Напишете дума/думи за търсене

Забравете за повече от 150 мл плодов сок дневно

За поддържане на добро здраве и профилактика на захарен диабет тип 2, затлъстяване, онкологични и сърдечносъдови заболявания Световната здравна организация препоръчва да ядете 5 порции зеленчуци и плодове дневно, което прави приблизително 500 грама. В това число влиза и една чаша прясно изцеден плодов сок. Учени от Университета в Глазгоу настояват да се внесе промяна в последната препоръка. Те предупреждават, че приемането на фреш може да се отрази зле на здравето, подобно на подсладените напитки. Обяснението е, че и едните, и другите съдържат еднакво количество захар.

Експертите се аргументират със следните данни: 250 мл ябълков сок доставят 110 ккал и 26 г захар, 250 мл сок от праскови - 165 ккал и 42 г захар, 250 мл сок от портокал - 108 ккал и 25 г захар, а 250 мл кока-кола - 105 ккал и 26,5 г захар.

"Неправилно е плодовите сокове да се разглеждат като еквивалент на плодовете - казва ендокринологът проф. д-р Навид Сатар. - Чаша сок съдържа значително повече захар в сравнение с един плод. Освен това в плодовете има растителни влакна, които или отсъстват, или са в минимално количество в сока. А те са полезни и много необходими за правилното функциониране на храносмилателната система."

Въз основа на своите проучвания специалистите заключават, че прекомерната употреба на плодов фреш може да доведе до увеличаване на теглото, намалена чувствителност към инсулин и повишен риск от диабет. Те съветват да се пие не повече от 150 мл сок дневно.

Препоръката на СЗО бе подложена на ревизия, след като се появиха данни, потвърждаващи връзката между високото ниво на въглехидрати и опасността от сърдечносъдови заболявания. "Не само намалената употреба на наситени мазнини, но и на въглехидрати може да донесе голяма полза за здравето на хората. Тя се изразява в понижен риск от затлъстяване и инфаркт", допълва проф. Сатар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X