Напишете дума/думи за търсене

7 сигнала от кожата, предупреждаващи за сериозни заболявания

Кожата е огледалото на нашето здраве. Зачервяването й, подозрителните бенки, петната, пъпките могат да се превърнат в сигнали за сериозни заболявания. Ето защо е важно да изследвате кожата си и да обръщате внимание на най-малките промени в нея.

Промяната в тона на кожата, появата на петна, обриви са тревожни сигнали за здравето.

1. Неизправностите на имунитета, които се появяват с развитието на лупус, ще бъдат посочени от появата на люспести петна с розово-червен цвят. Те обикновено се появяват на лицето. При пациент с лупус тялото произвежда антитела към клетките на „родната“ съединителна тъкан. Може да получите лупус след нараняване, инфекция, стрес или обикновена хипотермия.

2. Ако на лицето редовно се появяват зачервявания и малки акнеподобни образувания, това също е причина за притеснение. Тънките кръвоносни съдове могат да бъдат ясно видими върху кожата. Може би това е хроничното заболяване розацеята. Защо се получава, експертите все още не могат да отговорят точно. Това е или генетично заболяване, или свързано с имунна дисфункция, стомашна патология или ендокринни нарушения.

3. Ако кожата се покрие с обрив, със сърбящи „петна“, това може да е сигнал за псориазис или екзема.

4. Обрив със синкаво-лилав оттенък, който се превръща в червен, може да показва първоначалните симптоми на онкологично заболяване. Обикновено се появява на кожата около клепачите и на крайниците. Причината за това са хормоноподобни вещества, секретирани от тумора. Лилав обрив по пищялите, който е труден за лечение с локални лекарства, може да е признак на инфекция с хепатит С.

5. Бенките със съмнителен характер са друга причина да си уговорите среща със специалист дерматолог. Направете го, ако те сърбят или се лющят. Лош знак е, че бенката се е увеличила в диаметър, е станала по-изпъкнала и е променила цвета си.

6. Кадифен обрив по тила или около китките, обикновено малко по-тъмен от нормалния тон на кожата, е признак, че пациентът може да има повишен риск от развитие на диабет тип 2.
По-рядко кадифеният обрив, наречен acanthosis nigricans, може да бъде предупредителен знак за рак на вътрешен орган като стомаха или черния дроб.

7. Много отпуснатата и копринена кожа е симптом на рядко заболяване на съединителната тъкан – кутис лакса, което може да сигнализира за рак на кръвта като лимфом или множествен миелом и може да прогресира до вътрешните органи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X