Напишете дума/думи за търсене

7 знака, че децата имат токсични баби и дядовци

По презумпция бабите и дядовците са добри хора, които обичат внуците си дори повече от родителите им и заради това често ги глезят.

Не всички прародители обаче са такива приказни герои - понякога бабите и дядовците може да се окажат егоистични и манипулативни, благодарение на което отношенията в семейството да се превърнат в непрекъсната драма.

Кои са нещата, които токсичните баби и дядовци правят и казват, и какви стъпки може да предприемете, за да облекчите стреса и да изградите добри отношения в семейството си?

Подкопават авторитета на родителите

За токсичните баби и дядовци всичко, което правите, никога не е достатъчно и те винаги знаят по-добре. Те често поставят под съмнение нещата, които правите и казвате като родител. По правило този тип баба и дядо не спазват правилата и границите, които сте задали, и превръщат рутината, която сте установили за възпитанието на детето, в пълен хаос.

Постоянно се бъркат в решенията на родителите
Ако вашите родители или тези на съпруга ви, удължават времето на детето ви пред екрана от време на време, това не е случай на токсични баба и дядо. Но ако се случва непрекъснато и всичките ви правила се нарушават постоянно, най-вероятно се занимавате с такъв тип прародители. Токсичните баби и дядовци се съмняват във всичките ви решения като родител и спорят с вас в присъствието на децата.

Карат родителите да се чувстват виновни, за да ги манипулират по-лесно

Токсичните баби и дядовци често използват манипулации, за да накарат вас и децата ви да правят това, което те искат. Ако вие или вашият съпруг сте изпитали тези манипулации на гърба си през детството, има вероятност вашите родители да следват същия модел, когато общуват с децата ви.

Фрази, които манипулативните баби и дядовци казват:
- Целуни ме или ще плача!
- Ако не направиш това, означава, че не ме обичаш!...

... и прочие подобни изречения.

Често се правят на жертва

Играта на жертва често се използва за контрол на поведението на другите хора и манипулиране, независимо дали е умишлено или не. Бабите и дядовците може да накарат родителите да се чувстват виновни, егоистични и неудовлетворени, натяквайки колко много неща са направили или правят за вас и вашите деца и как трябва да ги цените повече.

Опитват се да купят любовта и вниманието на своите внуци

Нормално е бабите и дядовците да глезят внуците си с подаръци от време на време, но токсичните баби и дядовци използват армаганите, за да „купят“ любов и внимание. Те засипват с твърде скъпи подаръци вашето дете и се опитват да ви надхитрят като родител на всеки празник. Освен това купуват скъпи подаръци, без да искат вашето разрешение. Те използват даровете, които дават, за манипулация спрямо вас и наследниците ви.

Фаворизират внуците си
Ако бабите и дядовците имат предпочитания към едното внуче и игнорират другото, това е предупредителен знак за токсична връзка. Такива прародители често сравняват децата и казват неща от сорта на: „Не си толкова умен като сестра си“ или „Брат ти го направи по-добре“.

Те вярват, че имат право да прекарват цялото си време с внуците си

За тях бабите и дядовците от страната на снаха им или зет им не съществуват. Те искат да заемат първо място в живота на своите внуци. Не желаят да споделят времето, което прекарват с децата с когото и да било.

Какво да направите, за да изградите здрави отношения с токсични баби и дядовци?

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X