Напишете дума/думи за търсене

Как най-правилно се ядат плодове?

Няма никакво съмнение, че яденето на плодове е изключително важно за нашето здраве и добър тонус. И въпреки че всички сме наясно с това, малко от нас знаят всъщност как е правилно да се консумират те. Ако научим няколко прости правила, те ще помогнат на храносмилателната ни система да успее да извлече от плодовете най-мощните ползи и като цяло ще ни накарат да храносмиламе и да се чувстваме по-добре.

Знаете ли, че неправилната консумация на плодове може да донесе повече вреди на организма отколкото ползи?

Основно правило: плодовете трябва да се консумират самостоятелно или с други плодове, но единствено на гладен стомах!

Това е така, защото, когато ядем плодове, храносмилателният тракт работи много по-бързо, а тялото ни използва различни ензими за храносмилане на плодовете и на другите продукти. Простите захари, които те съдържат, се нуждаят от време, за да се абсорбират изцяло. Когато плодовете се ядат самостоятелно, стомахът по-лесно обработва всички хранителни вещества, фибрите и простите захари. Това е оптималният начин да се възползваме от ценностите, които плодовете носят за организма ни.

Какво става в стомаха, ако хапнете плодове за десерт?

Мислите, че ядете здравословен десерт, но това не е така, защото когато се приемат в близост до консумацията на други храни, плодовете изгниват бързо и ферментират в стомаха. Това ще причини разстройство, киселини, оригване и други неудобства.

Запомнете следното: плодове си хапвайте, колкото пожелаете и в каквите комбинации ви харесва, но спирайте с яденето им поне 1 час преди ядене. След като се нахраните – независимо дали е закуска, обяд или вечеря, изчакайте поне два часа, преди да посегнете към плод.

И все пак зависи от вида на основното ядене. Ако е нещо тежко – тестено, гозба, хамбургер, пица, трябва преди плодовете да направите пауза от 3-4 часа. Ако сте хапнали само салата или супа, може и след 1 час да си вземете плод.

Най-доброто време за ядене на плодове е сутрин, на гладно, на празен стомах. Също не е лошо да ги ползвате и като междинна закуска – няколко часа след основната и поне един час преди обяда.

Преди лягане избягвайте да ядете плодове. В тях има много захар, която ще ви държи по-енергични и въздубени, и има опасност да заспите трудно.

Важи ли същото за плодовите сокове?

Плодовите сокове и смутитата не са отделен случай. Особено, що се касае до смутитата, в които се добавя мляко. Можете да добавяте към плодовете мляко, но в малки количества. Ако то е по-нискомаслено или соево, няма да натовари кой знае колко храносмилателната система. И въпреки това се придържайте към яденето на плодовете без нищо друго.

За сушените плодове е добре да знаете същите правила. Те съдържат обаче още повече захар и, ако ги ядете прекалено често, има опасност да се пристрастите.

Ако следвате тези прости правила, ще избегнете храносмилателни проблеми, чувство на напрежение, тялото ви ще усвоява напълно всички витамини, фибри и здравословни въглехидрати, от които се нуждае, за да функционира в отлично здраве.

Още няколко съвета

Можете да смесвате малко количество плодове със салатата си – например круши, смокини или кайсии вървят чудесно на всички видове зелени салати.

За още по-добро храносмилане, сутрин изпийте първо чаша вода и след това посегнете към фруктиерата.

Купувайте и консумирайте само пресни плодове. Всички те са за предпочитане пресни, отколкото съхранявани в хладилник или фризер.

Колко калории съдържат:

лимон – 33 ккал

кайсии – 41 ккал

праскови – 40 ккал

банан – 90 ккал

ананас – 50 ккал

грозде – 65 ккал

диня – 35 ккал

ягоди – 30 ккал

авокадо – 190 ккал

сливи – 60 ккал

ябълки – 45 ккал

мандарини – 40 ккал

пъпеш – 39 ккал

киви – 68 ккал

За още практични съвети, срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание „Рецепти за здраве“. В новия ни брой ще научите с какво да се храните, за да предотвратите пролетната умора. Ще разберете повече за хранителните добавки и тяхната (не)полезност. Тук са и шест идеи за екзотични ястия без термична обработка.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно защо турската кухня е една от диктаторките на световния вкус. Ще ви предложим безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем с една от най-древните подправки – канелата, а наш специален гост е Джули Татуз, която ще ни разходи из тайнствата на арабските домакини.

Най-вероятно мислите, че тестените изделия не са от най-полезните, но ние ще ви дадем няколко съвета, които ще ги направят по-здравословни. От броя ще научите как се прави гхи у дома, тук е и меню срещу затегнат стомах.

От д-р Боримир Фурнаджиев ще препоръча комбинации, които повишават имунитета. Ирина Андреева-Jolie от Манджичките на Jolie / Jolie's Food ще ви сподели любимите си спаначени рецепти за салата и тортиля, Габриела Цулин от едноименния блог ще подшушне предложения за най-любимите си кремове, а Таня Донева от Вкусното ми Хоби със Страст и Любов - Кулинарна фотография ще ни допусне в кухнята си, подарявайки ни нахутен кекс, сладко руло и тортата от омлети, която краси нашата корица.

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X