Напишете дума/думи за търсене

Ако искате фина фигура, спазвайте това

Затлъстяването добива епидемичен характер и отдавна наднорменото тегло не се възприема само като дефект във външния вид. То е рисков фактор за сериозни здравословни проблеми.

Строгите диети са стрес за организма, а свалените килограми бързо се възстановяват. Едва 5 % са щастливците, които успяват ефективно да задържат теглото си във времето. Останалите напълняват още повече. Диетичният режим и редуцирането на теглото трябва да се съобразяват с индивидуалните особености на организма и метаболизма.

Стъпки към здравословно тегло

Поставете си реална цел с колко килограма да отслабнете в следващите 6 месеца, без здравето ви да пострада. Измерете теглото и обиколката на талията, изчислете индекса на телесната си маса, определете нивото на физическия си тонус като нисък, умерен, добър. Контролирайте апетита си и не преяждайте, водейки се от мотива, че е важно качеството, а не количеството на храната.

Укротете апетита си без стрес

За усещане за ситост трябва да се консумира нискокалорична храна. Включвайте задължително зеленчукова супа на обяд. При основните хранения е задължителна голяма порция свежа салата и плодове за десерт.

Хранете се с продукти, богати на фибри, зеленчуци, плодове и зърнени култури, които засищат глада за дълго.

Бавното хранене в съдове с по-малък размер ограничава приеманите калории.

Заместете хляба с пълнозърнести сухари, за да спестите много калории, а приетата целулоза е полезна за работата на червата.

Намалете подправките - те дразнят лигавицата на стомаха, засилват секрецията на стомашен сок и повишават апетита.

Чаша вода преди хранене намалява апетита, помага за метаболизма на складираните мазнини и е полезна за нормалната работа на стомашно-чревния тракт.

Четете внимателно етикетите на стоките.

Седмично провеждайте по 1 разтоварващ ден с 500-600 ккал/ден, които ще осигурите от 0,5 кг кисело мляко - 300 ккал, и 1,5 кг ябълки, домати, краставици (в различни комбинации) - 300 ккал .

Отказването от сладки и тестени храни значително намалява приетите калории.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X