Напишете дума/думи за търсене

Необичайни симптоми на алергия, които бъркаме с други заболявания

Финли Ренсън е момче от Великобритания, което не може да яде нищо освен сварени твърди бонбони. Други продукти го карат да кърви. За да снабди Финли с протеини, витамини и други полезни вещества, той трябва да бъде подхранван съ система. Тази реакция на тялото му е причинена от тежка алергия. В тази статия ще ви разкажем и за други странни симптоми на алергия.

Преодоляването на алергиите, преди да започнат, се оказва по-ефективно, отколкото справянето с тях след контакт с алерген.

Стомашни спазми

Внезапна остра коремна болка може да означава, че страдате от язви, апендицит, холецистит, камъни в бъбреците или други опасни заболявания. Ако спазмите и болките не са толкова тежки и се появяват веднага след яденето на някои ястия, може да имате хранителна непоносимост или алергия.

Симптомите на тези заболявания обикновено наподобяват някои храносмилателни проблеми: болки в стомаха, диария и подуване на корема.

Но има някои признаци, които показват, че страдате от алергия:

- Обриви или сърбящи области на кожата, особено около устата;

- Подуване на езика, устните, устата или гърлото (10-15 минути след хранене или непосредствено след);

- Проблеми с дишането;

В много случаи хранителната алергия се причинява от фъстъци, яйца, мляко, риба, морски дарове, ракообразни, соя и пшеница. Ако имате болки в корема след консумирането на тези или други продукти, временно ги изключете от диетата си.

Гадене и повръщане

При възрастните гадене и повръщане обикновено се появяват в случай на хранително отравяне или бактериална или вирусна инфекция. Тези симптоми също показват, че може да страдате от синдром на раздразненото черво. Обикновено е придружено от киселини и подуване на корема.

При деца повръщането може да бъде причинено от висока телесна температура, хранително отравяне, вирусна инфекция или тежка кашлица. В някои случаи те са симптоми на алергия и може да бъдат придружени от коремна болка, недостиг на въздух, кожен обрив и подуване.

Имайте предвид, че може да сте алергични не само към обикновени алергени като риби и ракообразни, но също и към банани. Въпреки че се считат за хипоалергенни, те също може да бъдат опасни. Ако имате проблеми с храносмилането само след като изпиете чаша мляко, може да имате непоносимост към лактоза.

Кожен обрив, който прилича на уртикария

Уртикарията е вид кожен обрив с червени, повдигнати, сърбящи подутини. Тя често се появява в резултат на алергична реакция към медикаменти, ухапване от насекоми, хранителна алергия, ниски температури или прекалено много слънце. Понякога се причинява от контактна алергия (може да сте алергични към крем, перилен или козметичен препарат).

Лекарите споделят, че този обрив може да настъпи дори след тренировка или след контакт с вода.

Алергичните обриви не трябва да се бъркат с обикновен обрив, който може да бъде причинен от:

- Тежък стрес;

- Инфекции;

- Паразити;

- Автоимунни заболявания

При възрастните хроничните обриви може да подсказват за проблеми с щитовидната жлеза, хепатит или рак.

При децата, ако се появи обрив с висока телесна температура и треска, може да означава, че има наличие на инфекциозно заболяване като морбили, рубеола или скарлатина.


Червени очи и сълзене

Симптомите на алергичния конюнктивит може да бъдат зачервяване, дразнене, парене и сълзи. Тези характеристики може да бъдат придружени от кихане и запушен нос.

Алергичният конюнктивит обикновено се случва през определен сезон, настъпва скоро след контакт с алерген, рядко се придружава от очна секреция. Зрението остава нормално и очите не се чувстват уморени.

Тези характеристики ще ви помогнат да установите алергия от вирусен или бактериален конюнктивит и синдром на сухите очи.

Хората със сезонни алергии може да имат тъмни кръгове под очите и подути клепачи. Не са изключени и усещането за чуждо тяло и фотофобията.

Кашлица

Хроничната суха кашлица, която трае повече от 3 седмици, може да е признак на астма или алергия. Обикновено е придружена от кихане и запушен нос. Алергичната кашлица може да бъде сбъркана с хроничен бронхит, тютюнджийска кашлица, постназален синдром (капене на секреция от носа, което се получава, когато носната лигавица образува прекомерна слуз) или гастроезофагеален рефлукс.

Хриптене и свистене в белите дробове

Хриповете и свистенето в белите дробове обикновено се появяват поради алергии или астма. Хриптенето често е придружено от кашлица, а астмата и алергиите често вървят ръка за ръка.

Ето няколко причини, които може да причинят хрипове и свистене:

- остър бронхит;

- сърдечна недостатъчност;

- круп (при бебета);

- пневмония;

- рак;

- белодробен оток;

- хронична обструктивна белодробна болест .

Понякога хриптенето се причинява от чуждо тяло, особено при малки деца.

Подуване на езика, затруднено преглъщане

Подуване на езика, устните и устата, сърбеж, дразнене или парене в устата също са признаци на алергия. Случва след ядене на ядки и сурови плодове и зеленчуци. Хората, които страдат от този тип алергии, също са чувствителни към прашец от бреза, амброзия и някои други растения.

Индивидите, които са податливи на подуване на гърлото и езика, са изложени на риск от задушаване, което може да доведе до смърт, трябва постоянно да носят инжекции с епинефрин.

Консумирането на термично обработени плодове и зеленчуци обикновено е безвредно. По време на варене или изпичане, протеините на продукта променят структурата си и не предизвикват алергии.

Затруднено преглъщане, хриптене и болки в гърлото може да бъдат причинени от увулит, възпаление на мъжеца. То може също да е признак на следните заболявания:

- грип или простуда;

- мононуклеоза;

- крупа;

- бактериална инфекция (тонзилит);

- болести, предавани по полов път.

Увулитът може да бъде причинен от тютюнопушене, дехидратация или нараняване.

Други симптоми на алергия

За да различите алергиите от други заболявания, трябва да помните, че алергичната реакция обикновено се появява в рамките на 15-20 минути (а в някои редки случаи и в рамките на няколко часа).

Например алергия от полени няма да доведе до повишаване на телесната температура, ако не е усложнение, причинено от друго заболяване.

Ето някои по-малко известни симптоми на алергия:

- главоболие;

- слаб пулс, замаяност;

- умора;

- бледа или сивкава кожа;

-депресия;

- проблеми със съня.

Имайте предвид, че тежко подуване, нездравословният цвят на кожата, проблеми с дишането, замайване и хриптене след контакт с алерген са задължителни причини да се обадите на линейка. Не излагайте на риск живота и здравето си.

Какво казва цветът на носния секрет за здравето?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X