Напишете дума/думи за търсене

Фибри: видове и основни източници

Ако изпитвате определени храносмилателни проблеми, може да ви е от полза да включите повече фибри в диетата си. Те ще помогнат за премахването на всички токсини от храносмилателния тракт и ще подобрят чревната микрофлора. Освен това ще се сбогувате с излишните килограми.

Експертите смятат, че нормалното количество фибри за възрастен е 25 г на ден. Но според резултатите от социологически проучвания човечеството консумира до 50% от посоченото количество.
Ако не може да получите оптималното количество ценни фибри от вашата диета, може да прибегнете до подкрепата на хранителни добавки, които задоволяват 100% от нуждите на организма от това вещество.

Добавки със значителен процент фибри се използват за подобряване на функциите на храносмилателния тракт, премахване на запек, ефективно отслабване и стабилизиране на общото благосъстояние.

Видове фибри

Експертите условно разделят фибрите на разтворими и неразтворими. По какво се различават тези два вида?

Разтворими фибри

Този вид фибри са способни да абсорбират влагата от храната, попаднала в стомаха. Това ще помогне да се забави храносмилането, да се намали лошият холестерол и да се редуцира кръвната захар.

Продукти с разтворими фибри

- ленено семе;
- ечемик;
- грах (сух);
- морков;
- овесена каша;
- ябълки;
- портокали

Неразтворими фибри

Въвеждането на хранителни продукти (и добавки) с това вещество в диетата ще направи възможно увеличаването на количеството изпражнения, което ще ускори движението на преработената храна през храносмилателния тракт. Неразтворимите фибри могат да помогнат за нормализиране на pH на стомашно-чревния тракт и минимизиране на рака на дебелото черво.

Храни с неразтворими фибри

- ядки;
- трици;
- листни зеленчуци

Инулин

Това са вид пребиотични фибри (не пробиотици), които активират ценната микробиота в червата. Инулинът пряко влияе върху усвояването на хранителните вещества и производството на хормони, свързани с желанието за храна.

Метилцелулоза

Това е аморфен прах с метанол и целулоза, който се произвежда от растителни материали. Аптечната метилцелулоза се предлага под формата на прах/капсули със 100% разтворимост. Добавката често се използва в готвенето като емулгатор.

Псилиум

Произвежда се от обвивката на семената на плантаго. Това химично съединение съдържа 70% разтворими фибри, което му позволява да забави храносмилането и да увеличи чувството за ситост с храната. В псилиума се съдържат и неразтворими фибри, които нормализират функцията на червата и подобряват движението на екскрементите.

Помага при лечението на симптомите на Болест на Крон, хемороиди,
анални фисури, Синдром на раздразненото черво.

Декстрин от пшеница

Декстринът е без вкус, разтворим в течности при всякаква температура.
Помага за оптимизиране на храносмилането и намаляване на кръвната захар. Добавката е полезна за пациенти с диабет тип 2. Това вещество съдържа много малко глутен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X