Напишете дума/думи за търсене

Палео диетата контролира диабета и се грижи за сърцето

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и  тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

Предимства

разрешено яденето на месо

малко съдържание на натрий

Недостатъци

без житни и млечни продукти

не е особено евтина

Пълноценност 2
Загуба на тегло за кратък срок 2
Загуба на тегло дълготрайно 2
Леснота на спазване 2
Питателност 2
Безопасност 2
За диабетици 2
За сърдечно здраве 2

Тип: нисковъглехидратна

Цел: загуба на тегло, както защита и контрол срещу „болестите на цивилизацията”, като диабет тип 2 или сърдечносъдови заболявания.

Теория: съвремието ни налага ненужно вманиачаване, строго следящо колко въглехидрати поемаме на хранене. Те са виновни за едни от най-големите ни здравословни неприятности. Затова нека се върнем 10 хиляди години назад във времето, чак до палеолитната ера. Време, в което нашият хранителен режим не е бил претъпкан от спагети, пици и бургери. Палео диетата ни приканва да ядем това, което може да си набавим по време на лов – месо и растения.

Как работи?

Диетата е базирана на простичко условие – ако пещернякът не го е ял, то и ние не трябва. Така че кажете „сбогом” на рафинираната захар, млечните продукти, бобовите и житните растения. Кажете „здравейте” на месото, рибата, плодовете и зеленчуците. Какво ще ядете зависи от това каква е крайната ви цел. Това ви предоставя възможността да изберете собствената си хранителна програма, по която да редуцирате теглото си.

Ще свалите ли килограми?

Ако ядете точно по план и правите упражнения, със сигурност ще свалите повече от пет килограма. Колко бързо и дали ще успеете да ги задържите след това, все още няма официално проучване, на което да се базират конкретни факти.

Съществуват ли рискове за здравето?

Някои изследвания показват, че Палео диетата понижава кръвното налягане, лошия холестерол и триглицеридите (опасните мазнини в кръвта, които повишават риска от сърдечносъдови заболявания). Въпреки това изключването на зърнени и млечни продукти от хранителния ви режим със сигурност ще ви лиши от доста важни питателности за здравето.

Има ли препоръчителни хранителни добавки?

Зависи от вас, но Палео диетата препоръчва допълнителния прием на витамин Д, ако не си набавяте ежедневна доза слънце. Капсули от рибено масло също намират място към храненето ви, особено ако не обичате риба и морски дарове. Не забравяйте да приемате и калций.

Лесна ли е за спазване?

Ако можете да хапвате сандвичи без хляб и да консумирате сутрешното си мюсли без мляко, няма да имате проблем. В интернет изобилства от рецепти, които съпътстват Палео диетата, така че няма да ви е трудно да останете сити. Алкохолът не е желателен, макар че от време на време може да си позволяват по чашка нискоградусова напитка.

Ситост

Благодарение на протеините и фибрите, които бъкат в тази рецепта, не би трябвало да чувствате глад.

Скъпа ли е?

Възможно е да ви се стори по-бързо изпразваща джоба ви. Щандовете с месо и зеленчуци не са от най-евтините в магазина.

Не е подходяща за:

Вегетарианци, но пък в нея липсва всякакъв глутен. Храните в нея са с ниско съдържание на сол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X