглото.

Супа от леща и коприва

Лещата е идеален източник на засищащи протеини и фибри. Супата от нея значително засилва метаболизма и изгарянето на мазнините. Супата от коприва също забързва обмяната на веществата.

Аюрведични и български билки на помощ

В аптеките може да се намерят най-прочутите комбинации от по три билки - ашваганда и трифала, които са полезни за смилане на храната и за здравето като цяло. Същият ефект имат и билките моринга и готу кола. Добър вариант е и т.нар. трифала джус за прочистване на дебелото черво. У нас се предлага и българска комбинация от 17 билки за отслабване и детоксикация, които ускоряват метаболизма и придават усещане за лекота на стомаха. Между тях са жълт кантарион, ленено семе, пчелник, мащерка, бабина душица, маточина, слез, глог, върбинка, жълта комунига, мента, камшик.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X