Напишете дума/думи за търсене

Емоциите на нашите деца – защо е важно да ги разпознаваме и възпитаме

Един добър родител е важно да отгледа децата си като емоционално зрели хора. Научете ги да показват чувствата си, да информират какво ги е провокирало и какво да правят с тях. Покажете им, че емоциите не са техни врагове, че не развалят, а улесняват живота ни.

Всеки се ражда с кутия, пълна с вродени, основни емоции. Това са страх, гняв, тъга, радост и отвращение. Малко по-късно се присъединяват вино и срам.
Дете е запознато с целия спектър от чувства от раждането. Но то все още не знае за какво говорят тези чувства. Нещо повече, то не знае за какво изобщо ги изпитват.

Първоначално ние черпим познанията си за този свят от майка ти или друг възрастен, който се грижи за нас.
Именно този човек, основният в живота на всяко дете, е неговото огледало - показва реакцията на заобикалящия го свят от това как изглежда бебето, какво прави и какво чувства.

Древните ни предци не са имали реч – основното ни средство за комуникация. Емоциите и езикът на тялото - изражения на лицето, жестове, пози – с показвали на членовете на другите племена това, което е било невъзможно да изрекат с думи.

Чувствата са били универсален език, който всеки е могъл да разбере, позволявайки на хората да комуникират помежду си много преди появата на истински език.

Така е и с дете, което все още не знае как да обясни с думи, че е ядосано, защото е изпуснало играчката, крещи и тупа с крака. А мама обяснява: „Ядосваш се, защото топката падна“.

Да се научиш да определяш чувствата си и да знаеш какво да правиш с тях, е необходимо по същия начин, както да се научиш да ходиш и да говориш. Да можеш да изразиш това, което усещаш с думи, понякога е по-полезно умение от четенето и писането.

Какво се случва, ако дете е отгледано от родители, баби и дядовци, които сами не знаят как да определят емоциите си? Много възрастни предпочитат да не ги забелязват, да не ги разпознават и да не говорят с думи. В съвременната човешка култура е обичайно да се фокусираме върху оценката на околните. „Какво ще кажат другите?“ често е много по-важно от това, което чувстваме ние и близките ни.

В този случай детето ще получи изкривено отражение в отговор на чувствата си.

Какво ще чуе и запомни малкият човек? Какво ще покаже от себе си на света, когато порасне?
Че неговите емоции не са нищо. Че не усеща нищо. И ако чувства, че е направило нещо погрешно или се срамува, трябва скрие тези усещания.

Всичко, което трябва да знаете, е, че емоциите са вродената способност на всяко живо същество да разбира текущите си нужди. Всяка емоция представлява много специфичен проблем.

Страхът сигнализира за възможна опасност и ни подтиква към действие. В тялото страхът се усеща като треперене, понякога най-обикновено движение помага да се отървете от това неприятно усещане.

Гневът говори за нарушаване на границите и необходимостта да ги защитим. Някой навлиза в нашата територия, време, ресурси или не ни дава това, което се опитваме да получим (същите ресурси или време).

Тъгата ни показва уязвимост, сигнали, че сега спешно имаме нужда от нещо. И тя призовава да намерим това жизненоважно „нещо“ и да го дадем на себе си.

Не пренебрегвайте емоциите си, не се опитвайте да не чувствате. Отнасяйте се към тях като към най-добрите си приятели и първи съветници.

Колко време съвременните родители отделят за обучение на деца: чужди езици, спорт, танци, други клубове по интереси, избор на най-доброто училище и най-добрата среда.
И колко често забравят да им преподават какво прави човек щастлив без втори език и висше образование.

Отглеждайте децата си емоционално зрели хора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X