Напишете дума/думи за търсене

Защо кожата на лактите е суха и как да я коригираме

Причините може да бъдат различни - от сух въздух до сериозно заболяване.

Кожата в зоната на лактите се отличава от останалите части на тялото - при нея почти няма мастни жлези, секретът от който създава водно-липиден защитен слой. Заради това повърхностния слой на кожата на практика не е защитен от загуба на влага и лесно се изсушава и започва да се лющи. Освен това, лактите са в постоянно движение - разтягат се, а от това кожата загрубява. Впрочем, този проблем не засяга само лактите, а и другите стави в тялото - коленете и глезените са в същото положение.

Сухата кожа на лактите сама по себе и не е опасна, но ако е силно нацепена, в дълбоките слоеве може да попаднат бактерии и вируси, които да доведат до по-сериозни проблеми.

Обикновено състоянието на тази зона се влошава през студените месеци заради сухия въздух в помещенията, разликите в температурата навън и вътре и триенето на дрехите. Но кожата може да е суха и през лятото - най-честите причини за това са:

- Прекалено агресивни средства за измиване, които допълнително изсушават епидермиса. Например, обичайният алкален сапун разрушава киселинният повърхностен слой на кожата и епидермисът има нужда от 2 - 6 часа, за да възстанови баланса.

- Дрехи от груба или синтетична материя, която дразни кожата.

- Горещ душ - високата температура изсушава кожата.

- Хлорираната вода в басейна - на уязвимата кожа на лактите често се проявява алергия към химически вещества.

- Недостиг на витамини и микроелементи, които стимулират регенерацията на кожата. Най-ценни в случая са витамин А и Е, биотин и цинк.

За да избегнете негативните фактори, изполвайте сапун с pH, близко до киселинността на кожата - от 4 до 6. Подходящи са средствата за измиване с млечна киселина. Не подлагайте кожата си за дълго време на въздействието на гореща и хлорирана вода. След водни процедури непременно хидратирайте кожата, за да възстановите липидния слой. Носете дрехи от естетсвени материи. Включете в менюто си плодове, зеленчуци, ядки, семена, мазна риба. Защитете кожата си от слънце, вятър и студ. Не си правете пилинг по-често от 1 - 2 пъти седмично.

Кога да се обърнете към лекар

Ако въпреки грижите, които полгате, кожата на лактите подължава да се лющи и се появят ранички, може би става дума за по-сериозен проблем - хормонални нарушения, диабет, анемия, екзема. Непременно посете лекар, който ще ви постави точна диагноза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X